Jak byste reagovali na rasismus u přítele?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Andromeda81
30.1.23 22:45

Tak tady záleží, jak moc to vadí tobě.
A taky zda rozpozná situace, kdy má držet hubu, aby se pak nemusela stydět. S takovým člověkem je těžký život, ať už pro asi blbě kecy v nevhodných situacích na jakékoliv téma.

• Citovat
  • Upravit
31292
30.1.23 22:57

Takhle, asi by záleželo na formě a na četnosti. Ja taky obcas udělám nejaky vtípek, a treba, po zkušenosti z jiste čtvrti, kde jsem vyrůstala, jsem relativně skeptická vůči Romům, takže by se moje mysleni dalo taky oznacit za rasistické.
Ale nechovam se jako buran, vim kdy a kde si muzu nějaký ten humor OBČAS dovolit, a absolutně by mě treba nenapadlo komentovat cizi lidi na ulici nebo v televizi.
Ja bych to u partnera asi brala tak, ze pokud by to bylo v takove mire, ze bych nechtela, aby se takhle chovaly moje deti, skoncili bychom.

Jinak mam mezi prateli cizince, i jine barvy pleti, a fakt nemam žádný problém. Z naseho arabskeho přítele si delame mezi kámoši šoufky, ale ten tu hru hraje s námi, kdyby mu to bylo jakkoliv neprijemne, tak nas to ani nenapadne. On s tim ale povetsinou sám začíná :lol: jeho emotikony s bombama jsou mezi naší partou pověstné a miluje Diktátora se Sashou Cohenem :jazyk: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.1.23 22:59
@Anonymní píše:
Berte prosím diskuzi/téma spíš jako něco pro pobavení/zamyšlení.

Mám přítele, jsme spolu cca 2 a půl roku a myslím, ve vztahu neřešíme žádný velký problém, jsme spolu spokojení.

Přítel se ale projevuje a chová dost rasisticky. Ráda bych podotkla, že to dělá od začátku vztahu, není to tedy tak, že by se na začátku nějak přetvařoval. Tím rasistickým chováním mám na mysli různé rádoby vtipné poznámky, komentáře, výsměch atd. na adresu lidí jiné rasy či etnika (Romy, Asiaty, černochy,…). Je jedno, jestli jde o lidi, které vidí např. v médiích nebo na soc. sítích nebo o lidi, které přímo uvidí na ulici, v supermarketu apod. Má pro různá etnika různá „vtipná“, urážející a sprostá pojmenování a narážky, takže když je to např. na té ulici nebo v obchodě, mám i trochu strach, že ho někdo uslyší a budeme za rasisty nebo přinejmenším za burany.

Jinak tohle jeho chování beru s rezervou, myslím, že je to od něho z jedné strany trochu nadsázka a vtip. Brala jsem to tak i na začátku našeho vztahu, a proto mi to zase tolik „nevadilo“, takže i proto se to snažím moc neřešit ani teď, i když opakovaný „vtip“ přestává být vtipem, ještě k tomu, když nebyl vtipný ani na začátku.

Přítel má určitě nějakou hranici, za kterou by nešel, např. by to tomu člověku nikdy neřekl do očí, o nějakém fyzickém napadání nemůže být ani řeč. Asi i proto ten jeho rasismus nevnímám jako tak závažný. Přítel ani nezná nikoho jiné rasy/etnika osobně, chování má plně převzaté hlavně od jednoho z jeho rodičů.

Nejvtipnější na tom celém je to, že přítel sám není úplně „čistý Čech“, ale má židovské předky. Jak už jsem psala, já se na to snažím povznést a neřešit, nechci, aby se nějak měnil. Samozřejmě bych byla radši, kdyby byl přítel tolerantnější, ale každý máme něco. Některé mé kamarádky jsou ale toho názoru, že takové smýšlení, jako má přítel, je naprosto nevhodné, nemyslitelné a nepřípustné, a že by s takovým člověkem určitě nebyly, případně by uvažovaly o rozchodu, kdyby se takové chování opakovalo.

Jak byste takový rasismus braly vy? Vadilo by vám podobné chování u partnera? Máte případně někdo podobnou zkušenost s partnerem? Nehledám radu na to, jak se zachovat, jen mi to přišlo jako zajímavé téma a zajímají mě názory ostatních.

Píšu anonymně, nechci, aby někdo poznal o koho jde. Přeci jen je diskuze veřejná. Mám blízkého příbuzného - léta letoucí mluvil stejně jako tvůj přítel - všichni, kdo měli méně peněz, byli finančně negramotní dementi, černoši byli bl. bí neg. ři, Rómové byly zdege. nerovaní ci. kánští dem.enti, bezdomovci chát. ra, s kterou b se za druhé světové války nikdo nemazal. Tyto kecy produkoval asi 20 let. Pak se ne úplně vlastní vinou dostal na finanční a psychické dno, s kterým se opět dlouhá léta potýkal. Po letech naprosto zničený obrátil - všechny sociálně slabé by zachraňoval, třeba i proti jejich vůli. Nyní je takovým obhájcem všech trpících. Když jsem mu řekla, že jde z extrému do extrému, řekl mi, že to není pravda, že je stále stejný. Připomněla jsem mu dobu jeho extrémistického rasismu a on vše popřel, vždy prý na nebohé myslel. :zed: Takže takovou mám zkušenost já. Dnes s ním tyhle nesmysly neřeším.

• Citovat
  • Upravit
30.1.23 23:01

Tvá vizitka si někoho takového pouštět do života. O něm si rozumný tolerantní člověk myslí svoje, ale o tobě zrovna tak. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.1.23 23:08

@Kočka nedomácí Možná myslí, to nerozporuji… Ale nespočívá ta tolerantnost i v tom, že dokážu toletovat i „mírně“ rasistického člověka? Já jeho názory nesdílím, naopak si myslím, že na české poměry jsem dost otevřená ke všem, ale nenutím mu změnu. Znamená to tedy, že jsem až moc tolerantní?
 Zakl.

• Citovat
  • Upravit
4990
31.1.23 00:02

Mně by vadilo, že by to říkal i před dětma. Chlapovi bych řekla, ať se těch poznámek zdrží, když je se mnou. Kdybych se rozhodla, že s ním chci zůstat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
31.1.23 00:11

Za mě je to buran.. nedokážu si představit, že se směju člověku za něco (barva pleti) co neovlivní!
Jde vidět že je ještě hodně nevyspělí a nebyla bych s nim ani minutu.. :?
Ještě, že v mém okolí mám normální lidé a mému “černému” klukovi se nesmějí! :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.1.23 00:16
@Anonymní píše:
@Kočka nedomácí Možná myslí, to nerozporuji… Ale nespočívá ta tolerantnost i v tom, že dokážu toletovat i „mírně“ rasistického člověka? Já jeho názory nesdílím, naopak si myslím, že na české poměry jsem dost otevřená ke všem, ale nenutím mu změnu. Znamená to tedy, že jsem až moc tolerantní?
Zakl.

Já si úplně nemyslím, že je to o toleranci směrem k partnerovi. Rasismus v širokém slova smyslu je přeci názor, že jisté biologické znaky vlastní některé specifické lidské rase, z těchto lidí automaticky dělá nadřazené či naopak „méně hodnotné“. Vezmi toto dál, a pak už slýcháš tvrzení, že někdo ani není člověk a tudíž na něj není nutné brát ohledy a je to „špína“. A toto smýšlení pro mě není akceptovatelné. Dobré a špatné lidí (když to řeknu hodně zjednodušeně), najdeš ve všech rasách. Neviděla a nezažila jsem krutějšího zacházení, než jak je černý schopný jednat s černým. Důkazem budiž nejnovější policejní skandál v USA. Ve své práci jsem se setkala se zástupci mnoha zemí světa a na základě toho můžu říct, že dobří lidé jsou všude. Zrovna tak ti špatní. Ale říkat o někom, že je „špatný“ a priori jen kvůli karamelové barvě pleti a podle toho s ním i jednat… promiň, ale to je v moderní civilizované společnosti neakceptovatelný náhled na svět a lidé s těmito náhledy jsou právem ostrakizováni. V životě se naopak obklopuji lidmi, kteří žijí, milují, dávají, pracují, trpí, přijímají a doufají. Rasisté závidí, ubližují, terorizují a rozsévají kolem sebe mizérii, zlo, zášť, krev a hnus. Je na tobě, kým se v životě obklopíš a jak chceš žít.

Jen můj názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3598
31.1.23 00:17
@Andromeda81 píše:
Tak tady záleží, jak moc to vadí tobě.
A taky zda rozpozná situace, kdy má držet hubu, aby se pak nemusela stydět. S takovým člověkem je těžký život, ať už pro asi blbě kecy v nevhodných situacích na jakékoliv téma.

No a také může dostat přes hubu až ho dotčena osoba uslyší :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Andromeda81
31.1.23 00:34
@JiříkMazlík píše:
No a také může dostat přes hubu až ho dotčena osoba uslyší :mrgreen:

To je extrem. Většinou je z toho menší či větší faux pas. Což může být nejen pro něj, ale i pro přítelkyni. A v určitých případech to může být horší, než dostat přes hubu.

• Citovat
  • Upravit
2218
31.1.23 00:39

Berete s nadsázkou něco, co byste jako vtip a s nadsázkou brát neměla. Na to jednou dojedete s takovýmhle nastavením. Jsou věci, kdy tolerance k „chybám“ druhého není vůbec na místě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Andromeda81
31.1.23 00:40

@Kočka nedomácí

Rasiste nikomu ubližovat nemusí. Mohou být klidně jen třeba k určitým etnikum obezretnejsi. Také by si třeba černocha nikdy nevzali za partnera. Ovšem je otázka, zda je to ještě rasismus.

• Citovat
  • Upravit
4383
31.1.23 01:32

A to ti najednou vadí?? Já bych s takovým člověkem vůbec nebyla kamarádka natož ve vztahu. Teď je holka pozdě ho chtít v tomhle změnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
31.1.23 02:30

Ono je dost zasadni, jestli jsou ty poznamky vtipne nebo sproste.
Vtipalek nevadi, sprosty buran jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13320
31.1.23 06:40

Už jsem to psala jinde. Neurolog Martin Stránský z Yaleské univerzity tvrdí, že všichni běloši mají zakódovaný rasismus geneticky, už hodně tisíc let. Vysvětluje to tím, že když se vyvíjela ta naše větev, tak tvorové s tmavou kůží pro nás představovali hrozbu. Takže se to stalo důležitým postojem pro přežití. No a prostě 70 let od ukončení rasové segregace je prostě málo oproti tisícům let, kdy se toto uplatňovalo v chování lidí…ano, máme volní vlastnosti, je tu tlak společnosti, ale prostě v nějakém tom závitu to u těch bělochů je…
Zajímavé na tom je i to, že tmaví lidé toto nemají, ale vyvolává v nich velkou agresi a nenávist to vědomí, že to běloši vůči nim mají…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí