Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahol Sutko,já takový problém mít nebudu- žádný mrazáčky
,ale snad se nechají dát za nějaký poplatek zlikvidovat
,nebo snad darovat
![]()
no a to je prave ono - slovo „zlikvidovat“- kdyz vidim, jake mimco z toho je a dalsi bych takhle nechala zlikvidovat tak mne to nenechava v klidu a s tim darovanim je to to same- dovedete si predstavit ze vase dite beha nekde po svete a zije nekde jinde?. Ja jsme v pokusech o druhe mimi jiz vsechny zmrzliky spotrebovala, uspech nebyl a tak musim uvazovat o novem cyklu a vsech dusledcich s tim spojenych( minule jich na pocatku bylo 14, nakonec jich zbylo jen 5, ted uz zadne). Uvazujete o tom?
Ahoj sutko!
Jestli jsem to dobře pochopila, tak ty už jedno mrně máš a snažíte se o druhé, viď? Tak ti přeju, ať už vám to brzy začne a hlavně ať se embryjka chytnou. A ty v mrazáčku si můžeš nějaký ten rok nechat a pak z nich ještě mít pro svoje děti sourozence. A když ne, myslím že se podepisuje něco jako souhlas k dárcovství (embryjek není nikdy dost
) a používají se u zcela neplodných párů. Sama jeden takový pár znám, je tam menší úspěšnost než při klasickém IVF a ten pár jde už na svůj čtvrtý nebo pátý pokus. Mají to ale spotřebu embryjek, co?
Já taky žádný zmrzlíky nemám (a ani nikdy mít nebudu
), ale kdyby to šlo, nadělala bych embryjek do zásoby, aby měl každý alespoň tu šanci…
pochopila jsme , ze to resis spise teoreticky, ale i tak dekuji za tvou uvahu. Ale ja vim co se podepisuje, ale chtela bych vedet jak to resi ti, co s tim maji svou zkusenost- ono je to prece jen o necem jinem, mit dite z IVF a snazit se o dalsi, kdy se nedari a pak zvazovat, kdyz uz vis, ze vice deti z jakehokoliv duvodu nechces, co s temi zmrzliky, kdyby nahodou zbyli- promin, ale Tva teorie nadelat zmrliku spousty a darovat je komukoliv je o necem jinem, nez pohled toho, kdo to proziva,
Sutko,
taky uvažujeme o druhém IVF (z prvního máme dvouletá dvojčata, vajíčka byli tři, oplodnili se dvě, ty mi zavedli a taky mi nic nezbylo).
A dost dlouho se mi právě tohle honí hlavou a taky nenacházím řešení.Přesně jak říkáš, jen tak je nechat zlikvidovat ne a darovat s tou myšlenkou, že někde na světě bude běhat moje dítko taky ne.
A protože taky vím, že už další případné děti chtít nebudeme, zatím to odkládám a nevím …
Ahoj Helli!
Jsem rada ze ti to dobre dopadlo
![]()
Sutko!Ty muzes darovat ty embryjka i k vedeckym ucelum
děkuji Isobel za odpoved, jsem rada, ze to nekdo chape- mne to opravdu trapi a jsme ponekud " hakliva" na zerty treba o vedeckych ucelech …nevim, jesti si uvedomujete, jake by to bylo, kdybyste takto hovorili o svem diteti ( protoze mate-li zmrazene embryo- at si rika kdo chce co chce -a vidite, jake krasne dite z toho mate a vite ze tam jsou dalsi, nezlobte se na mne, ale uz to pak tezko muzete povazovat pouze za nahodny shluk bunek)
A Ad Isobel - ta dvojcata ti vlastne moc zavidim- ja jsme si je prala moc, vzdy jsme chtela vice deti, vyslo bohuzel jen jedno, no snad se jeste podari. preji Ti pevne nervy s dvojcatky a mas muj opbdiv, ze mas odvahus jit do dalsiho
Ahojky
Heli jsem ráda, že ti to dobře dopadlo.
Teď odpočívej ať se máte všichni dobře.
Sutko, mě toto všechno teprve čeká, ale i o tomto přemýšlím. Pokud budeme mít několik zmrzlíků a já je už nebudu potřebovat (je to sice blbé slovo, ale jiné mě nenapadá), ráda bych je darovala nějakým neplodným párům. I když by to bylo teoreticky moje děti, ale dostali by šanci a věřím, že by udělali radost a potěšili. Pokud bych je darovala na výzkumné účely, pomohli by ostatním lidem vyléčit těžce nemocné. Asi se nerozhodnu je zničit, ale věřím že pomohou jiným lidem. Protože pokud bych nepodstoupila IVF ani já bych neměla šanci, nebo strašně malou, mít vlastní děti. ![]()
Toto se mi zatím honí pouze hlavou, ještě nemám žádné mrazáčky a pokud je budu mít možná je všechny využiju. Jsou to pouze teorie a nemůžu na 100% říct jak se zachovám až budu postavena před realitu. Ale nemá smysl se tím zabívat dřív než to nastane. Kdoví co se mezitím může stát.
No,já nevím holky já bych je asi darovala.Vím ,představa , že někde běhá moje dítě
,je asi trochu na vážkách,ale na druhou stranu , pocit , že jsem někomu pomohla mi jí určitě vynahradí ,ne?
,alespn myslím.Vždyť i já bych byla ráda za dárcovství , kdyby to jinak nešlo ![]()
Market,k tvému dotazu,já mám neprůchodný vaječníky od operace
,takže u mě to bylo jasný , takže žádný zprůchodnění ani nic takovýho , jinak MS ok , takže snad nebude žádný problém
![]()
Sutko,
myslím, že tě chápu, ale když tedy nechceš, aby někde po světě běhaly tvoje děti ani neuvažuješ o těch vědeckých účelech, tak myslím není co řešit. Někde jsem slyšela (myslím že to bylo v tom dokumentu o um.opl. co běžel na Čt2), že zamražené spermie a embrya se uchovávají - pokud se pár nerozhodne jinak - po dobu jejich života.
Vím co to je čekat na mimi, taky jsem zažila neúspěšné IVF a po pěti letech snažení a běhání po doktorech jsem konečně těhotná. A bude to nejspíš naše poslední „vlastní“ dítě, příště budeme muset využít dárcovství když ne celého embrya, tak minimálně spermií. A jsem za tyto možnosti neskutečně ráda a kdybych měla tu možnost mít děti, další už neplánovat a mít ještě nějaké zmrzlíky, určitě se nerozmýšlím.
Je to můj pohled, stejně se určitě rozhodnete podle svého a určitě se rozhodnete správně. Držím pěsti, ať se ti příští IVF podaří!
Asi je eventuelni darcovstvi reseni, ke kteremu se priklanim nejvice, ale znaje svou zvedavost, asi by mi cely zivot vrtalo hlavou, jak to vlastne dopadlo, kde to " me dite je, jak se mu zije, atd"…Po pravde receno nejvice se mi libi varianta vse spotrebovat, nenechat nic nazmar a mit kopu deti . .. To asi mame vsechny, ne? tak se zatim mejte a at se vsem vsem vydari
ahoj holky, nejak nestiham cist, furt lezim… manzel me hlida! ![]()
je hodny, stara se, chodi se psem, vari…
ja se priznam ja bych asi embryjka darovala a uz nad tim dal nebadala jestli nekde beha moje dite… asi by to nekomu moc pomohlo… ale to zalezi na kazdem…
Helli, jsem rada ze jsi v poradku a mimca taky, tak pekne odpocivej!!!
ja nic necitim, jsem jen unavena, a nevim proc ale nejak tomu neverim ![]()
priznam se ze pak bysme si dali pauzu a ja uvazuju o laznich, ale nevim co by tam se mnou delali…
Lovely, jak se citis?
Dario, doufam ze poctive lezis!
tak zase nekdy, ahoj
Misa
Vendulko a co ty, jak je?
Ahoj holky,
jsem 3.den po ET, stále poctivě ležím, ikdyž ráno jsem chvíli postála u sporáku (musel někdo uvařit
) ale pak hned zpátky do postele, taky proto, že v poledne jsem si měřila teplotu a mám 37,2
. Jsem tedy ospalá a slabá, ale doufám, že to je dobré znamení
. Ještě k tomu mám citlivé bradavky, ale to může být i z toho Duphastonu
.
Jdu si přečíst vaše příspěvečky..a pořád se nemůžu přihlásit, tak se omlouvám, nechci tady sedět dlouho a zkoumat, proč to nejde, musím zase do postele.
Daria
Co se zmrzlíkama?
Přesně to samé jsem řešila před týdnem. Měla jsem zisk 8 oocytů, z toho se 5 oplodnilo. V tu chvíli jsem byla přesvědčená, že dám šanci všem embryjkám - samozřejmě postupně. Jako že si nechám zavést 2, a ty zbylé pak po 2 letech…nebo v případě nezdaru ihned. O darování jsem taky uvažovala, ale embryjka ne, spíše vajíčka bych darovala, kdybych jich měla hodně. Bohužel příroda si sama rozhodla a po naší prodloužené kultivaci nám zbyla 2 embryjka, která mi zavedla a já si je teď hýčkám. Chci dvojčátka..a brala bych i trojčátka! Já chtěla celý život 4 děti, nebo aspoň 3,ale nevím, jestli bych to zvládla najednou. Dvojčátka určitě. Trošku mě ale „nahlodala“ vrchní sestra, když mi popřála, ať se jedno z embryjek uchytí, tak jsem neskromně řekla, že chci aby se chytla obě, že chci dvojčátka a ona na to něco v tom smyslu, že jsem takový střízlík a že v mém případě úplně stačí jedno. Jen tak mimochodem vážím 56kg (teď už asi víc) a jsem normálně štíhlá, to přeci není pravidlo, že na dvojčátka musí být maminka „krev a mlíko“, nebo snad jo?
Tak jsem se zase rozepsala, už mi bylo po vás holky smutno, ale docela to utíká a já si užívám každý den, jak jen můžu a vychutnávám si ten krásný pocit, že mám v sobě 2 embryjka
![]()
Daria