Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Lucinta Co jsem se dočetla na různých stránkách, tak se dokonce ockuje i ve třetím trimestru tou troujkombinaci, coz bych si upřímně nelajzla. V době kojení lze taky prý očkovat a neni to problém, nekde psali ze do mléka nejde nic a jinde zas, že nějaké protilátky předám i miminku.
Je pravda, že jsem byla tenkrát na očkování na Covid v době kojení a to tu vakcínu nikdo neznal, tetanus tady přeci jen uz nějaká léta je. Eventuálně mě napadlo, že si pak můžu v době kojení, pred očkováním udelat nejaky zásoby MM aspoň na pár dní.
Jde mi i to, že jsem teď nachlazená a nez bych byla úplně fit na očkování, tak by to bylo fakt těsně před KET a to mi na klinice nedoporučují.
Ten test na protilátky mi udělají v laborce jako samoplátce nebo mi dá žádanou praktik?
@eM00 Žádanku Ti dá praktik a jinak myslim, ze si tímhle akorát zbytečně přiděláváš stres… nikdo Tě nebude pranýřovat zda budeš očkování mit mermomocí teď, nebo za rok, nebo 3… Nějaké protilátky mít budeš určitě a jak říkám, pro a proti pro me absolutně neporovnatelné… To, co se kde píše bych brala s velikou rezervou, za svou praxi jsem dělala studií pro různé firmy xy, dobře vím, jak takové testování probíhá a funguje a jak se to proste nekde “priohne”. Navic farmakologicke firmy opravdu nejsou ti, kdo by mel hodnotit rizika a prospěch pro těhotnou a kojené děti…
Dítě, plně kojené, dostává v mléce od maminky všechny potřebné protilátky a buduje si tak imunitu, takže tvrzení o tom, ze získá imunitu z Tvého očkováni je dost úsměvné… S vakcinou do těla dostáváš i jiné než prospěšné látky, takže bych na taková tvrzení byla velmi opatrná a jsem skutečně dost skeptická k těmto názorům… Které jsou tak trošku mimo
.
Příspěvek upraven 25.09.25 v 11:15
@eM00 ja byla normálně na samotným tetanu, nic jsem neplatila, je to asi dva roky zpět, ale počkala jsem si a šla až po těhotenství a po kojení… protoze mi to vyšlo zrovna na dobu tehotentsvi, a myslim ze snad ta hranice je až 20 let… nebo 17 nebo proste ne 10 uz 😃
@Lucinta Děkuju
Si mě rozhodila
Ale i nakopla zároveň a tak mi to nedalo a spojila jsem se s praktikem. Řekl mi že hranice je teď 20let, že po 20letech by mi musel dát misto jedné rovnou 3. Že ji mám teď 16 let a nechal by to až po těhotenství i kojení.
S tou trojkombinací je to zajímavý. Vím že třeba v USA se dává ženám ve třetím trimestru relativně standardně. Jde tam ale především o černý kašel, než jenom o tetanus. Když se to prý píchne v tom třetím trimestru, tak to chrání dítě dokud není dost velké na očkování proti černému kašli.
Studie na to byly a prý je to bezpečné, ale nevím jestli bych si to nechala píchnout…
@eM00
Tak potom velkou pochvalu panu doktorovi
. Nechtěla jsem Tě znepokojit, nebo rozhodit, to rozhodně ne, to není v mém zájmu
. Snažila jsem se jen upřímně vysvětlit, že momentálně máš určitě víc starosti a stresu, který smysl má, ale není potřeba si přidělávat další takovou zbytečností, pokud nepracuješ u dobytka, na stavbě, nerekonstruujete dům a Ty se na rekonstrukci přímo podílíš = přišla bys do možného styku s nějakými rezavými trámy a hřebíky, atd, ale i to by skutečně byla veliká náhoda, že by to bylo kontaminované od zvířat (kůň, kráva), tak bych tomu rozuměla, že máš obavy… Chápu a rozumím Ti, že máš potřebu mít vše v pořádku a pod kontrolou, ale teď je důležité se naladit na miminko, a vše ostatní není podstatné
. Držím palce ❤️ 🙏🏼 🍀.
Ahojky tak uz mam po, vsechno probehlo snad ok, i kdyz tedy vcera jsem mela prujem, ale to jsem prisuzovala te lecbe hormony a antibiotikum. Dneska pri vykonu jsem mela plny mocovy mechyr, myslela jsem ze to nevydrzim, jak me to pak bolelo, nez jsem sla na wc. No a nakonec se mi ulevilo, ale ted vecer mam 37,3 teplotu. vubec nevim co si mam myslet. Zatim se mi na kliniku nepodarilo dovolat. Stalo se to nekomu z vas? Dnes uz si mam pichnout pouze injekci na redeni krve a zavadim si gynprodyl do vaginy 1-1-2. Mam strach
@PetiLove myslim, ze teplota 37,3 je lehce zvýšena, to by snad nemělo vadit, hlavně aby to nebyla vyloženě horečka… jinak vim, ze se může paracetamol i v těhotenství…
držím pěsti
odpočívej a snaž se být v klidu ![]()
Jinak s tím mocakem úplně chápu, u druhého KET jsem to taky nějak přehnala a málem jsem se po….
a taky me z toho bolelo břicho… pri dalších ket uz jsem se naučila to udělat tak, abych to zvládla v pohodě udržet a zároveň ho mít plny ![]()
@PetiLove Na co si měla antibiotika?
Není možné žes byla třeba jen přehřátá? Píšou že to může být rekace těla na nidaci nebo na hormony, že lehce zvýšená je OK.
Držím pěsti ![]()
@eM00 píše: Více
Jen jako prevenci po odberu vajicek na 3 dny. Asi aby se mi nerozjel zanet.
@PetiLove ty si mas léky na ředění krve pichat večer? Zvýšenou teplotu mám občas ze stresu nemůže to být taky?
@PetiLove Aha, ja právě přijela z pohotovosti a dostala jsem ATB s podezřením na angínu, tak jsem se bála, že se mi kvůli tomu odloží říjnový KET. Tak to nejspíš nebude úplně problém, když je doberu cca 16 dni před ním, když tys jel měla teď.
To bude OK
držím pěsti ![]()
@Srabek píše: Více
Ano vecer - dokonce cca za 20 minut, ale mam to uz naposled. Ono to asi muze byt spojene vsechno dohromady… zatim se mi nedari dovolat koordinatorovi. Tak uvidim. Treba to do rana bude ok. ![]()
@PetiLove Toto jsem našla.
Dobrý den,
teplota do 37,3 st. C je způsobena termogenním účinkem hormonu progesteronu, který vylučují Vaše vaječníky a který patrně i užíváte formou Utrogestanu, Crinone či jiného preparátu. Tato teplota je zcela v pořádku a dobrým znamením.
S pozdravem MUDr. Lenka Hromadová,
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.