Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Anonymní jóó, to víš, že to s Tebou není marný
jen je to někdy fakt pakárna, kdyz to k ničemu nevede. My jsme měli krásné, zavedené embryo v březnu a taky nakonec nic
Teď to víme od pátku a nechápeme, že všechny ty injekce, narkóza, odběr (a zaplacené desetitisíce) byly úplně zbytečný. Aktuálně mám první den menstruace, všechno mě bolí, na vaječníku mám z té stimulace asi cysty a ještě mě píchla včela pod oko, tak jsem nateklá. Fakt jak bojovník z války
Poslední pokus bych musela mít v září a byla jsem rozhodnuta do něj nejít. Ale představa života bez dětí… Je taky šílená.
@Muchomirka já tě naprosto chápu… taky jsem si říkala, že třetím IVF končím, ale když jsme si mysleli, že je všechno v háji, tak jsem začala přemýšlet o minimální stimulaci, že by sice bylo málo vajíček, ale třeba kvalitnější, že bychom to dali jako samoplátci a poslední pokus s pojišťovnou si šetřili na darovaná vajíčka. Třeba by mi doktor řekl, že je to kravina, ale nechtěla jsem to vzdát, najednou jsem navzdory všemu dostala chuť ještě bojovat. Nikdy prostě neříkej nikdy
snaž se přes prázdniny odpočinout, vím že se to snadno říká, taky jsem už na tyhle řeči alergická… my jsme s manželem oba dva zkusili akupunkturu, chodili jsme každý týden a třeba to pomohlo, manžel měl dle doktora nejlepší spermiogram. Celou stimulaci jsem byla doma, abych byla v klidu a odpočatá. Před tím jsem chodila normlaně do práce a jen po OPU zůstala par dni doma na home officu. Vyměnili jsme kliniku, místo krátkého protokolu zkusili dlouhý. Měla jsem tentokrát maximální dávky hormonů. Třeba to nakonec nevyjde, ale můžu říct, že jsme teď s manželem udělali maximum. Moc bych ti přála, aby 4. pokus byl ten úspěšný ![]()
@Anonymní Děkuju - to prostě nikdo jiný nepochopí, než ten, kdo si tím taky prošel
Máš pravdu - zkouším vypnout hlavu a soustředit se na léto. Hlavou mi taky už bleskla minimální stimulace. Taky jsem měla nejvyšší dávky hormonů a bylo to už hodně náročný. Já jsem jinak úplně zdravá. Partnera jsem ještě teď poslala na vyšetření fragmentace DNA spermií - mám tušení, že by tam mohl být problém. Vajíčka se nám oplodňují hezky. Kdyby se tam fakt něco našlo, mám hříšnou, tajnou myšlenku na dárce - sama si ji v sobě teprve nahmatávám… Ani nevím, jestli by souhlasil. Je zvláštní pozorovat, kam se postupně posouvá ta hranice toho „udělali jsme všechno, co jsme mohli“.
Každopádně přeju hrozně moc a ještě víc štěstí ![]()
@ Anonymni a @Muchomirka .. ja bych si nikdy nemyslela, ze budu potrebovat 4. ivf… ale tak to proste je.. V zari nas ceka KET embrya, ktere mame ze 2. ivf.. kdyz to nevyjde, zkusime jeste minimlalky ci nativy.. ale uz asi jen rok.. Ivf procesem jsme “ztratili” 2 roky.. Nikdy jsem nevidela pozitivni test.. Bude to 1. transfer geneticky vysetreneho embrya.. Mozna u nas bude problem prave s kvalitou embryi.. Doktorka rikala, ze kdyby byla embrya zdrava, byla by gravidita.. Mozna se pozeptejte na geneticke vysetreni.. PGT..
@Muchomirka to je dobrý krok s tou fragmentací DNA u spermií. Dělali vám i párovou genetiku? Můj manžel je třeba nositel hluchoty, ale já nejsem naštěstí přenašeč. Ještě bych třeba zkusila metodu oplodnění PICSI, my ji teď měli poprvé. Předtím jen ICSI, kvůli špatnému tvaru hlaviček spermií. U nás v rodině jsem první, kdo má problém s otěhotněním. Já jsem sice našim chvilku trvala, ale stačil kontryhel a byla jsem na světě, brácha 13 měsíců po mě. Obě moje babičky měly zdravé děti po čtyřicítce. Právě tchýně měla problém, manžel je jedináček, když se snažili o druhé tak přišla o jeden vejcovod, pak byla 2× na IVF, ale žádný transfer ji nevyšel. Ale za ní nebyla prodloužená kultivace a jiné metody oplodnění jako dnes.
Mam radost, kolik je tu //…
Ja uz zase beru hormony.. kvuli vysetrebi receptivity delozni sliznice.. a jak na potvoru jsem mela 2 dny zpozdeni, tak doufam, ze zakrok nebudu muset odsouvat kvuli dovolene… ![]()
Holky, co jste byly na stimulovanem KETU, kolikaty den bylo embryo transferovano? Mam bezne cyklus 30 dni.. Posledni mozny den odberu je 20. DC.. tak se bojim, ze to budeme muset posunout.. (Gennet ma Gert, jinde je to ERA test)..
Ahoj holky, tak dnes krev 3264 (pondeli 1103) tak myslite, že dobrý? Na UZ jdu až 20.7., to je uplně nepředstavitelně dlouhý čekání 😳
@Kačenka13T ahoj, rekla bych, ze streda az ctvrtek bys mela mit cca 2200, takze podle me roste krasne ![]()
@Sim7 drz se a at testy dopadnou dobre
Ja mela ket v nativu bez ovitrelle, tak se stimulovanym neporadim.
@Sim7 Ahoj, já měla transfer 19.den, ale mohla jsem si datum vybrat mezi 18.-21.dnem
@daudinka Dekuji, ja uz radeji volila “jistotu”..
Cekani je nekonecne ![]()
@Sim7 @Anepal Ono fakt těžko říct, co všechno se musí dobře sejít, aby se TO povedlo. Já mám pocit, že jestli něco neuděláme jinak, dopadne to zase stejně a to je úplně zbytečný trápení (mně). Genetiku máme v pořádku, ale vyšetření jsme teď měli mít i kvůli mému věku (a prosadila jsem si ji - necítila jsem se po minulé zkušenosti na ET, ten utrogestan mi nedělal dobře, byla jsem nezahojená, bolavá, přála jsem si teď KET a nějakou „jistotu“). Partner má méně spermií a horší morfologii. Možná to PICSI by pomohlo… Nevím… Uvidíme co ta fragmentace. A pak se budu muset rychle rozhodnout. Schůzku v Reprofitu máme na konci července. Těžko se mi udržuje optimismus. Ono když se to nakonec povede, všechno to snažení má najednou smysl. Ale když se to nepovede… Je to průser. Fyzicky i psychicky. Děkuju holky ![]()
@Muchomirka Tak v pripade fragmentace existujj laboratorni metody, ktere je asi dobre si priplatit i tak… Dobre by to bylo v tom, ze byste “vedeli” duvod.. ale da se to resit, to je hlavni..
Ja po 4. ivf uz budu chtit genetiku embryi.. protoze ted jsme transferovali 2 a nic z toho a 3. nebylo geneticky v poradku a ja si ted jen rikam, zda byly ty 2 nemocne nebo byl problem jinde.. My uz prosli asi vse.. Zbyva ten test receptivity a odber nk bunek z delohy..
Na druhou stranu mam okolo sebe kamaradky “neplodne”, kterym se to nakonec po letech povedlo prirozene.. Jedne ve 43 letech.. Druha dle CAR neplodna letos porodila 4. dite.. Ta rika, ze pomohly bylinky, hormonalni joga, uvolneni kostrce.. Clovek nevi cemu ma uz verit.. My to budeme zkouset jeste rok.. ackoliv jsme si rikali, ze 4 ivf a dost.. Nejak nemam v povaze to vzdat…
Na druhou stranu ty pribalove letaky leku, to neni hezke pocteni.. Mi po 4. ivf hrozne padaji vlasy.. a mam suchou kuzi ny obliceji.. uplne supinky… snad neskoncim plesata.. Je to hrozny zahul pro telo..
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.