Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ostatním děkuji za příspěvky, jen bych ráda zdůraznila, co zde někteří nevzali v potaz… Psala jsem také hlavně o ZMĚNĚ u kamarádky, takže její chování rozhodně není dané pouze (vrozeným, či výchovou v dětství získaným) nastavením charakteru. To se vylučuje s tím, co někteří píšete. Zkrátka, dostala se do katolické rodiny a je z ní jinej člověk. Zlej, nepřejícnej, ustrašenej, zapšklej. A mě jen zajímá proč. Jestli jste se s něčím takovým také setkali, nebo na TENTO JEV máte názor.
Ano, ve vztahu/manželství s asociálem se u člověka také může asociální chování rozvinout. Furt nechápu, jak to souvisí s katolíkama
![]()
Tak malinko přispěju.
Zakladatelko já si nemyslím, že by se její chování změnilo vírou nebo věřícíma lidma kolem. Moje rodina z mamčiny strany jsou opravdu hodně věřící a jsou to moc fajn lidi-naopak si myslím, že jsou ohleduplnější a chápavější. Je pravda, že když někoho mají poznat nebo si člověk přivede přítele je u nich otázka zda chodí nebo nechodí do kostela na prvním místě, ale i když dotyčný do toho kostela nechodí berou ho a mají rádi, protože i přes ty Ačka v kostele má dobrý charakter.
Já znám věřících opravdu hodně a musím říct, že ty lidé co chodí do kostela mi opravdu přijdou mírnější, nezákeřný, ohleduplnější. (no, ale vyjímky samo mohou být) ale určitě to není vírou ale povahou.
Myslím že katolíci jako rodiny žijí pevně semknutí, dodržují své nedělní bohoslužby, obecně spolu drží. Jen mám trochu pocit žese některř nad nekatolíky nechci říct povyšují, ale spíš takové to „kdo nechodí do kostela je míň než my“Aspoň já to z nich cítím hned po otázce jestli do kostela chodíš či ne. I když je to každého věc jak s oblibou rádi říkají, ale dost často se začnou vnucovat vychvalováním katolictví až je to protivný.
@Anonymní píše:
Myslela jsem to spíše osobnostně - jaké mají vlastnosti, jaké chování je u nich obvyklé, atd.
Chápu ironii v Tvém příspěvku a trochu mi to bohužel připomíná jejího manžela. Než aby se s lidmi skutečně bavil, raději je štiplavě upozorňuje na to, jak jsou „blbí, tupí, sobečtí a nemají žádnou morálku“.Ty jsi muž?
Chlap, dělník, 45 let, nemajetný, přiměřeně společenský, nesobecký, celkově (teď) v pohodě.
Co se týká mých zážitků s věřícíma lidma - kdybych začal vyprávět, tak u toho tématu zkysnem ta na rok půl aspoň… Ale ve zkratce: v tomto prostředí se VŠECHNY lidské povahové vlastnosti vyrýsují zřetelněji. Ty dobré i ty špatné. Proto před věřícíma nezavírám dveře, rád se s nima pustím do debaty (teda spíš nechám mluvit a občas přidám poznámku) a tím pádem vím, co od koho z nich čekat.
Ti bez vyznání svoje skutečné „já“ přece jenom dovedněji maskujou…
Není katolík jako katolík - to cos popsala podle mě vůbec s vírou nesouvisí, spíš začřala přemýšlet jako její mrzutý manžel…
![]()
navíc zásady křesťanské nauky takové chování spíš odsuzují - nikdo nemá právo soudit ostatní a nějak se nad ně povyšovat - kdo je bez viny at hodí kamenem že… ![]()
Myslím si, že to nemusí byt ani katolictvím, myslím si, že je to takovou povahou, a jak se dokazou lidé přetvařovaz, ale nevím, katolíka jsem nikdy nepotkala, tak abych nekecala ![]()
Ahoj, taky si myslím, že to až tak s vírou nesouvisí. Možná, že jsou opravdu ortodoxnější, odsuzují antikoncepci a to, když se někdo rozhodne nemít děti… Ale víra za to nemůže. Možná chování svo nové rodiny přijala kamardka za své, žije v tom, tak jí to přijdou ty názory správné. Třeba je ten typ osobnosti, co přejímá názory většiny a svého bezprostředního okolí…
(To se jen dohaduji.)
Můj manžel pochází z věřící rodiny - respektive moje tchyňka je silně věřící, v kostele je, dá se říci, denně. Nikdy jsem nepoznala hodnějšího a chápavějšího člověka. Je velice tolerantní a přejícná, o každém člověku - i třeba o sousedce, co si k ní chodí půjčovat peníze na chlast - mluví jen hezky, snaží se na lidech vidět to hezké. Občas jdu s tchyňkou do kostela - ač ateista - také /např. mše při velkých svátcích, křest synovce apod.) a byla jsem překvapená, kolik známých lidí jsem tam potkala, mladé rodiny i s dětmi. Fakt mi spadla čelist, kolik „normálních“ (berte s rezervou) lidí je věřících - a do některých bych to fakt neřekla, protože se neprojevují vlastnostmi, které my, nekatolíci, považujeme za ty „typicky katolické“ - že budou mít stádo dětí, nebraz antiko, ženy se nebudou líčit a hezky oblíkat, nebudou mít jiné téma k hovoru než víru… To jsou prostě takové blbé předsudky.
Jen bych ještě dodala - v souvislosti s Tvou kamarádkou - víra negativní povahové rysy netvoří, to už je v člověku a je otázka, zda je jim dán v životě prostor, což se zřejmě u Tvé kamarádky stalo. Možná by to bylo stejně, kdyby se vdala za ateistu a semlel by ji ten rodinný život. To se pak každá z nás cítí strašně dospělá a jak prozřela a slabší povahy si třeba i dovolí soudit ostatní, protože oni přece v životě už splnili to své ženské poslání… Vždyť to (možná) znáš.
Já si myslím, že zakladatelka formulovala otázku trochu nejasně, proto všichni odpovídají na trochu něco jiného, než chtěla vědět a proto není s odpověďmi spokojená.
Je pravda, jak tu většina napsala, že mezi katolíky je (logicky) každý člověk jiný, žádné jednotné povahové rysy se opravdu vysledovat nedají. Stejně tak je mnoho katolíků formálních, povrchních, těch, kteří s vírou žijí i těch, kteří by se dali označit za „fanatiky“. Ačkoliv, kdo určuje, kde je míra fanatismu? Jaké měřítko, morálka? Normy moderní společnosti? Nevím.
Každopádně ano, zakladatelko, existují určitá témata, nebo okruhy témat, na které má většina katolíků podobné názory (i když i tam jsou samozřejmě výjimky) a mezi ně patří např. zmiňovaný rodinný život, vztah k dětem, ale třeba i právo nenarozených na život, respektive úcta k lidské bytosti od samotného začátku.
Pokud se s tvou kamarádkou děje něco, co se ti nelíbí, zkus s ní promluvit.
Pomlouvání, o kterém hovoříš, skutečně není dobrá věc, byť s ní (bohužel) někdy máme problém všichni, v různých rovinách či situacích a v různé závažnosti (i míře reflexivity, nkědy člověk pomlouvá nevědomě a pak je mu to líto). Není ale na nás, abychom soudili, kdo má radši psy než děti, protože nevíme a nevidíme všechno. Soudit bude někdo jiný. Každý ať žije podle svého poznání, to ale neznamená, že mu nemůžeme říct svůj názor, pokud nám na něm záleží. Což ale pomluva u cizích samozřejmě není..
Doufám, že jsem pochopila, na co se ptáš a že ti to jako odpověď stačí.
Lidi jsou různí, víra s tím nemá moc co dělat, pokud to nejsou náboženští fanatici. Znám katolíky takové, jak jsi popsala i úpně odlišné
. Mám kamarádku, která měla sex až po svatbě, věří, modlí se, navštěvuje kostel a je moc hodná, ochotná i její mažel. Žádná přetvářka, žádné vnucování názorů, lze jim věřit a spolehnout se na ně. Oproti tomu znám katolíky, co jsou vždy nejvíc vidět v kostele a přitom on alkoholik a holkař, ona zapšklá, co napomíná děti v kostele, aby se nebavily. Pomlouvá, kdo co měl nevhodného na sobě, kdo s kým co má…
Porad cekam, kdyz se strhne hadka a oni vsichni pisou rozumne, nuda no
Zadnej provokater nebude???
@Pudloslava
Jak se zdá tak nebude
.Všichni píší své názory moc hezky a konstruktivně
S většinou souhlasím, po 7 letech práce pro církev římskokatolickou na plný úvazek můžu říct, že je to opravdu spíše o těch konkrétních lidech, než o tom, že jsou právě katolíci. ![]()
@Anonymní píše:
Ostatním děkuji za příspěvky, jen bych ráda zdůraznila, co zde někteří nevzali v potaz… Psala jsem také hlavně o ZMĚNĚ u kamarádky, takže její chování rozhodně není dané pouze (vrozeným, či výchovou v dětství získaným) nastavením charakteru. To se vylučuje s tím, co někteří píšete. Zkrátka, dostala se do katolické rodiny a je z ní jinej člověk. Zlej, nepřejícnej, ustrašenej, zapšklej. A mě jen zajímá proč. Jestli jste se s něčím takovým také setkali, nebo na TENTO JEV máte názor.
no, záleží jaká to je rodina, jak svou víru prožívají, jestli jsou to takoví ti povrchní věřící, nebo je to hlubší…víra a život v ní není jednoduchá věc. Člověk nakonec nachází víc otázek než odpovědí, když o těchto věcech přemýšlí.
Já sama jsem určitě změnila pohled na život, na mnoho témat, změnila jsem svůj život…ale nikdy mi to nikdo nevyčetl, ze starých kamarádek. Taky jsem brala antiko a už neberu, měla jsem partnera před manželstvím, a dneska si myslím, že to nemuselo být a fandím těm, co to vydrží po svatbě a ještě si navíc vezmou první známost..Ale nikomu to necpu, maximálně řeknu svůj názor na věc a každý ať si to přebere. Když jsem si kdysi místo šunkové pizzy jako ostatní objednala vegetariánskou (protože byl Velký pátek), tak se sice kamarádi divili, ale po objasnění pochopili a bylo hotovo. ![]()
On se dneska nekdo divi, kdyz si zenska objedna vegetarianskou pizzu? ja mam pocit, ze se lidi divej, kdyz si na obed objednam maso s bramborama a ne jenom salat ![]()
@Pudloslava oni se divili, protože všichni si dali masovou a já ne
a ví, že obvykle veget nejím. ![]()
Jj, to si pak člověk přijde jako nenažranec, co? ![]()