Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@edika85 v CR se po 35 veku zeny bere jako rizikovejsi, takze asi ty testy jsou na genetiku celkem pochopitelne…vek je tady dost rozhodujici faktor…ackoliv plno starsich holek jsou na tom mnohem lepe nez mladsi, ale genetika a vek se tady dost resi…
@edika85 ja mam mutaci v genu nadledvin. Ale dle genetiky je manzel 100% zdravy a nase deti nic nepodedi. Testovali nam i cystickou fibrozu a svalovou atrofii a to by nase deti taky mit nemeli. Jenze u IVF je bezne, ze vetsina embryi geneticky neprojde. Ze jsou treba navic nejake chromozomy atp. Takze vse zdrave nebude, ale snad neco ano. Plus je, ze jsme vetsinu vajicek nechali oplodnit ICSI a neco normalne a jsem rada, ze i normalne se vajicko oplodnilo. Aspon vim, ze to u nas jde, coz mne tesi asi nejvic. Ted bude jeste ta genetika a uz budu mit asi uplne kompletni prehled
. I kdyz taky nevim nic o prolaktinu. Ale koncem kvetna jdu na kontrolu na endokrinologii, tak se ze zvedavosti optam na to.
@Akulínek85 jako na jednu stranu je to prekazka, kazda asi kdyz ma embrya, by chtela transfer co nejdriv. Ale tak kdyz uz to mame podstoupit tu genetiku, tak plus je, ze kdyby v tehotenstvi byly nejake odchylky, tak tou genetikou embrya se nemusi podstupovat odber plodove vody. Coz osobne beru jako hodne velke plus, protoze to je neco, co by mi bylo vylozene proti srsti.
@Akulínek85 snad nebudou. No v těhotenství vedra musí byt dost nepříjemný. Ale je fakt, že já bych brala i to, jen abych měla mimi.
Dnes jdu poprvé ven, jdeme s přáteli na oběd a pak se asi půjdeme projít. Jinak jsem cítila takové píchání v podbříšku a dnes ráno mě hodně píchalo v levém vaječníku. Tak moc moc doufám, že to bylo uhnuzďování. Teď už ale zase necítím vůbec nic.
@danaet no každopádně budeš mít klid, že máš u sebe zdravé embryo. Ta genetička mi vysvětlovala, že je lepší si genetiku udělat před, protože pak ta prenatalní genetická je snažší, protože vědí, na co se zaměřit. A hlavně genetika před je více obsáhlá.
@edika85 jo to mas pravdu. To my mame hotove uz v roce 2016. Geneticka mi rekla, ze jsem si nemohla vybrat lepsiho partnera
co se genetiky tyce
@edika85 dulezity je vysledek
termin porodu - vedro ci zima je uplne vedlejsi…a zase je vyhoda, ze v lete se clovek nemusi moc oblekat…zadne zimni kabaty, kozacky apod. Uz ted si pri obouvani sedam, takze uvitam, ze za chvili uz to bude na zabky apod.
A je fakt ze nejsem uplne horkokrevna, takze kdyz jsem ve stinu, tak zatim pohodicka…jen na primem slunicku je mi nevalne, coz je dost lidem i netehotnym
Je super, ze vyrazite mezi lidi, alespon Ti to cekani lepe utece…
@danaet je urcite super, ze Ti budou zavadet uz geneticky zkontrolovane embryjko…my si pak prosli dost velkym stresem, kdyz uz se to dela u plodu v brisku…a kamoska sla po odberu plodovky na revizi, tak to je pak psycho…
@danaet no ja pravé čekám na výsledky genetiky, tak jsem zvědavá. Ale taky si myslím, ze přítel bude geneticky v poho, u něj v rodině jsou všichni zdraví a dožívají se vysokého věku. To u nás máme samy diabetes, šž, varixy a rakovinu, to bude o něco horsi ![]()
@Akulínek85 přesně tak, důležitý je výsledek. Co bych za to dala, kdybych mohla řešit co v létě na sebe s těhotenským bříškem!
@Akulínek85 no prave. Podle mne u toho odberu plodovky se i stava, ze plod pak nekdy odumre. V tomhle bodu doktorum vubec neverim.
@danaet proste je nejlepsi, kdyz je vse v poradku a nikam se nemusi…ale zase se najdou i taci, kteri tam jdou pro lepsi pocit…prece jen jsou geneticke testy prukaznejsi nez ten prvotrimestralni screening…no a pak je hodne dulezity utz ve 20. tydnu…zda se vyvijeji vsechny organy…to bohuzel ani geneticke testy neodhali predem.
@edika85 i kdyz treba uz v lete budes mit brisko - hodne stihlym holkam pry casto roste drive
ja mam viditelne cca od 18. tydne - ve 20. jsme to rekli a uz to bylo dost na knop, dalsi tyden uz by to asi vsichni poznali i tak.