Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@koblizeq no tak ja do tretiho mesice byla o 8 kg lehci, takze bricho sice neslo zastrcit, ale obvod jsem mela nezmeneny…ted uz pribiram a laduju se tedy dost…tedy asi jako pred tehu…ono ze zacatku je to spis, ze je zenska nafoukla, ale tehu brisko mi zacalo az tak pred 2-3 tydny…a teprve ted to zacina byt znat v obleceni (taky vic mlsam dobroty). A sladke jim asi vic nez driv ![]()
@edika85 tak treba jde tem vajickum take pomoci nejakymi preparaty - doplnky stravy - vitaminy…a nebo homeopatika ci bylinky…zase kdyz uz se dokazi oplodnit a vydrzet tech 5 dni + vyzrat do top stavu, tak by snad mohlo jit, aby se pak v tele udrzely a pokracovaly ve vyvoji…pokud ne, tak pak asi zkusit darovane vajicko…je blbe, ze lekari nevedi, zda je problem v kvalite vajicek nebo spis problem s tim, ze telo neni schopne oplodnene vajicko udrzet…ale az budes mit vysledky z te genetiky a imunologie, tak budes moudrejsi - pokud by telo nebylo schopne je udrzet, tak na to prave davaji ty kortikoidy, aby telo nebojovalo…a pokud budete v poradku, muzete zkusit jiny car - jina lecba (zmena hormonu) muze byt taky ku prospechu. Ale porad Ti drzim pesticky, aby byl tento transfer uspesny a nic dalsiho uz nebudes muset resit…na ty kortikoidy ses ptala?
@koblizeq Tak to máš dobrý! Já mám chutě na sladký i na pečivo, celkově hodně na sacharidy, takže už jsem stihnula i přibrat, nechci se vidět před porodem, tipuju to minimálně na těch 20 kg přírůstku, možná i víc ![]()
Katerina1006: no je to teď trochu jiné ne? Dříve jsi měla svá vajíčka teď máš darované a navíc teď už to opravdu vyjde! Tak možná proto jsi z toho rozhozenější. Jaký je teď další postup, kdy jdeš na tu synchronizaci? A dárkyni znáš nebo je to anonymní?
Edika85: ahoj, to se Ti ani nedivím, my to neříkali vůbec nikomu. Vlastně věděla to jen jediná moje kamarádka. Každý by se vyptával a navíc když to pak nevyšlo…
@Akulínek
85: tak to je hezké, že kamarádce se narodil kluk. Jaké mu dala jméno? No asi to není ideální, když Ti fakt není dobře. To člověka nic moc nevaví a na moc činností nemá energii. Kašli na okolí a buď jak je ti fajn, klidně v teplácích, hlavně odpočívej, když to jde bo po porodu bude tělo rádo za každou ušetřenou energii. Já to měla tak, že jsem 1.7. byla ještě v práci a 11.7. jsem rodila (předčasně). Ani věci do porodnice jsem neměla připravené. Bylo to nedávno a dnes je dcera v 1.třídě…Jo, podprdu si zajdi koupit, uděláš si radost a přijdeš v obchodě na jiné myšlenky.
@elizcooper maji Milanka po tatinkovi
zrovna jsem spleskala pate pres devate - manza je z toho nejak vydeseny, co jsem schopna zkombinovat…asi uz na me prisly chute…a nejhorsi je jit nakupovat - mam chut snad totalne na vse…paradox je, ze rano jsem se
jen z caje…a pak jsem si dala zelnak a k tomu coko koblihu…ted syrovou pomazanku s kaiserkou a pak na to mandarinku a nektarinku a k piti mleko…no to si chudak mala posmakne…
@Akulínek85 No já měla zato že kvalitu vajíček nijak ovlivnit nejde, že ta je od narození. Vitamínama se láduji každý den. Mám Vitamin E, D, B, listovku, železo a piju Mojžíšovou. No právě. Podle mě to tělo není schopné to embryo udržet, protože ta embryjka si embryoložka vždycky hrozně chválí. I když jich mám tedy mnohem míň (minule jsem měla 11 folikul a a z toho jen 3 mražáčky), ale i tak je to ok. Vím, že to není optimální, ale taky ne úplně tragické, tak nevím, proč mě doktor takhle děsí. No ptala jsem se na dělohu a on mi řekl, že v děloze je problém opravdu v málo případech, že to spíše přisuzuje právě kvalitě mých vajec. Už mi dochází trpělivost. Přijde mi, že tady ty doktoři se jen domnívají, ale že by udělali nějaké testy, aby tu svou teorii potvrdili, to ne.
Mají dost času na všechno, jenže já už do dalšího IVF nechci, dokud nezjistí, co mi je.
@elizcooper No však to vidím i na mamce, která každý transfer prožívá se mnou a hned se ptá.. No a z přítelovi strany o tom ví celá jeho rodina a tam pořád vidím na jeho telefonu ty sms typu: tak co, jak to dopadlo? Už jste těhotný? Jakto že zase ne? a všichni to hrozně rozebírají. Jeho maminka to rozebírá se všema jejíma kamarádka. Mám pocit, že už o tom ví půl města. Nechci mu, zakazovat komunikovat s rodinou, ale tohle je pro mě hodně citlivá záležitost a tím, že to vědí, mě hrozně stresuje, protože cítím ten tlak..
@edika85 tfuj tfuj tfuj, aby tento transfer vysel
zrovna nedavno jsem cetla, ze u jedne holciny se chytlo az 10. embryo…z jednoho ivf…takze je to fakt spis hop nebo trop…a ohledne toho, ze je casto lepsi, kdyz o snazenicku vi co nejmene lidi, u nas hodne lidi vi o tom, ze k diteti musime podstoupit ivf, takze se ptaji, kdy do toho pujdeme a uz to je otravne…rodina vi, ze jsme do centra zacali chodit a hned se zacali vyptavat na podrobnosti, az mi z toho sla hlava kolem…proto jsme o tehotenstvi chteli pomlcet, protoze i tak se clovek nervuje, zda je vse ok, natoz to resit s temi, kteri meli deti bud nahodou nebo jim stacilo se otrit o trenky…ja jsem vdecna za ten nas poklad a moc doufam, ze to dotahneme az k cili, ale je asi jen malo lidi z okoli, kteri by pochopili, co nas to stalo/stoji usili…proto jsem taky sla do diskuze - tady vetsina resime to stejne…sice ma kazda treba jiny problem, ale chapeme, jak je to tezke a vycerpavajici…Teprve par dni citim pohyby a ten pocit, kdyz prdolka kopne - je tak fascinujici a kouzelny…
![]()
@Akulinek85: Tak dobrou chuť k snídani přeji!
To je fajn, že jíš, tělo si řekne co potřebuje. A gratuluji k pohybům, je to zvláštní pocit co? Dneska jsem psala k narozeninám holčině co se mnou ležela před 6ti a půl lety v porodnici. Tak poděkovala a ptala se co u nás nového a zda máme přírůstek v rodině. Tak ač nejsem extra cíťa, vběhly mi slzy do očí a chtělo se mi jí napsat, že přírůstků v rodině máme dost (brácha dvojčata, neteř chlapečka), ale bohužel né v té naší. Na druhou stranu jsem ráda, že mám zdravou a veselou holčičku a že je jen jedna…no a co. Příroda to hold tak chtěla. Krásný další těhotenský den ti přeji!
@edika85: přítel je Čech nebo Francouz? To tě chápu, když to všichni rozebírají, je to o nervy…já rozumím tomu, že jsou zvědaví jak to probíhá atd atd, ale nechápu to, že jsou naprosto neempatičtí a nedokážou se vcítit do pocitů druhého jak to asi musí být nepříjemné. Prostě je přehlížej…jinak těžko radit. Držím palce ![]()
Holky, tak ja ted od patku budu brat norethisteron na 10 dni a pak zacinam nove IVF nekdy v dobe 3.-6.4. Jinak vysledky cucim po te nizkosacharidovce. Zlepsil se mi pomer FSH a LH, nechapu sice, ale AMH z hodnoty 9 stouplo na 12. Ostatni vysledky podrobne prevence byl doktor uplne nadseny. Ze pry to mam jak z ucebnice jak ma vypadat zdrava zena. Tak jsem rada, ze IVF zacnu s temito vysledky. Mam mit podle popisu kratky protokol s agresivnejsi stimulaci a budou mi pridavat decapeptyl. Tak snad to preziju. @edika85 pro kvalitu vajicek je dulezite zobat inositol, vitamin D a vapnik (podle mych lekaru). A obavam se, ze i to snizeni prijmu sacharidu hraje roli.
@edika85 uplne te s temi recmi a smskami chapu. Ale ver, ze to muze byt jeste horsi. Moje tchyne, kdyz jsme byli na navsteve, rozebirala svuj hovor se sestrenici, ktera se ji ptala jak se dari nam s manzelem. A ve spolecnosti plne mistnosti lidi na plne pecky asi 3× zopakovala skoro s brekem, ze nam se furt nedari. Jsem myslela, ze mne omyje.
@danaet k tem vysledkum moc gratuluji
snad to konecne povede k uspesnemu tehulkovani…uz abys mela miminko v brisku a rodina mohla oznamovat same dobre zpravy ![]()