Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky děkuji, taky jsem si to myslela, jen ten článek mi za:,–(il červíka do hlavinky ![]()
šelmina
Ahojky, Šelmino , já jsem se dívala na naše vyúčtování a nic o vložení tam není. Jediné, čím si nejsem jistá, je Komplexní péče o embryo, tím já teda rozumím Prodlouženou kultivaci, protože se o ní jinak nepíše a měli jsme ji.
Mili , já jsem byla na ET v pondělí, od odběru vajíček mám neschopenku, teď to prý už není nutné, ale já se stejně cítím tak, že většinu času trávím v posteli (i když už tím tomu asi nepomůžu, prostě to vyjde nebo ne). Jinak mám naordinovaný klidový režim, žádnou fyzickou námahu a zatím to docela snáším.
Držím palečky, ať ti to vyjde, kdy tě to čeká?
Už se mi to krátí… ![]()
Inka - snažilka
Míšo,
a jak jsi na tom ted? Myslím tím, jestli se připravuješ na další pokus nebo tak?
Mili
Mili, ted mam podanou zadost na lazne, jestli to vyjde… tak pak hned na to nabehnu… s novym elanem a odpocata! ![]()
Ahojky,
ALLU-opravdu ti přesně nepovím,kdy půjdeš na IUI či IVF
Rozhodně se musíš zeptat v CARu
Ale pokud je chyba v SPG manžela,tak už bys nemusela absolvovat laparoskopické vyšetření průchodnosti vejcovodů,protože by se to obešlo při IVF.Ale jestli ti chtějí dělat i IUI,tak možná budou chtít vědět jak vypadáš „zevnitř“.Není to nic hrozného,taky jsem to podstoupila
Takže přesný postup ti musí sdělit v CARu
Neber to tak,že ti nechci poradit,ale jednak nejsem lékař(jen sestra) a pak taky nevím co přesně s tebou zamýšlí
.Každý jsme originál a tak každý vyžaduje trochu jiný přístup a jinou léčbu-neexistuje jedna šablona na všechny pacientky.Takže se určitě neboj a hodně a na vše se ptej přímo v CARu.
SELMINO-jak už psala Helli,tak při cyklu hrazeném pojišťovnou si platíš jen nadstandartní výkony.V některých CARech provádí transfer pod kontrolou UTZ,při kterém se používá spec.echokatetr(který je vidět na UTZ a lékař přesně vidí,kam do dělohy embrya vkládá) a pak se doplácí i na něj(je dražší).Vím,že to vypadá divně,když si myslíte,že IVF je hrazené a pak v závěru můžete platit i 20tis.,ale bohužel neplodnost není asi pro naše zákonodárce pořád dostatečná „nemoc“ a tak si musíme léčbu platit sami.A vypadá to,že se to hned tak nezmění
Držím ti pěsti ![]()
MILI-taky zastávám názor být po ET co nejvíce a nejdéle v klidu
Určitě alespoň první týden dodržet klid.režim(nechat se obskakovat manželem a doma nic nedělat,hlavně polehávat),vynechat i vanu(radši sprcha) a pak taky sexík(o tom už tu byla delší debata nadávno).
Já sama jsem měla neschopenku od hormon.stimulace(v práci bych neměla klid) a pak jsem se po ET „válela“ doma 14dní,sex jsme měli zakázaný do těhu testu,ale ani potom kvůli mým těhu komplikacím to nešlo.Ale kvůli mimčům bych to určitě vydržela znovu a neměla bych pocit že jsem něco zanedbala.Taky jsem před IVF cyklem pila od 1.dne MS do punkce 2×denně kontryhel.čaj na růst děložní sliznice(a byla po něm moc pěkná-zavrtaly se mi obě mimča
)A kyselinu listovou už jsem užívala delší dobu(při snažení),tak jsem v ní jen pokračovala.Tak snad jsem tě něčím inspirovala a držím ti taky pěsti,opatruj pak svoje „eskymáčky“.Důležitá je i psychická pohoda-já jsem si hladila pupík už od transferu a posílala mimčům pozit.energii(v rámci možností).Možná to zní bláznivě,ale my oba s manžou zastáváme názor,že od ET je žena těhotná a tak jsem se tak i chovala
![]()
Mějte se fajn.Pa Zuzi a Samko+Nikolka(23tt.)
Ahoj holky,
děkuji za vaše odpovedi..
no počítám, že bych na Ket šla tak v květnu-v červnu…
Ted jsme byli ny genetice a ješte asi příští týden jedeme na imunologii a když bude vše ok, tak se hned na Ket objednám… ale nejdřív si počkám na ty vysledky, tak uvidíme.
Máte také některá tyto vyšetření za sebou? Mili
Fetus:
také piji ten kontryhelový čaj, ale četla jsem, že se snad pije jen první polovinu cyklu a pak snad po OVU už ne.
Jak si ho prosim Tě pila Ty? A má opravdu vliv na tu sliznici?
Jinak já také užívám kysel. listovou už asi přes rok. Mili
MILI-přesně tak jsem ho pila i já-od menstruace do ovulace(v případě IVF do punkce).A ze své osobní zkušenosti musím říct,že mě po něm narostla pokaždé „pěkná pěřinka pro miminka“,ale až po 1.IVF se to fakt povedlo
Zuzi
Fetus, dekuji moc za odpovedi, ja vim, ze kazdy jsme jiny, ale to cekani .............. Jsem rada, ze mi muzes poradit. Jeste jednou diky a 16. se snad dozvim v Pronatalu vice ..............
Ahoj holky, všechny moc zdravím při tom krásném pátku!
![]()
Zuzi nemáš tam v zásobě ještě nějaké rady na to jak nejvíc pomoc zdárnému konci IVF ,těm vytouženým mimískům. To víš já se ptám proto, že chci udělat maximum proto, aby to vyšlo. I když vím, že potom to stejně záleží na té přírodě. Já teď piju teda ten čaj a beru Baby plan a nevím, jestli mám k tomu přidat i tu listovku. A nevíš jak je to s pitím alkoholu u manži před odběrem. Rád si zajde s klukama na pivo a nevím jestli mu teď nemám dát zákaz
Díky Habi
Holky, bolelo vás po ET v podbříšku? Mě tam skoro pořád pobolívá, ale není to nic hrozného. Jinak se cítím dobře a snažím se být pořád v klidu.
nemůže to být tím, že pokud jsem těhu, tak se děloha roztahuje a to cítím jako bolení? Při minulém těhu mě to myslím taky bolelo, ale už si nepamatuju, jestli stejně.
Podle mě se pití ani kouření před odběrem nedoporučuje. Já bych dala zákaz, my jsme to dodrželi, teda to pití a problém to vůbec není, kouření ani neřešíme, protože ani jeden z nás nekouří.
Díky za odpovědi
Inka - snažilka
ALUU-to víš,že se 16.všechno dozvíš ![]()
HABI-myslím,že čaj a vitamíny stačí(taky většinou obsahují listovku) ![]()
S tím alkoholem se to rozhodně nesmí přehánět,ale abstinence těsně před odběrem nemá větší význam,protože spermie se tvoří 2,5měsíce
Takže spíše dlouhodobější úprava životosprávy má pak i vliv na kvalitu spermií(žádné saunování a ani horká vana,přehnaná cyklistika,doporučují se vitamíny-C,selen,zinek,zdravá strava apod.)
A o chování po ET jsem psala výše
Víc už se toho pak opravdu nedá pro mimča udělat.Pak je to na matičce přírodě
Hlavně tomu musíte věřit a být v pohodě(v rámci možností).Protože při stresu jsou všechny vnitří orgány(včetně dělohy) v křeči.A děloha,která je stažená má horší podmínky proto,aby přijala zavedená embryjka
.Takže pozitivní myšlení-napůjčovat si pro období po ET pěkné romant.filmy a knížky a nechat se manželem opečovávat
a v klidu si těhotnět ![]()
INKAH-vím,že je těžké když jsi doma(taky jsem si to prožila
)se pořád nepozorovat,ale zkus to
Břicho tě nejspíš bolí ještě po hormon.stimulaci(vaječníky se musí vzpamatovat a zmenšit na původní velikost),protože jsi zatím krátkou dobu po ET.Takže buď HAPPY a VYDĚRŽÁJ PIJAŇER
Mysli na mimi a pohlaď je i za mě
Hodně štěstí.
Pa Zuzi a spol.
Díky moc Zuzi za odpovědi. No s tím stresem to bude asi největší problém
![]()
Ale možná s tím přicházejícím jarem bude veseleji.
A s těmi filmy je to dobrý nápad, už ani nevím, kdy jsem viděla nějaký opravdu hezký. ![]()
Ahoj Habi,
tak kdy Tě to čeká? Ty jdeš na IVF nebo KET?
Já jsem tady tu moc diskuzi nečetla, tak se omlouvám, že se ptám…
Já se budu chystat na Ket, tak se taky chci na to připravit a udělat pro to maximum… Mili
Zuzi:
ješte jsem se Tě zapomněla zeptat, kolikrát denně jsi pila ten čajík?
Stačí jednou denně hrníček? Mili