Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojky holky, moc vsem dekujemeza gratulace…jen nejak nestiham cist ani psat…uz jsme pres tyden doma. Docela mazec
Mala merila 49 cm, ale hlavicku ma celkem velkou. Manza u porodu byl a dokonce i moje mamka…a byla jsem rada za oba…manza mi hodne pomohl psychicky a mamka se mnou pak dychala, kdyz uz jsem to nedavala sama…bohuzel jsem musela lezet skoro celou dobu na kapackach, takze ulevove pozice nebo chuzi jsem nemohla prubnout. Ale za ten poklad, co nam tady zrovna place - to stoji ![]()
Jen je to tedy narocnejsi, nez si clovek mysli…nejen to spani/nespani, ale treba kojeni je taky celkem veda…jeden den vecer uz jsem byla rozhodnuta, ze dojedeme pro umelou vyzivu…mela jsem znicene bradavky - hlavne tu jednu - ze jsem nemohla kojit a pak mala rvala a porad chtela jen jist a ja uz nemela mleko…fakt horor
manza tedy neni takovy stresik, tak proste rekl, ze musime vydrzet, ze je zatim na UM brzy…proste kazdy den je jiny
Ale dojima me, kdyz vidim s Eli manzu, je to fakt jrasne, kdyz chlap miluje to rozkosne male stvoreni. Navic se boji snad mene nez ja ji prevlekat a myt…
Holky vezmu to obecne, ale vsem, co uz jste tehotne preji krasne tehu a uzivejte brisek
ne ze by mi brisko chybelo,hlavne ty posledni tydny byly uz na hlavu - kor prenaseni je na dve veci, ale az se vam narodi mrnousek, tak se zivot vazne totalne zmeni - ale je to neco nepopsatelneho
drzet v naruci ten uzlicek stesti…
@Akulínek85 krásně se to čte
už se na to naše štěstí moc těšíme
Užívejte si Elisku rodinko ![]()
@elizcooper My jezdili na vinobraní do Znojma a jednou jsme byli v Mikulově. Taky jsem jezdila v květnu ke Znojmu na otvírání sklepů. Tak snad za se někdy ![]()
@Akulínek85 Kočko užívejte si Elišky
. Věřím,ze toho máš hodně a chvíli potrvá než se zajedete. No jsem zvědavá na sebe. Teď jsem tu mela synovce 1,5 roku, nechtěl jit spat řval,vzekal se . K tomu ty moje hormony,az jsem se rozbrecela s malym. Naštěstí chlap ho uklidnil a uspal. Dostala jsem strach,abych to vše zvládla.
Jinak jak jsi byla spokojená v porodnici ČB?
@Evva21 porodnice v cb je super - na porodnich salech i fajn personal…pak jsem mela nadstandard a pokoje prima - doporucuji!!! Hodne bodne, kdyz se domluvis s partnerem, aby tam s Tebou byl co nejvic, aby sis mohla odpocinout…ja mela fakt hodne navstev a ruznych, ale nejvic v poho jsem byla, kdyz tam byl bud jen manza nebo moje rodina…pred ostatnimi se spis clovek snazi premahat…sestry na pokojich jak ktere - ja nejsem konfliktni, takze dobry, detske sestry vetsina moc sympatickych nejsou, ale snazily se pomoct a kdyz jsem za nimi prisla, nebyl problem. A jinak ja jsem obcas na sesypani - mala nepribira a manza nesouhlasi s prikrmy, takze bojuji s kojenim a pak s unavou…ale kdyz je nejhur, tak malou dam manzovi a on ji nejak uklidni…ted mam silene zravou…porad jen jim, nevim, zda je to tim kojenim nebo vycerpanim…Ale pak staci si Elisku pomuchlit a hned clovek vi, ze to stoji za to
A rozhodne je dobre, kdyz si chlap vezme 2 tydny volno, abyste se pak zajeli…je dobre se i v noci stridat treba s prebalovanim a chovanim, pokud mimco nespi…manzu se snazim nechat vyspat, ale kdyz uz jsem hotova, tak ho vzbudim a pomuze mi…
@koblizeq Musim uznat, ze je to trosku boj - kojeni - nespani - unava, ale fakt staci malou pomuchlit a kdyz zrovna nebreci, tak je to to nejuzasnejsi na svete - byt rodicem…a kdyz vidim manzu, jak ji miluje, no skvely pocit ![]()
@Akulínek85 ahoj, a co ti říká na to kojení a nepřibírání doktorka? Zase za každou cenu to lámat přes koleno je na prd. Já jsem s tím taky bojovala, i když to bylo u nás divoký. myslím, že jsem to tu už psala - malej byl první 3 týdny v Dětské nemocnici a já tam s ním nemohla být, tak jsem tam na pár hodin dojížděla. Nechci strašit, , ale pokud malá nebude přibírat, nedej bože hubnout, tak pujde do nemocnice k hospitalizaci. Pokud ti doktorka doporučí umělý, tak (teď promiň) kašli na manžela a udělej to, jak to bude vyhovovat tobě a hlavně Elišce. Tím nechci říct, že manžel malou nemiluje, ale v některých věcech si to chlapi představuji jak Hurvínek válku. Ono ji taky to tvoje mlíko nemusí stačit.
@Akulínek85 děkuji moc za info. Věřím,ze je to slušný zaprah. V manželovi máš velkou oporu,což je super
. Ja vubec nevím,jak to bude fungovat u nas. Uvidime....... Můj chlap je docela dost pracovně vytizeny,ale naštěstí mam fajn tchyni a moje mamka taky pomůže.
@Akulínke85: Ahojky, vše bude dobré! Moje švagrová u prvního kluka se snažila jen kojit kojit, mlíčko jí neteklo a malý se často budil, měl hlad, byl nevrlý. Teď u dvojčátek kojila jen krátce, pak kombinovala kojení s umělou výživou, teď v roce jsou holky jen na umělém mléku a jsou spokojené jak želvy a švagrová taky. Takže uvidíš, určitě to nevzdávej hned ze začátku, zkoušej a zkoušej kojit, ale případně klidně nakombinuj, trochu kojit, trochu dokrmit, sama zkusíš a uvidíš co se nejvíce osvědčí, aby byla malinká spokojená. Soulasím s maminou, chlapi to myslí dobře, ale realita je někdy jiná a je lepší mít spokojené miminko na příkrmu než uplakané a nevrlé na mateřském mléku. Držím ![]()
@Evva21: jj, sklípky jsou zkrátka mňam, teda resp. to víno v nich
@mamina2017 no uz jsem ji zacala prikrmy davat - nesni tedy ani jednu plnou denni davku - ale alespon ji trosku dostouchneme, kdyz ma hladovou…me to uklidnilo a kojim skoro porad, jenze jak ji nepravidelne, tak cast dne ji to staci po 2 az 3 hod a pak treba kazdych 20 min, coz klidne trva 3 hodiny a to se mi mleko udelat nestiha…treba ted jsem ji kojila asi 5× za sebou..
@Akulínek: ahojky. A je malá spokojenější ne? Zkus jí trošku nastavit intervaly možná na to krmení. Já měla holčičku po porodu na intermadiální péči a docházela jsem za ní na kojení co 3h. Možná ze začátku zkus třeba kratší intervaly např. co 1,5h nebo co 2h a myslím, že by si mohla zvyknout a napije se pak tolik, aby ji to zasytilo. Já vím, lehce se to říká…držím palec ![]()
@elizcooper no ja ji chtela kojit cca po 2 az 3 hod-to mi radili i v porodnici, ale realita je taková, ze nekdy chce treba po 3 hod a jindy po 20 minutach - a nebot vim, ze si bere jen malou dávku, tak ji kojim kdykoliv chce - pokud mam tedy mleko a pak ji treba 1× nebo 2× dame umelou, kdyz ji treba 3 hod kojim po 20 min, tak ji to moje mleko asi nestaci a hlady ji nenechám. Ale bud pred UM nebo po kojim, aby byla zvykla hlavne na kojeni. Nicmene ted bojujeme s rymou a dutinami, coz je pro me docela o nervy-clovek nevi, zda to ma resit s lekari nebo ne, ale pokud ji to do pondeli neprejde, tak za lékařkou zajedeme, nechci ji nechat trapit zbytecne a hlavne nechci neco zanedbat. ![]()
Dobrý den, může se kvalita embryí mezi jednotlivými cykly zlepšit nebo zhoršit? Děkuji. Odpověď