Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@danaet Pane jo, proč agresivní stimulace? Kolik jednotek si budeš píchat, to asi zatím nevíš viď? Já si píchala 300 puregon a decapeptyl hned od začátku. Jinak jsem s mamkou asi dvě hodiny studovala ty recepty a vypadají úžasně. Jen mám dotaz, nevíš, jestli lidi s vyšším cholesterolem to můžou taky? Protože mi přijde, že sacharidy tam hodně nahrazují tuky. Já vysoký cholesterol nemám, ale mamka jo. Děkuju!!
@Akulínek85 to se ti nedivím. Já budu určitě taky pěkně vyděšená z každého píchnutí. Ale určitě bude vše ok, budu na tebe ve čvrtek myslet a držet palečky. Hlavně je, že už nezvracíš a jíš o 106, alespoň nabereš trochu zpátky svou váhu.
Já dne jen poléhávám. Jsem docela vyděšená, že se doktor netrefil, protože po každém transferu jsem měla alespoň první dva dny v podbříšku tlaky jak na ms a dnes vůbec nic necítím. On ten transfer nebyl úplně hladkej, protože jsem se asi málo předtím napila, takže jsem měla úplně prázdnej močák a špatně se mu tam dostávalo. No snad mimísek je, tam kde má být..
@mamina2017 jé tak to je krásný!! Moc ti to přeji a tiše závidím.. Kéž by se i nám už podařilo. Snažíme se přes tři roky a zatím ani dušík na testu.. ![]()
@edika85 treba je to dobra zprava, ze nemas ty tlaky…a oni prece kontroluji, zda je to v deloze…jinak by tam mimiska snad ani nevpustili…ono je asi dulezite i misto, kde v deloze se miminko bude nachazet - proto jsme meli to lepidlo, aby se moc nepohlo…jak dlouho po transferu Te nechali lezet? Jen hezky odpocivej - nohy nahoru
at se muzete s miminkem pekne skamaradit…dej si neco dobreho ![]()
No zvracim jeste porad, ale uz mene casto, kybl je muj vdecny kamarad…takze u me rozhodne neplati, ze nevolnosti konci zacatkem 2. trimestru…ale pribiram zdatne…
@Akulínek85 to s tím embryglue jsem si myslela taky, ale pak jsme zaváděli 2 embrya, dávaly je tam v jednom roztoku embryoglue obě…tak jsem se trochu vyděšeně zeptala, jestli se nechytnou na stejném místě, když je tam takto dává spoečně…a řekl mi, že ne, že se v tě děloze ještě rozprchnou každé jinam. Takže oni je „nelepí“ na místo, ale jsou pokrytí roztokem, který jim jen pomáhá se lépe zavrtávat, ale nelepí to…
Popravdě já si po téhle informaci i myslím, že to nefunguje a nedělá nic…ale už jsme přišli zbytečně v CARu o více peněz.
@Akulínek85 jj, pri prvni stimulce jsem mela nizke davky puregonu a jen 3 vajicka, z toho oplodnili jen 2 a pri druhe jsem mela vysoke davky puregonu a jen 1 vajicko, ktere oplodnili, ale zastavilo se ve vyvoji. A pritom mam AMH 9, teda mela jsem. Ted mi po zmene stravy namerili AMH 12, coz nechape ani doktor ani ja.
@edika85 zatim nevim. Mam tu stimulku agresivni kvuli nizke reakci v minulych 2 IVF. Neboj, zalezi co budes jist. Ja mam za sebou pri teto strave tunu krevnich rozboru a cholesterol je v poradku. Pro predstavu co jim ja, tak snidam vetsinou tucny tvaroh s oriskovym maslem, orisky a troskou ovoce. Na obed mam maso nebo rybu se zeleninou v ruznych upravach, nekdy se zeleninovou smetanovou omackou. A na veceri vajecnou omeletu se syrem nebo tunakem a zeleninku. Obcas udelam nejaky low carb dortik nebo susenky nebo si dam skvarky. Manzelovi jeste navic pecu low carb pecivo. Coz si ja dam tak snad 3 housky za mesic. Ne ze bych nemohla, ale nechybi mi to. A podotykam ale, ze nejim uzeniny, coz se u low carb casto ji, ale mi zalezi na slozeni a z toho duvodu je nejim.
@edika85 http://www.meltingpotdiaries.com/…rpet-u-toho/ dlouhyyyy clanek, ale doporucuji precist, dozvis se tam i o cholesterolu atd.
@Petra_z_Nuslí jj, ja tomu rikam lepidlo, ale jinak by to melo prispet ke snadnejsimu uhnizdeni a je pry mensi pravdepodobnost mimodelozniho - protoze se muze embryo drive zahnizdit a tim padem pak necestovat…mozna to bylo navic, ale tento nadstandard jsme chteli i bez toho, ze by nam to doporucili…my sli do vseho, co nam doporucili, ale je fakt, ze asi spis proto, abychom si to pak nevycitali…o primovision jsem presvedcena nebyla, ale jsem rada, ze jsme si to nechali, nakonec nam diky dobremu prostredi dosla o 2 vajicka vic - a kdo vi, zda to bylo tim, ze je nemuseli vyndavat a sledovali je jen kamerou…treba jsem nechapala, proc chteji pouzit isci - kdyz mel manza spermio dobre, ale nakonec se vetsina oplodnila pres isci a lepe se vyvijela…zrejme uz se pri ivf dela isci jako normal…co jste meli jako nadstandard vy?
@danaet ja mam take vyssi amh - pry je pak vetsi riziko prestimulace - ze dojde k hyperstimulacnimu syndromu, ale kdyz uz vi, ze nereagujes tolik, tak maji asi dobry duvod Ti dat agresivnejsi stimulaci…ja reagovala dobre na normalni davky, ale stejne z 17 foliku bylo 14 vajicek a nakonec z toho 7 embryi…ale bricho me bolelo celkem dost a dlouho a navic se mi po opu udelala kyla…a zase jsm cetla, ze kdyz je mene vajicek - byvaji kvalitnejsi…sestrence zbylo jen 1 emryo a ma z nej chlapecka…
@Akulínek85 no ja mela asi mirny OHSS pri tom druhem IVF kdy ze mne vydolovali jen 1 vajicko. Po punkci jsem mela 2 dny naprosto silene bolesti. Chodila jsem v predklonu, bolesti jsem mela i vleze, zadna ulevova poloha nebyla. I z postele jsem se spis vyplazila nez zvedla. Nezabiraly ani leky proti bolesti a porad jsem usinala za pochodu. Osobne si ted myslim, ze to male mnozstvi vajicek bylo i tim mnozstvim sacharidu. Mam polycysticke vajecniky a tem sacharidy vylozene skodi a asi je to fakt, podle toho jak telo reaguje po snizeni sacharidu ve strave. Jedla jsem predtim na bezne vnimani zdrave, na snidani ovocne smoothie, na obed vetsinou neco z lustenin nebo maso s ryzi nebo bramborem a na vecu celozrnne pecivo s necim a zeleninou. Sladila jsem medem, pekla pecivo z celozrnne spaldy a i buchty ze spaldy nebo vlocek s medem. Takze relativne zdrave, bohuzel ale mega davka sacharidu. Nekomu to neuskodi, mi to s pcos asi fakt delalo neplechu. Cyklus bez utrogestanu jsem mela treba 90 dni. Ted utrogestan vubec nepotrebuji, aby menzes prisla. Uvidime jak budu reagovat na stimulku ted. Trosku se bojim, ze kdyz jsem zmenila stravu a telo zacalo lepe fungovat, abych nereagovala az prilis, kdyz mi zvysi stimulku. Ale nebudu mit hned transfer. Mam mit PGS, takze se bude pak delat KET.
@Akulínek85 No vidíš to, já zase ICSI zhodnotila v našem případě jako vyhozené peníze a dokonce i to podle mě zapříčinilo horší výsledek.
Měli jsme 18 vajíček, manžel perfekt spermio, přesto nám doporučili zaplatit ICSI, nechápala jsem proč:
10 šlo na ICSI - neoplodnilo se nic
8 jsem si vydupala že dáme bez ICSI - oplodnila se 3 vajíčka, z těchto 3 vajíček všechny došly na konec PK, všechny balstocysty hatchující v nejvyšší kvalitě
Takže ICSI nám způsobilo méně embryí, než kdyby to bylo bez a stálo nás to 8000,–
Jelikož většinou dělají rovnou ICSI aniž by zkusili nějaké bez ICSI, tak by mě zajímalo, jak by to dopadlo u jiných lidí. Pochybuju, že bysme byly nějaká výjimka. Na mé dotazy mi řekli, že to sami nechápou.
@Petra_z_Nuslí no my nechali 10 isci a zbytek normalne…ale ty normalne se vyvijely hur…jinak jsme chteli dat prednost prirozenemu zpusobu…nakonec nam zavedli jedno po isci - to nejlepsi…
@Akulínek85 kvuli veku, je mi 35. Jako geneticke i imunologicke vysetreni mame za sebou. Z genetickeho hlediska nase deti maji byt zdrave. Takze jen z duvodu veku. To PGS nas stoji 3 tisice, tak to uz je vzhledem k ostatnim cenam zanedbatelna castka. Zase doktor rikal, ze aspon budeme vedet jaka je kvalita embryi a zas clovek bude o neco chytrejsi. Meli jsme to mit i v minulych IVF, ale vzhledem k poctu embryi se od toho ustoupilo.