Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@elizcooper na zanet mocoveho mechyre doporucuji kapky lichorerisnice vetsi. Info o tom najdes i na internetu, je to prirodni antibiotikum a da se pouzit i jako podpurna lecba pri lecbe antibiotiky, takze to pri lecich neuskodi. Koupis i v lekarne, ja kupovala v Dr Max
@danaet: lichořeřišnici kapky mám, jen jsem si to nespojila, přidám jí to do čaje. Děkuji za tip, měli jsme to na kašel. Jinak dostala lék Biseptol 480
@elizcooper tak tak, je to na dychaci ustroji a na mocove cesty. Na zanety mocaku ideal pomocnik. Neni vubec zac. Ja mela teda zanet mocaku jen jednou a vubec netusim z ceho. A ani jsem to zprvu nepoznala, az kdyz se to rozjelo na plne pecky. Zacalo to palit a preslo mi to na ledviny. Takze jsem pak fasla antibiotika myslim. Jinak na to netrpim vubec. Tak jsem pak ty kapky davala sousedce az kdyz rikala ze s tim ma potize a ze furt lita k doktorce a nic ji nepomaha. Lichorerisnice zabrala a zbytek pouzila u vnoucka na pruduskovy kasel. Jen co jsem pak nacetla je, ze s lichorerisnici se to nema pak prehanet s castym pouzivanim, ze to muze ovlivnit plodnost. Ale vetsi detaily nevim.
@elizcooper jj, nejdriv mi bylo tak zle, ze jsem nemohla nic nez lezet…a pak mi do papiru napsali rizikove tehu…jednou jsem krvacela a tyden spinila…zrejme mi neco uvnitr prasklo (bolest silena)…tak to vypada, ze uz doma zustanu…no stejne mi v dubnu konci pracovni pomer…ale jeste bych stejne do prace nezvladla chodit - jen uvarim a trosku poklidim a jsem kaput…ted sice uz jim a nabiram zdarne, ale zvraceni nepreslo…
@Akulínek85: tak to je lepší být opravdu doma a v klidu než se někde honit a stresovat v práci. Já měla z mateřské trochu obavy, jelikož jsem předtím byla furt v práci a mezi kamarádama ve společnosti a pak najednou se vše otočilo, ale nakonec to bylo to nejlepší období. Buď jsme byly doma, chodily na procházky anebo jsme navštěvovaly kamarádky, jezdily na výlety nebo k našim, pořád něco…akční období pak s mimčem. Teď odpočívej, čerpej energii a pak si to užiješ!
@danaet: Ahoj, opravdu? No já jsem ráno před prací dnes byla s kámoškou plavat tak jsme se taky o tom bavily, říkala, že na to taky trpí na ty záněty močáku a že je to virového původu. Tak to pak člověk asi opravdu ani neví kde to chytne. Dávám dceři tak 1-2× denně 5 kapek té lichořeřišnice do čaje, více ne.
@elizcooper no me to chytlo po hysteroskopii. Ale to bude spis nahoda. Tam kde chodim maji vse tip top sterilni. Nevim jak jsem k tomu prisla. Nic nic a az mne pak zaclo bolet pri moceni vecer a moc byla tmava, tak jsem si rekla, ze rano skaknu k doktorce. Jenze v noci mne stihly jeste chytnout ledviny a to byla neskutecna bolest. Nejsem utlocitny clovek a hned tak z neceho se neposkladam, ale to jsem brecela od bolesti. Dostala jsem antibiotika a koukla jsem na net a sla si pro tu lichorerisnici jeste k tomu. Brala jsem ji myslim pak 3 tydny, ale uz si to moc nepamatuju. Ted musim zaklepat, ze je vse naprosto ok. Byla jsem na prevenci v CAR a jeste na podrobne stery kvuli IVF tedka a doktor byl nadsen, pry mam vysledky jak z ucebnice o tom, jak ma vypadat zdrava zena. Verim, ze to je i diky nizkosacharidovce. Jsem presvedcena, ze za mnoho zanetu v tele muzou cukry.
@danaet ahojky, Tobe uz se ivf taky pekne blizi, vid? Myslim, ze vetsina z holek tady Te moc obdivuje, jak ses dala do te nizkosacharidove diety
verim, ze ty pokrmy, ktere jis jsou vytecne
jen asi kazdy by nemel trpelivost si ta jidla tak peclive pripravovat. Je super, ze stale zkousis nove recepty…a taky je moc bezva, ze partner take presedlal na stejnou stravu. A snad uz se konecne zadari a brzy se dockas //
Muzu se jeste zeptat, vetsina holek, co ma pcos ma i vyssi amh - ja mam vyssi amh, ale o pcos mi nikdo nerikal…jak Ti vubec pcos zjistili? Ja tedy ovulaci mela a menstruaci taky celkem pravidelne-tak je divne, ze mam vyssi to amh…
@Akulínek85+danaet: Já měla AMH 12 jak mi jej měřili vloni v létě. Teď mi vykládala kadeřnice taky o tom, že měla před druhým těhotenstvím zvýšenou hladinu prolaktinu, prý se to dá upravovat i lékama. Třeba to mám taky, nikdo mi to nikdy neměřil. Máte s tím zkušenost?
@Akulínek85 ahojky, dekuji moc. Jj. Ja cely zivot zkousim najit tu idealni stravu, co mi bude vyhovovat. Jsem takovy experimentator
. Ale v nizkosacharidovce jsem se nasla a uz ji jedu skoro pul roku bez problemu. Tak myslim, ze to je ono. Asi i telo samo pozna, ktera strava je prava, jde o to jak clovek telu nasloucha. Jedina nevyhoda je jak rikas, ze v podstate kazdy den varis a peces si pecivo. Ale tak zase neni to nic sloziteho, z bezne mouky je to vetsi umeni upect chleba nez to nizkosacharidove. Navic u vareni odpada vareni priloh. Akorat teda varim porad a nejaky fastfood odpada uplne a v restauraci jsem jeste nebyla. Ale tak steak a grilovana zelenina by to asi vyresila
. Na klasicke gynde mi rekli, ze jsem v poradku. V CAR mi doktor uz u ultrazvuku rekl, ze to bude pcos, bylo tam vicero malych folikulu, tzv koralky. Udelal mi hormonalni profil a pcos se potvrdilo. Urcuje se z pomeru hladin FSH a LH a dale z vysky hladiny AMH. Pak udelal v dalsi pulce cyklu progesteron test a to tomu taky nasvedcovalo, velmi nizka hladina progesteronu. Vysledoval cyklus snad az do nejakeho 35 DC jsem chodila na ultrazvuk na kontrolu do jake velikosti rostou nebo nerostou folikuly a zjistil, ze mi dorustaji jen do 8-9mm. Pak jsem sla na genetiku a tam zjistili tu mutaci v nadledvinach a geneticka rikala, ze je to novy poznatek o kterem se driv nevedelo, ale ze ten typ mutace zpusobuje v dospelosti hypothyreozu a pcos. A oboji mam. Na vse se prislo jen diky tomu, ze jsem sla do CAR. Kdyby se aspon na tu hypothyreozu prislo driv, nemusela bych mit tolik zdravotnich problemu, co se mi do te doby rozjelo tim, ze to bylo nelecene.
@Akulínek85 jo a myslim, ze ten pomer FSH a LH by mel byt 1:2. Menzes jsem mela snad 1 za 3 mesice. Uplne rozhazene cykly. Treba ty mas mirne pcos nebo jen takovy nabeh. Treba mas lepsi pomer FSH a LH a tim padem trebas i pravidelne cykly nebo ovulaci. Ja ho mela prvne obracene, ted je to aspon 1:1, ale porad by to chtelo zlepsit.
@elizcooper ja mela pred 2 lety AMH 9 a ted po nizkosacharidovce mi delali test znovu, aby byly data aktualni, a vysledek je 12. Doktor nechape a ja taky ne. No nevim, hladinu prolaktinu mi myslim jeste netestovali. Nevim, jestli se to da otestovat v CAR a nebo na endokrinologii. Mi zatim nechala udelat testy i endokrinolozka, protoze se mi snazi taky pomoct. Nechala mi prave udelat test na cukrovku a i na inzulinovou rezistenci, protoze to u pcos byva casty problem a vysledky dopadly dobre. Tak aspon neco. Ale ten prolaktin by mne taky zajimal.
@Akulínek85 jo a jinak pristi tyden uz zacinam 3 IVF. Tak jsem z toho trosku nervozni, protoze presne nevim, cim budu stimulovat. Mam psane agresivni stimulace + decapeptyl 0.1
@elizcooper tak ctu, ze zvysena ci snizena hladina prolaktinu se projevuje vytokem z prsu, svedeni ci brneni bradavek, kratkou a slabou menstruaci…
Danaet: tak nic z toho nemám, tak asi je to OK. Menstruace OK, celkem pravidelně, takže předpokládám, že zřejmě i ovulace…tak možná jsou to zbytečné obavy a problém bude v něčem jiném