Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Sim7 Přesně - člověk už neví, čemu má věřit. Prostě se to zkouší a buď to vyjde (v tom lepším případě) nebo ne (v tom hrozným). A ještě musíme věřit laboratoři a doktorům. Kdyby se aspoň přesně vědělo, co se řeší a dalo se to předem (s jistotou) ošetřit a už by to bylo jen o tom, to celé vydržet… Ale prostě s tou nadějí na konci. Pro mě je nejhorší, že do svého těla, které je jinak úplně zdravé (naprosto pravidelný cyklus, ovulace, měsíčky bez problémů, žádné ženské nepříjemnosti), napíchám „z ničeho nic“ tolik hormonů a když to nevyjde, můžu se akorát modlit, aby to nemělo žádné následky. To je absurdně zoufalý. Věřila jsem, že když to teda udělám a všechno zvládnu (a že jsem si u těch injekcí pěkně pobulela a měla panickou hrůzu z odběru vajíček, před prvním jsem na pokoji zhroucená brečela), už bude všechno dobrý. A nic… Příbalové letáky jsem odmítla číst - určitě bych do toho nešla nebo s ještě větší hrůzou. Bojím se i funkčních komplikací - že mi tam dole něco blbě popíchaji, zjizví, znecitliví - však ani nevím, co se ve skutečnosti při tom odběru děje. Odvahu mi dodalo, že mým známým taky IVF vyšlo a teď mají krásně děti. Ale proč zrovna já ne, ví Bůh… A ještě k tomu - my se můžeme třeba stavět na hlavu, ale když je zrovna problém na straně muže, to moc nikdo neřeší. Chůďo
Neumíš si ani představit, jak moc jsi statečná, že všechno dokážeš tak dlouhodobě snášet. Tohle přece musí nakonec vyjít, věřím tomu ![]()
Jo a taky mi nejlépe vychází KET s genetikou. Proč zbytečně ztrácet čas, zdraví a naději, když by se mohlo odhalit, že je to stejně bez šance. Ale zas mě i napadlo, jestli by se třeba teď ta naše časná blastocysta u mě nakonec nerozjela. Než aby to šestý den vzdala a vyhodili ji. Člověk ale fakt neví, tenhle proces je úplně mimo naší kontrolu a to je taky děsný. Musíme věřit.
@Muchomirka mě muj doktor řikal, že když budu. mít hodne embrií, že mi zavedou až 5i denní, ale v případě, že by jich bylo málol a odpadávaly by, že by zvolil dřívější zavedení, že v těle žen se to embrio má vždy lépe a že se třeba chytí, oproti té zkumavce, kde právě do toho 5. dne muže umřít…ale samozřejmě zase když se nechají do 5.dne, tak zas víš, že se hezky vyvíjí a nemělo by být „vadné“
@Kačenka13T Fakt to říkal? No vida - jako dává to smysl, žejo. Kdyby aspoň člověk mohl zkusit v tom jednom pokusu všechny varianty. Teď bych třeba volila zavedení jednoho embrya (toho nejlepšího) a zbytek vyšetřit. Nebo nejlíp kdyby šlo odebrat buňky na genetiku všem a jedno hned zavést.
@Muchomirka to si myslim, ze muzes. Normalne ti jedno zavedou a ostatni zamrazi a poslou na genetiku. Proc by to neslo?
@daudinka Jj, jedno zavést a zbytek vyšetřit vím. Ale myslím všechny odebrat na vyšetření a jedno rovnou zavést. Ať člověk kdyžtak ví, na čem je - i když se zpožděním. Že ET nevyšel (jako nám minule) třeba proto, že byla právě špatná genetika.
@Muchomirka treba to jde, teoreticky by to melo jit..po odebrani vzorku bys ho misto zamrazeni dostala. Ale jestli to delaji
zkus se zeptat
@Facelook ahoj! Tak jak se citis? Co testy a to krvaceni? Verim, ze vse ustalo a testy sili! Myslim na Tebe moc ![]()
Holly, začala jsem trochu krvácet, špinit, vubec nevim co mam delat, brecim doma a asi pojedu do nemocnice.
@Kačenka13T pokud jen trochu spinis, tak to byva normalni. Doporucují na to cecko a nejakej ten lek, co si ted nevzpomenu, ale myslim, ze to je v podstate cecko. Pokud nekrvacis hodne, tak bych asi nikam nejezdila, pokud jen spinis. Kdyby to pokracovalo, tak bych jela zitra. Ja mela potrat v 9.tydnu a spinila jsem cca mesic v kuse. Takze jeden den by snad nemel nic zleho udelat. Ale pokud krvacis hodne, tak nekam zajedte hned.
@daudinka tak jsem byla u Apolináře, gestacni vacek je v děloze 🙏, ale bez embrio struktur, na to je moc brzy…našel mi tam ovarialni cystu 39mm, ale netvářil se, že by to zatim mel byt. problem…to špinění, krvácení že se stává, jak je vse hodně prokrvené a napíná se, že dokud to není vyloženě krváceni jak u MS, tak mam.byt v klidu, ale pokud byh mela pochybnosti, ze muzu zase prijitm
@Kačenka13T jestli jen spinis, zkus si koupit volně dostupný Ascorutin… mně pomohl, podle síly špinění davej 1-1-1 a kdyby bylo slabší uber odpo ![]()
@Kačenka13T no vidis to
ja si to myslela
hlavne, ze je vse v poradku. Aspon ted muzes byt vic v klidu, kdyz to mas potvrzene.
@Kloshet
Ahojky! Testy už moc nesili, občas ze mě vypadne ten amelgen s nitkou krve, tak doufám, ze to není nějaký průšvih. Takto vypadá dnešní, ve středu mám jit na krev. Tak jsem zvědavá ![]()
A copak ty, jak Ti je a jak se těšíš na ultrazvuk ![]()
@Facelook mne pak taky tmavost carek par dni stagnovala a byly stejny, asi to ty testy neumi uplne rozlisit. Urcite je vse v poradku ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.