Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Vena123 jak jako že je kratky bezpečnější…? Myslíš OHSS? O tom věku jsem tky četla, že se dlouhý dává hlavně mladším…no mě je 34, tak nevím, jestli jsem „mladší“
o AMH nemám ponění…ty víš svoje?
@kat kat jo holka to netuším, mě jen MUDr říkal, že je krátkej prostě bezpečnější, tak nevím v čem… jo mám nižší AMH, myslím, že to bylo 0,8.
Tsááá mladice ![]()
@Vena123 já mladice? oooooooo, děkuji
Asi myslel ten OHSS, prý je u dlouhých častější…
Holky, co jste byly na genetice a imunologii, potřebuju vaše rady, zkušenosti.. Co se tím dá zjistit vlastně a jak to ovlivní další kroky při následném IVF? MUDr říkala, že ta imunologie je docela důležitá (že se snad berou nějaké léky, když to vyjde blbě - ale jak dlouho před IVF?) ale že genetika, pokud nic není v rodině, je málo pravděpodobná, že by vyšla špatně… A kdyby, tak to asi stejně to IVF nijak neovlivní, ne? Jen že by se asi pak na embryích dělaly testy před transferem…nebo se pletu?
Holky, tak ja jsem dneska po rozhovoru s embryolozkou trosku rozcarovana
v utery bylo pet embryjek, noooo a dneska pocet ani neudavala, ale rikala, ze se nebudou zamrazovat dve slamky, ale jen jedna, pze do toho pozadovanyho formatu to zatim flakaj, ale na zitrejsi ET bude sampion, doufam, jeste predtim mam konzultaci s doktorem. Na to jak jsem byla natesena, tak mam akorat bobky a jsem trosku smutna
kazdopadne dam zahnizdovani maximum a planuji do pondelka domaci relax, manzel odjede a syn bude u babicky.
@bejdulka ale prosím tě, to je náhodou super, že z 5 budeš mít šampiona i mrazáčky! jestli navíc ještě po PK, tak fakt dobrý výsledek
Já jsem měla embrya 4, transfer byl už 3. den a nezamrazilo se nic. Jestli ti budou mrazit jednu pejetu, tak to asi znamená, že po ET zůstane ještě minimálně jedno, nebo dvě dobrá embryjka, to je paráda! Akorát teda nechápu, proč ti to neřekla konkrétněji a proč ses sama nezeptala…ale to zjistíš ![]()
@kat kat ahojky na imunologii zjistí jakou máš buněčnou imunitu, to znamená jestli máš alergii na sperma a jak moc. Já mám vysokou a brala /ještě beru/ jsem na to prednison ale v některých CAR ho dávají preventivně. Ale někde jsem četla že když máš vše ok není dobré prednison brát. No při minulých IVF jsem ho začla brát asi 2 měsíce před IVF a nevzšlo to, ted jsem ho začla brát až od stimulace.
A na té genetice kromě dědičných nemocí v rodině dělají testy z krve, ted nevím přesně jak se to jmenuje pohledám v papírech. Zhruba jde o to že když to má jen jeden je to ok ale když to máte oba je problém a třeba to přeléčit. Snad jsi mě aspon trochu pochopila možná že se najde někdo co bz to lépe vzsvětlil ale zhruba tak ![]()
@bejdulka nestresuj se to máš super výsledek když budeš mrazit! já měla 4 šampiona mi dali a na zmražení nezůstalo zase nic
a to už je 3 ivf a nikdy nebylo na zamražení minule nedošlo ani k transféru
Takže budeme mít rozmazleného jedináčka ![]()
Holky, moc dekuji za vase komentare, diky nim zustavam nad veci a nemusim to v sobe dusit, moc mi pomahate, jste zlaticka
![]()
@pcd díky za info! Takže kdyby vyšla imuno špatně, tak stačí teoreticky začít něco brát při stimulce a ne dříve? Jde mi o to, že chceme jít na druhé IVF co nejdříve a včera MUDr říkala, že můžem nechat dva přirozené cykly a pak stimulovat, resp. vzhledem k tomu, že mám mít dlouhý protokol, tak bych tu injekci na utlumení vaječníků dostala už ke konci druhého přirozeného cyklu - to by vycházelo na začátek srpna. pak jsem se ale objednávala na imuno a vezmou mě až 24.7. tak jsem myslela, že ten cyklus bude ztracený a bude se to muset alespoň o jeden ještě posunout - konec srpna. Pokud by ale při špatném imunu stačilo začít něco brát zároveň se stimulací, asi bychom to odkládat nemuseli…? Dr říkala, že u dlouhého není přesně dané, který den se začíná stimulovat, ale že se píchne ta vstupní utlumovací a pak je cca 2 týdny rozptyl, kdy se může začít stimulovat - takže během těch 2 týdnů by už byly výsledky imuna a buď bych prostě začala ty imunopilule brát nebo ne (podle výsledku). To by asi šlo…?
Joooo a mimochodem - 800 HCG paráda!!! ![]()
@kat kat já jsem tentokrát začla brát až při stimulaci a vušlo to tak si myslím že je zbytečne dříve.
Jo a na té genetice nám dělali testy na cystickou fibrozu apinální muskulární atrofie
@pcd a vy máte nějaké genetické vady v rodině, nebo podle čeho vybírali, na co vás budou testovat…? (teda snad to není dotaz moc na tělo)
@pcd takže do třeti ce a vyšlo to, gratuluji kočko, jen at je klidně rozmazelý ![]()
@kat kat ta imunologie asi jak kde, my byli v Plznici u Ulčové-Galové, úžasná profeesorka, brali nám oběma krev, mě ovu hlen a manžovi spermi. Zkoumaj imunitu tvou na embryo, na spermie na vlastní vajíčka i myslím, pak jak je vhodný prostředí ovu hlenu pro ty spermie. pak zkoumají antifosfolipidové protilátky. Proti anexinu a kardiolipinu. třeba mě vyšel nějaký základní APA syndrom, kdy se mi vytváří nějaký mikrotromby, který mohou embryo ovlivnit. Každopádně na to mám jen kopici doplnku a anopyrin 100 na snížení srážlivosti.
U tej genetiky, pokud máte něco v rodině, zaměří se na to, pak hledají trombofilní mutace, leidesnká mutace, který se dají podchytit faraxiparinem a pak takové ty dědičné choroby, ta cystická fibroza. A ted už si nevzpomínám ![]()
Ten prednison by se měl dávat, pokud je opravdu potřeba, zbytečně ho brát je prý i na škodu ![]()
@kat kat nemáme žádne genetické vady v rodině, nevím podle čeho to dělají ![]()
@Vena123 aha, takže by bylo dobré na to imuno jít okolo ovulky…?
ty jo to bude těžké najít termín tak, abych měla ovu hlen, můj chlap měl čas a oni volný termín… vánoce 2018 to jistí ![]()