Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Vlaďko,
já myslím, že reakce je normální. Mně v centru říkali, že nic nepocítím, žádné vedlejší účinky apod. Ze začátku jsem měla návaly, pocení až hrůza, později špatně od žaludku a únava, celou dobu pobolívání břicha jako před M. Chodím ještě do jiného pokojíčku ke snažilkám (IVF), a až tam jsem se později dozvěděla, že je to normální. A je to fakt, pícháme do sebe koňské dávky hormonů, tak by asi bylo zvláštní, kdybychom nepociťovaly změny ![]()
Zuzajdo,
taky jsem časem přišla na to, že o tomhle si s kamarádkama jen tak nepokecáš. Určitě máme všechny bezva kámošky, ale pokud tímto neprošly, tak prostě NEVÍ. Tím nechci nějak snižovat význam našich kámošek, to v žádném případě, ale chápete mně, že jo? Ostatně jako vždy. ![]()
Welinko, co na to říct, moc mně to mrzí. Na to neexistují žádné slova útěchy. Ani jsem nečekala, že ty příběhy ostatních tady budu tak moc prožívat. Drž se beruško, bude líp.
Welinko , zlatíčko, foukám ti bolístku! Nevím,co na to pořádně napsat. Je mi to hrozně moc líto. Drž se a věř, že to nebyl třeba ještě ten správný čas. Je mi jasný, že to musí být strašně těžký, ale zkus myslet na něco jinýho. Jsem s tebou!!!
Jste berunky moc hodné.Asi nejhorší pro mě byly slzičky manžela.
Vůbec nevím…volali jsme tam ještě jednou,ale setra nám řekla ať už nic neberu(přitom mám léky,které mám kvůli IVF užívat dlouhodobě) a ať si dojdu za svým gynekologem.To se mi teda moc nelíbilo.Odpoledne se snad něco dozvím přímo od lékařky.Mrzí mě,že jsem vám nemohla předat trošku sluníčka.
Weli, já myslím, že v každém případě byste měli i zajet do centra, nějak to uzavřít, ale taky rozebrat, kde se mohla stát chyba a naplánovat postup na příště. Já vím, že je to brzy, ale v Unice se to tak dělá, a mně to třeba docela pomohlo. Doktor s námi rozebral celý průběh stimulace, každý UTZ, prostě všechno, všechno zhodnotil a nakonec jsme se dostali ke dvěma hlavním problémům a možným řešením. Byla to taková ta hodně pohodová návštěva. To víš, že si ještě i teď pobrečím, ale hodně mně to „nastartovalo“ na příště. I manžela. Jinak bysme doma seděli a přemýšleli, kde se stala chyba a proč a co s tím. A jelikož doktoři nejsme, nepřišli bysme na nic, akorát bysme se zbatečně trápili.
Vendulko já jsem si myslela,že nás hned pozvou.Nebo spojí s lékařem.nebo cokoli.Ale fakt mě to dost zarazilo.Asi na nás málo vydělali.Taky se nám nelíbí,že si od nás vzali tučnou zálohu a vrátí jí až to projde účetnictvím(cirka měsíc!).Asi jsem teď dost vynervovaná,abych to mohla rozumně zvážit.Ale abych tam ještě 3× volala a sama se dožadovala informací,je docela síla.Vím přesně o čem mluvíš..proto jsem se nenechala odbýt a SNAD mě spojí s lékařkou kolem 14hod.
Nevíte holčinky za jak dlouho se bez ET může po stimulaci na další pokus?Jedna lékařka,která mi dělala i punkci,se podivovala nad mým protokolem.Musím věřit,že byl JEN špatně zvolený
a že jedno vajíčko je hodně málo na IVF.Říkám si,že někdo má embryjek třeba 15,a další den o něco méně.O to větší šanci na ta schopnější.Asi to naše bylo jako křehká květinka,a určitě je to takhle lepší.Ale štve mě,že ještě nic nevím. ![]()
Ahoj Welinko,
moc mě to mrzí. Musíš to brát tak, jak píšeš, že to bylo moc křehoučké, ale příště to vyjde. Moje kamarádka mohla jít na další stimulaci až po 3 měsících. Ale tohle všechno by Ti měli říct v Caru. Kam chodíš?
Pevné nervíky a hodně štěstíčka při dalších pokusech.
Leona.
Celé je to nějaké zvláštní. Tedy myslím, ten jejich přístup. Wel, to byl první pokus? Protokol mohl být opravdu špatně zvolený, ale proto přece chodíš na UTZ, aby se dávky upravovaly. Ale stát se to určitě může, s největší pravděpodobností jsi nezareagovala tak, jak Dr. předpokládal. Akorát mně zaráží, že ti takovou věc oznámí doktorka tak nějak mimochodem a nechá tě v tom „plácat“.
Zavoláš tam odpoledne a domluvíte se, pak uvidíš, co dál. Držím palce.
Jo a ještě, co se týče počtu embryjek. My měli z 22 vajíček 11 embryjek a nakonec jsme byli rádi, že nám zbyli 2 do mražáku. Takže zase není až tak pravda, že čím víc, tím líp.
A peníze nám tedy nevraceli, ale když ještě nebylo jasné, zda proběhne mražení, řekla nám ekonomka, ať jí řeknu číslo účtu, že by nám zaplacenou zálohu poslala ihned zpět. Každé centrum je asi jiné.
Souhlasím,Vendulko,..že to má každé centrum jinak…ale to,že nemáme jedinou informaci,a kdyby jsme se po tom nepídili,ani by jsme neměli…to fakt není nic příjemného.Taková beznaděj.K počtu embryjek..to je těžký.Na IVF se stimuluje aby byla mnohonásobná ovulace=více vajíček=větší šance na oplodnění=více embryí.Asi nám mělo být hned jasné,jak už ta protivná doktorka na posledním UTZ předpovídala,že z toho nic nebude.Jedno je přece jen málo.To je taková malá útěcha.Za chvilečku vyrážíme na výlet,…na Ještěd…a do krámku s bytovými doplňky..kam chodím vždycky,když je mi úzko..je tam útulno..manžílek mi slíbil nové záclonky,tak jsem mu moc vděčná.zatím pá
Leonko chodím do Iscare..moc se mi tam líbilo.Snad to bude DOUFÁM jenom nějaké nedorozumění.Fakt je to hnusný,když se má člověk ještě strachovat o to,jestli svou práci dělají dobře…a že se nesnaží to „natáhnout“ do více pokusů ![]()
Vendulko určitě se odpoledne,teda skoro už za hodinu!…ozvu,co mi řekli.
Dělali jsme si s manželem srandu..kolika lidem jsme dneska povtrdili…no jo,dyť je pátek třináctýho! ![]()
Welinko, já mám pocit, že ve všech centrech z nás tahají peníze, akorát jde možná o to, jakou formou. Víš, co mám na mysli.
Jasně, že více embryjek=více šancí. Ale zase proč by to jedno, nemohlo být to pravé ořechové. Je to těžké. Tak napiš, jak si dopadla. Moc na tebe myslím.
Berušky tak jsem se dovolala…paní doktorka byla úžasná.Tak mě slovem hezky pohladila.Další stimulace je možná za měsíc,dva.Ale nejdříve nám vyšetří genetiku a imunologii.Není to prý úplně v pořádku,tenhle náš případ.Ale povídá mi,že jedno pozitivum to má..když nedošlo k ET mám tento pokus „nepočítaný“.Tedy že mám všechny 3 pokusy placené
Uklidnila mě..ještě ale budu mluvit s embryologem..co se vlastně stalo.Zatím pá