Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mišo,
já mám v Mišách trochu chaos
![]()
Vůbec nic se neděje, že nevíš, protože já taky nevím a ptám se pořád dokola ![]()
Moje 1.IVF v prosinci nedopadlo, teď už bych měla vlastně chodit do práce, ale moje Dr. mně nechala automaticky doma, v pátek mám přijít. Do práce se mi samozřejmně nechce, ale nemůžu to natahovat věčně, že jo. Máme 2 zmrzlinky, na KET můžu po třech M, to je asi někdy v dubnu. Ještě nevím, jestli půjdeme hned nebo počkáme. V únoru jedeme na vyšetření imunity do Podolí - pokud něco najdou, budu se určitě léčit 3 měsíce. Myslím si (ale jsou to jen mé doměnky), že bych mohla mít problém s imunitou - uhnízděním embrya. Za poslední dva roky jsem měla pravdépodobně několikrát zamlklé biochemické těhotenství - tak si myslím, že by to mohlo být ono. Ale když mi na nic nepřijdou, tak budu ráda, to zas jo ![]()
Zatím ten další pokus neřeším. Možná to nechám na léto (dělám ve škole, tak mám dovču přes prázdniny v kuse).
Market, nevím tu o nikom, kdo by byl po takové nemoci, v tomhle ti neporadím. Ale zkus nám přiblížit, jak je na tom váš spermiogram. Něco se dá napravit, něco ne. A už jste to někde konzultovali?
Jo Mišo, a jak píšeš o těch hormonech - já jsem teda naštěstí nějak moc nepřibrala, ale bylo mi špatně od žaludku, návaly, pocení, únava, prostě děs
. Nejhorší ale bylo a je teď posledních 14 dní - bolí mně hlava, žaludek, a bohužel strašně špatně spím. Na neplodnosti mi holky psaly, že je to reakce na stimulace. Tedy jedna z reakcí
Ahoj Vendy, manzel ma tech co jsou 100% jen 27 500 v ml. My jsme byli rozhodnuti pockat s tulenim do svatby, tak snad se ted hodnoty o neco malo zvedly. Ja dlouho cekat nechci, ale manzel se na IVF dívá s nelibostí. Taky chápu ze prodelal tezkou nemoc a chce se zrovna v tomto pripade „citit“ jako chlap. Tak se snazime, merim si BT a cekame co bude. Zatim jsem to konzult. pouze se svym gynekologem, je str.veku a docela fajn. Sice na me pri tom mnozstvi vyvalil oci, ze je to dost malo, ale ze nadeje je vzdy a tak v rijnu (coz bude rok snazeni) mame prijit, i driv, kdyz jsme na tom tak. Ja bych mela byt o.k.
P.S. Jeste chci dodat, ze v listopadu jsem 10 dni mela po OVU BT 37,0-37,3 a takove divne obcas bodnuti v podbrisku, nebyla jsem vubec nemocna, coz pak prokazaly krev.testy, byla jsem jako matoha, chtelo se mi jen spat. 11 den jsem dostala krece a zacala krvacet (mam cyklus pravidelny) a ted to bylo dokonce o 4 dny driv a 9 dni dlouhe (bezne 5-6). Druhy den jsem si delala tt a druha carka byla slaboulince ruzova, temer splyvala s papirem. Teplotu tesne pred MS mam 36,5 a pak klesa a ten 11.den jsem mela 36,8 a druhy den taky. Tak nevim co si mam o tom celem myslet.
Market, na mimi stačí spermie jedna jediná
. To co píšeš o těhotenském testu se stalo i mně, a ne jednou. Ale asi ti nikdo neřekne, co to s určitostí bylo. Ale určitě se mohlo jednat o zamlklé těhotenství. Moje Dr. říkala, že se to stává zcela běžně, a mnohokrát o tom žena ani neví, bere to jen jako zpoždění. Jestli to tak bylo, je to výborná zpráva, protože by to znamenalo, že to jde i přirozeně!!! ![]()
Co se týká umělého oplodnění - asi každý chlap si musí pomalu zvyknout. Když to snažení trvá dlouho, mluví se o téhle možnosti stále častěji a pak už se bere jako samozřejmost. Myslím, že nejdůležitější je, že máte své kvalitní spermie, přestože jich je málo. My sice máme spermií celkem dost, ale zase nejsou moc kvalitní
. V centrech dělají ICSI - tzn. že vyberou jednu kvalitní spermii a aplikují ji do vajíčka. Tím by se odstranil váš problém s množstvím. Ale myslím, že je to ještě předčasné. Naordinuj manžovi vitamíny a cpi je do něj
. Já jsem teď taky začaly. Ani se nebrání ![]()
Ahoj Market!
Ja jsem dnes cetla spravu pro meho doktora,kterou mi v centru dali a my jsme oba dva v poradku,meli jsme 22 vajicek a u vsech provedli ICSI,oni ani necekali jestli se oplodni samy.Takze toho bys ses nemela bat,protoze i ve svycarsku rekli ze to neni zadny problem,kdyz je malo spermii.
Ahoj holky!
Dnes bych podle meho cyklu mela dostat MS a taky mi tak je,no uvidime
Ahoj holky, ted jsem prisla z obeda. Vendy, ty si myslis ze to tak mohlo byt? to zamlkle tehu? i kdyz jsem to dostala o 4 dny driv nez je bezne? bylo to 25 DC a 29 DC je u me normalni stav. Kdyz mam stres, nebo jsem nemocna tak se mi to zpozdi o 2-3 dny. Jinak kdyby to bylo zamlkle tehu, tak by to byla mooooc hezka zpravicka z hlediska, ze by to i slo normalne;)) to by bylo moc supr!!!;) Jinak ja a manza papame rasu chlorellu (ta detoxikuje) a manzel jeste pije mizu ze zeleneho jecmene, chutna to podivne asi jako koprivy nebo spenat, ale hlavne ze je to zdrave!!!!;)) Chlorela obs. taky hodne kys.listove, pry se ma jist kdyz clovek chce mimi.
Je to nespravedlive, kdyz nekteri chteji a nemuzou a naopak, ach jo!!!!
pro Lovely: Oba jste o.k. a podstupujete ICSI???? jejda ty jsi mela tech folikulů;))
Ja kdyz jsem byla u doktora na bezne prohlidce, tak jsem na UTZ videla pred OVU 5 folikulů. Pripadala jsem si jako kvočna;))) Tak snad by me v pripade umel.oplodneni ani nemuseli moc stimulovat, ne?
Ahojky!
Markét, se zamlklým těhu ti moc neporadím, ale chci ti říct tohle: Co se týká umělého oplodnění, můj manža je na tom o něco líp co se týká množství, ale pohyblivost nulová a kvalita… ani nemluvím. A i když ty spermijky napíchali přímo do vajíček, stejně nebyly schopný to vajíčko oplodnit. Byli jsme nakonec rádi za jedno jediný embryo a vidíš - jsem těhotná. Když se nebude dařit přirozeně, tak do toho běžte, máte velkou šanci! A k těm folíkům, stejně by tě stimulovali, na IVF je 5 asi opravdu málo, radši víc, oni pak vyberou ty nejlepší. Tak hodně štěstí! ![]()
Ahoj Barbanku, páni, tak to moooc gratuluji!!! Chudino, cim sis asi musela projit, ale vidno to stalo za to. Musíš být moc štastná, vid? To ja manzovi naordinovala volne kalhoty, trenky a nic tesneho. Ted si libuje, ze se citi volneji. Tak snad i na tu plodnost to bude mit vliv;)) Dokonce spinka v panske nocni kosilce. Zpocatku to nesl s nelibosti, kdyz jsem mu rikala ze „to musí vetrat i pres noc“ a kdyz mu ji vyperu tak chodi a teskni kde ma svoji kosilku;))) Takze se snazime udelat max. aby se ty malinke potvurky vzchopily a i aby produkce o neco malo vzrostla;)) musim rict, ze ohledne tady techle veci je muj muz rozumny a da si rict;) No, priznavam, se ze nesnasim jehly, proto se IVF+ICSI vyhybam;)
Ahoj holky,
včera jsem byla 12.DC a v 19.00 hod jsem si podle instrukcí Dr z CARu píchla injekci na dozrání vajíček. Dneska, hlavně teď po obědě, poprvé cítím vaječníky, jako že se tam něco děje a strašně moc se bojím, aby ovulace neproběhla dříve než dojde k odebrání vajíček. Nevím, co mám dělat, punkci mám až zítra v 8.20hod co když ovulace bude už dnes? V letáku píšou, že OVU bývá za 36 až 38hod po aplikaci té injekce.
Dosud jsem nic necítila.
Nevím, co mám dělat, abych ovulaci náhodou nějak nespustila, asi to je blbost, ale já tomu až tak moc nerozumím. Asi bych dneska měla ležet, co?
A co vy, měly jste to taky tak? Cítily jste něco den před punkcí? Podle Dr reaguji dobře, nevím sice kolik mi roste folikul, ale prý je to dobré.
ahoj Vendul, tak ja jsem ta mys ze Zlina ![]()
takze ty mas pauzu tri mesice? my jdem asi ted… dozvim se to zitra, podle sliznice…
no, s tema hormonama, ja to mozna mam z toho ze jim
)
a treba nemuzu pribrat kvuli tomu ze me je dost ![]()
co jsem to napsala… ? prece otehotnet! ja uz blaznim…
a furt se mi divne spi, zdaji se mi desne sny!
zitra reknu vic informaci…
Ahojte berunky…
Vendulko já mám asi podobný problém jako ty!!!Několik minipotratů.Z toho jak to teď dopadlo při IVF už o té imunitě,a dost možná o genetice,u nás nikdo nepochybuje
Ale můžu tě uklidnit..zajímej se už teď..jak by se to dalo léčit!Víš,oni na tu imunitu nedávají nic jiného než Prednison!(Na potlačení nežádoucích imunitních reakcí).Mě ho dali hned,teď mi jen zvýšili dávku.Taky mě to vyšetření čeká a vůbec nevím,co to obnáší!Tak jak říkám..zkus se v CAR zeptat,jestli to s tebou pořeší už teď…myslím že je to optimální doba do KET.Myslím na tebe!
Markét vítám tě mezi námi!
Lovely opatruj se nám!Mám z tebe moc hezký pocit ![]()
Dario ,broučku..uklidni se!!!!Bříško tě bolí,protože jsi dostala injekci..na to,aby vajíčka dozrála!To,aby nedošlo k ovulaci ti hlídají ostatní hormony z protokolu..víš?taky jsem měla strach…ale fakt se neboj..já měla jen jeden folík..a ten mě po Ovitrelle(Pregnyl) pěkně pozlobil!Tak tfuj tfuj tfuj a klííídek,berunko
Ahoj holčiny,
vítám tu novou snažilku! Markét , jsem v tom sice úplný laik, ale přijde mi, že ten váš spermiogram zas tak katastrofický není. Manža byl poprvé na spermiogramu vloni na jaře. Výsledek měl kolem 30 tis. na ml, ale těch dobře pohyblivých jen 40 %. Dr. nám tehdy říkal, že to sice není nic moc, ale nijak zvlášť to neřešil. V červenci nás poslal už do CARu a tam byl výsledek najednou úplně šílenej, ty kvalitní spermijky se daly počítat na ks. Bylo to všechno kolem toho prvního spermia nějaký divný, jsme přesvědčený o tom, že nám v laborce vyměnily výsledky, protože takovejhle hroznej pokles prý není normální. Ale to už je jedno. Jen jsem ti chtěla říct, abys nevěšela hlavu! Do října je dlouhá doba a i když to nepůjde přirozeně, určitě u vás půjde inseminace a to je přece jen mírnější cesta než IVF. Existujou různý přípravky na podporu mužský plodnosti. Můj manža měl, myslím, Energyman, pak jsem ještě četla o přípravku Eregma a Macca. Tak něco zkuste.
Dario , tenhle strach, co popisuješ, jsem měla taky. Naprosto stejně! Nemohla jsem kvůli tomu noc před punkcí ani spát, pořád jsem myslela na to, co když mi to špatně spočítali a dojde k ovulaci dřív, než tam dojedu. A břicho mi bolelo docela dost, byla jsem nafouklá jak balón - zřejmě to bylo tím, jak už ty vaječníky byly hodně plný. Neboj se, určitě to bude OK - stejně jako to spočítali dobře nám, co už to máme za sebou, to určitě udělali dobře i tobě!!
Holčinky moje zlatý
děkuji za uklidnění
![]()
Břicho mám taky nafouklý, měla jsem injekci Orvitrelle (díky Wellinko a Helli), takže to bude možná po ní. Taky jsem měla na obídek krůtí maso a kupu dušené zeleniny, tak možná i proto mi teď bříško pěkně vystupuje - musela jsem si povolit pásek
![]()
Teď už to beru jako že to prostě neovlivním. Chystám si věci na zítřek, abych na nic nezapoměla, poněvadž vyjíždíme brzy ráno, snad budou dobré cesty, hlásí sněžení a ledovku
no uvidíme.
To mi připomělo, jak jsme jeli na naše první IUI: ráno jsme se probudili (bylo 21.11.2005) a venku byl SNÍH
Cesty strašné, všude zácpy, kolony kamionů - bydlíme kousek od hranic, cesta neprůjezdná. Zkoušeli jsme jedním směrem - zůstali jsme stát, tak jsme to otočili druhým směrem- po pár km to samé. Tak už jsme to vzdávali, já skoro brečela, jakože zrovna DNES a taková kalamita, proč zrovna v tento den (určitě mi rozumíte - ovulaci a přírodu nejde naplánovat). No nakonec jsme rychlostí 20km/hod v koloně projeli Č. Těšínem a za městem už to bylo lepší, se zpožděním ale přece jsme to stihli.
Pak jsem si od tohoto pokusu hodně slibovala, zvláště když to byl náš první pokus v CAR, ale bohužel to nevyšlo
Ale to už je jiná kapitola.
Zítra ale určitě cesty tak zlé nebudou, klidně ať je -20st, mě to už je jedno, hlavně ať se punkce zdaří
A už se mooooc těším na odpoledne, budu ležet doma u televize a sedět u počítače tady s váma ![]()
Ahoj holky, díky za uvítání v klubu snažilek. Vidím, ze jsou na tom nekterí muzi hur nez ten muj. Tak drzim palecky. Uz koncim v praci, takze ahoj zitra
Markét
Ahojky
Zdravím Markétku,
manža má taky trošku hraniční spermiogram, ale náš hlavní problém je u mě - anovulační cyklus. Nejhorší to bylo při měření BT - naprosto žádné změny- a ještě k tomu strašně dlouhý cyklus kolem 50 dní. Mě čeká první IVF a manža byl původně proti ICSI, ale po konzultace u doktorky s tím souhasí. Jinak na injekce se dá zvyknout. Taky nemám ráda jehly, ale není to tak hrozný.:lol:
Lovely - blahopřeju
, teď odpočívej a v klidu
Vendulko - taky nemám moc času, takže to chápu. V práci není čas a doma musím u počítače předběhnout manžu ![]()
Markétko ,
teď mi teprve došlo, že jsem ti odpoledne napsala pěknou hloupost. Úplně jsem to pomotala. Nejspíš už u mě působí těhotenská demence.
Neuvědomila jsem si, že píšeš o počtech v tisících a ne milionech. Můj manža měl první spermio, při kterým nás nechávali celkem v klidu, samozřejmě 30 mil. ne 30 tis. Pak při dalším v CARu to už bylo jen 100 tis., z toho jen málo kvalitních a to už nám rovnou řekli, že jediná možnost je IVF. Moc mě mrzí, že jsem to tak pomotala, omlouvám se. Snad jsem ti teď nevzala naději, kterou jsem ti asi před tím dala. Ale ta je tu vždycky, tak na to nezapomeň!!