Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@danaet stejně je zvláštní jak to je všechno tak individuální a každé tělo reaguje naprosto jinak…já mám taky mírně PCOS a kvůli tomu byl i OHSS, ale bylo 18 zralých vajíček při běžné stimulaci
A to PGS a imuno Ti doporučili? Mě to nikdo nedoporučil a to je mi ještě o 3 roky více než Tobě ![]()
@Akulínek85 přesně, já taky chtěla dát přednost přirozenému způsobu, i imunoložka nám říkala, že když mají srovnatelné s ICSI a bezICSI, tak dají přednostně to bez…ale pokud jste nejlepší měli s ICSI, tak to je pak jasné ![]()
@Petra_z_Nuslí jj. Je treba zkouset, co je to prave orechove. No u nas v CAR je postup takovy, ze se prvne udela hormonalni profil, AMH, progesteron test, test na trombofilii, stery atp. Pak je hysteroskopie, kde prozkoumaji a pripadne odstrani abnormality jako polyp atd a udelaji partnerovi spermiogram. Pak delaji PCT test, kdy se vyzkousi v urcitem casovem limitu po styku pritomnost spermii v deloznim hlenu. Vyzkousi se prirozeny cyklus jak funguje a v jake je delce. Pak se posle na imuno a genetiku a az teprve pak se pristupuje nejdriv k inseminaci a po 3 neuspesnych pokusech se teprv pristupuje k IVF. Takze dle meho delaji, co je v jejich silach.
@Petra_z_Nuslí jo a pri te hysteroskopii jeste proveruji pruchodnost vejcovodu.
@danaet tak to je úplně super a takový postup by se m i taky líbil, který je to CAR? Do toho bych šla podruhé.
Bohužel v Pronatalu je to tak, že udělají hormonalni profil, AMH, progesteron test, test na trombofilii, stery atp., spermio a pak už dají nějakou jednu univerzální stimulaci (opravdu, nijak se s tím poprvé nepárají, poprvé jedou prostě nějakou univerzálku a pak teprve se zřejmě zjišťuje…, já díky té univerzální stimulaci měla i ten OHSS, vůbec nepřihlíželi k vysokému AMH, které mám
Naštěstí se nám hned prnví IVF zadařila, ale podle mě to je teda zázrak při takovém jejich postupu.
Příspěvek upraven 24.03.18 v 17:30
@danaet Mně třeba nikdo nikdy neprověřil průchodnost vejcovodů a já si tak trochu myslím, že to by mohl být u mě ten problém. Možná by stačilo zprůchodnit vejcovody a otěhotněli bychom i přirozeně, ale to by z toho neměli ty peníze.
@Petra_z_Nuslí Mudr Čaplygin ve Frydku. Mi prave pri prvnim IVF nasadili nizkou stimulku, protoze predpokladali kvuli pcos bourlivou reakci a nestalo se. Pak u druheho IVF davku zdvojnasobili a reakce opet vicemene zadna. Tak ted budu mit zase jiny postup. A kontroly mam od 2 DC obden pri IVF. Pokazde ultrazvuk + krev a pokazde se po kontrole upravi davka hormonu, podle toho jak to vypada.
@Petra_z_Nuslí taky mi zjistili nepruchodnost leveho vejcovodu a tak byla vzdy iui pri ovulce na prave strane. Tak se mi ty 3 pokusy protahly casove. A vzdy se delala v jednom cyklu dvakrat. Kdyz dorostl folikul, tak mi dali pregnyl, nasledujici den jsem sla na ultrazvuk a iui (jeste folikul praskly nebyl) a nasledujici den se to zopakovalo (to uz byl folikul praskly).
@danaet píše:
@Petra_z_Nuslí Mudr Čaplygin ve Frydku. Mi prave pri prvnim IVF nasadili nizkou stimulku, protoze predpokladali kvuli pcos bourlivou reakci a nestalo se. Pak u druheho IVF davku zdvojnasobili a reakce opet vicemene zadna. Tak ted budu mit zase jiny postup. A kontroly mam od 2 DC obden pri IVF. Pokazde ultrazvuk + krev a pokazde se po kontrole upravi davka hormonu, podle toho jak to vypada.
Takhle by to mělo podle mě správně být…představ si, že oni mi s vysokým AMH a lehkým PCOS dali silnou stimulaci a na kontrolu až po tejdnu, aby se teda podívali, co to udělalo…samozřejmě že jsem tam měla asi 30 folikulů ![]()
@Petra_z_Nuslí jeee, ty jsi chodila taky do Pronatalu - my taky…ale stimulku jsem mela asi celkem normalni - taky mam vyssi amh…
@danaet tak snad jich budete mit tentokrat vic - aby to pgs vyznam melo…a nechali byste si zavest jedno nebo dve embryjka?
@Petra_z_Nuslí a taky jsi brala kortikoidy? Ja brala prednison. Nekde je bez imuna a genetiky nedavaji.
@Akulínek85 píše:
@Petra_z_Nuslí a taky jsi brala kortikoidy? Ja brala prednison. Nekde je bez imuna a genetiky nedavaji.
ano, brala jsem 2,5 mg Prednisonu, v některých centrech je zase dávaj všem preventivně v téhle nízké dávce a co jsem četla, tak je to zastaralý postup ![]()
@Akulínek85 píše:
@Petra_z_Nuslí jeee, ty jsi chodila taky do Pronatalu - my taky…ale stimulku jsem mela asi celkem normalni - taky mam vyssi amh…
podle mě jsme měli stejnou, pokud jsi měla první IVF, ale moje tělo prostě zareagovalo víc, ono to je asi i o tom, jak kdo na ty hormony reaguje…
@Akulínek85 já teď co jsem si přečetla hodně článků a zdrojů, tak jsem přesvědčená, že v Pronatalu nepostupují vůbec dobře. Pro druhé dítko si půjdu na 1000% někam jinam.