Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@holka_z_hor píše:
Jak to víš? A když umřeme přirozeně tak co? Tady to špatný bude trvat?
Já vím, že se říkalo, že sebevrah dojde zatracení. Pokud vím, tak nemohli mít ani církevní pohřeb.. Já sama jsem věřící, ale tohle mi prostě nejde na mysl. Zvlášť když k sebevraždě se většinou odhodlá ten, kdo opravdu musí strašně trpět, nebo je nemocný..
Je pravda, že některé dokonané sebevraždy, které měly být spíš nedokonané, mohou mít takové ty citově vyděračské důvody, ale myslím, že těch bude spíš opravdu minimum.. Kromě toho i tyto páchají přinejmenším citově labilní jedinci, což se dá vlastně taky brát jako polehčující okolnost…
Nevím, já sama bych zoufalého člověka zatratit nedokázala a Bůh, pokud je, je přeci lepší než nějaká eva valoi.
@Arboretka píše:
jenže neskončí, bez ohledu na to, v co věříš.
Obávám se, že bude jen pusto a prázdno, žádné atrakce typu pějících andělů v nebi anebo panen, které obveselují islámské bojovníky, se konat nebudou ![]()
A nezapomen, že v některých kulturách - dobách byly sebevraždy tolerovány až doporučovány.
Např. Japonsko…samurajové si směli rozpárat břicho k tomu určenou spec. dýkou, aby třeba neupadli do zajetí, někteří vojáci za 2. světové u sebe nosili jed z téhož důvodu, v Indii se kdysi dávno počítalo s tím, že vdova se nechá dobrovolně upálit, aby pak byla po smrti s manželem.
@eva valoi píše:
Já vím, že se říkalo, že sebevrah dojde zatracení. Pokud vím, tak nemohli mít ani církevní pohřeb.. Já sama jsem věřící, ale tohle mi prostě nejde na mysl. Zvlášť když k sebevraždě se většinou odhodlá ten, kdo opravdu musí strašně trpět, nebo je nemocný..
Je pravda, že některé dokonané sebevraždy, které měly být spíš nedokonané, mohou mít takové ty citově vyděračské důvody, ale myslím, že těch bude spíš opravdu minimum.. Kromě toho i tyto páchají přinejmenším citově labilní jedinci, což se dá vlastně taky brát jako polehčující okolnost…
Nevím, já sama bych zoufalého člověka zatratit nedokázala a Bůh, pokud je, je přeci lepší než nějaká eva valoi.
Jojo, to taky vím. Že skončí v pekle. Podle Bible. Ale nevěřím tomu. Spíš bude novej život, ale starý si nebudem pamatovat. Pokud tedy něco bude. To si myslím já.
@holka_z_hor píše:
@free333 ty brďo tak zrovna rozpárání břicha je hrozný.
To víš, Japonci.
@holka_z_hor píše:
@free333 ty brďo tak zrovna rozpárání břicha je hrozný.
Co jsem četla, tak ti samurajští bojovníci byli cvičeni v meditacích, na tohle musela být potřeba ohromná duševní síla, na tenhle způsob sebevraždy…
@eva valoi Protože podle křesťanů je život dar a nemáme právo nikoho zabít, ani sebe samého. Život jsme si nedali sami. Je jasné, že sebevrah se moc nebude většinou zamýšlet nad etickým dilematem a jestli je to správné, ale pořád je to vražda člověka - byť sebe samého.
@whitemirror Ale já to chápu. Přesto si myslím, že ta temnota, to utrpení, které vede až k sebevražednému jednání, musí být strašné..
Někdy si někdo stoupne na most a čeká. Snad doufá, že si ho někdo všimne a pomůže mu řešit situaci, kterou on sám vyřešit nedokáže.
Ale lidé, kteří trpí depresí, silnou úzkostí, to je úplně jiná kapitola. A Bůh přeci musel vědět, jestli ten člověk dokáže tu tíhu unést, a nebo to prostě a jednoduše nedá. Znamená to pak, že na člověka naloží takový kříž, který neunese, a pak ho pošle do věčného zatracení? Víš, to je jako kdybych řekla svému malému synovi, ať plave do hloubky a pak koukala na to, jak se topí..Nic neudělala a ještě pak plivla na jeho mrtvolu..
@whitemirror píše:
@eva valoi Protože podle křesťanů je život dar a nemáme právo nikoho zabít, ani sebe samého. Život jsme si nedali sami. Je jasné, že sebevrah se moc nebude většinou zamýšlet nad etickým dilematem a jestli je to správné, ale pořád je to vražda člověka - byť sebe samého.
Jo tak na křesťanskej výklad já zvysoka se.ru
🙏🏻 🙏🏻
Život jsme si sami nedali twl…a kdo nám ho dal.. Bůh? Tomu na to taky se.ru. já se o to nikoho neprosila, že. O ten mega DAR života
![]()
Příspěvek upraven 01.01.22 v 21:34
@werakla Protože to je v Bibli. Že člověk si sám život nedal, tak si ho nemůže sám vzít. Je to největší hřích.
@impossible píše:
@werakla Protože to je v Bibli. Že člověk si sám život nedal, tak si ho nemůže sám vzít. Je to největší hřích.
Jasný a prznit malý kluky v kostele taky, to všichni víme ![]()
@holka_z_hor Bez Boha ale taky není život úplně super. Možná jsme se všichni posunuli kamsi, kam jsme úplně neměli.. Sv. Augustin řekl, že lidská duše je nepokojná, dokud nespočine v Bohu.
Celkově nám chybí pokora, vděk a takové ty ctnosti, které jsou sice náročné, ale dělají život lepší.
Jak to víš? A když umřeme přirozeně tak co? Tady to špatný bude trvat?