Jak byste reagovali na rasismus u přítele?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
81
31.1.23 11:45

Spíš než rasista mi tvůj přítel přijde hloupoučký. Dělat si legraci z lidí, kteří to nemohou ovlivnit - dejme tomu, jednou se to dá vyslechnou a přežít. Ale že tu,,švandu'' opakuje stále dokola, stále stejně a to i přes to, že ví, že tobě je to nepříjemné, to na mě působí jako že je velmi jednoduchý. A to bych mu taky zdůrazňovala, že mi vadí, že je křupan a hlupák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.1.23 13:03

@Fee-bee možná ano, ale takový příklad té „hranice“ jsem použila hlavně proto, že úvodní příspěvek je už tak dost dlouhý a toto mi přišlo nejjednodušší na popsání. Jinak by se ta jeho „hranice“ dala popsat i jinak.

Např. si myslím, že přítel by si za partnerku nikdy nevybral Romku, černošku a možná ani Asiatku, ale na druhou stranu by neměl problém takového člověka zaměstnat a také jeho dobře odvedenou práci ocenit stejně jako práci bílého člověka. Také mi vyprávěl o jednom zaměstnanci (Romovi) na pracovišti, který z práce odešel, protože ho kolegové verbálně a možná fyzicky napadali kvůli jeho etnicitě, a takové jednání zase odsoudil, i když zároveň mu ty narážky přišly třeba i vtipné.
 Zakl.

• Citovat
  • Upravit
12746
31.1.23 13:08

Zažila jsem to v jednom vztahu, celkově nejen partner, ale i jiní příslušníci trochu xenofobní a vadilo mi to. Naštěstí ta míra byla snesitelná nebo možná tím, že ty svoje názory tak často neventiloval (a s příbuznými jsme se taky neviděli denně), se to dalo snést.

Chápu, že nejde být 100 % času politicky korektní, stejně jako to, že každý máme nějaké preference, zkušenosti, atd., ale ve formě, jakou popisuješ, by mi to přišlo jako vrcholné maloměstské křupanství a buranství bez rozhledu…, a ten chlap by mi patrně neimponoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12746
31.1.23 13:13
@Anonymní píše:
@Fee-bee možná ano, ale takový příklad té „hranice“ jsem použila hlavně proto, že úvodní příspěvek je už tak dost dlouhý a toto mi přišlo nejjednodušší na popsání. Jinak by se ta jeho „hranice“ dala popsat i jinak.Např. si myslím, že přítel by si za partnerku nikdy nevybral Romku, černošku a možná ani Asiatku, ale na druhou stranu by neměl problém takového člověka zaměstnat a také jeho dobře odvedenou práci ocenit stejně jako práci bílého člověka. Také mi vyprávěl o jednom zaměstnanci (Romovi) na pracovišti, který z práce odešel, protože ho kolegové verbálně a možná fyzicky napadali kvůli jeho etnicitě, a takové jednání zase odsoudil, i když zároveň mu ty narážky přišly třeba i vtipné.
Zakl.

Tak to mi zase nepřijde taková hrůza.

To, koho chce za partnerku, je čistě jeho věc (to je přesně ta „preference“). Člověk si přece neporučí, co se mu líbí, kdo ho přitahuje, atd. :nevim: Taky bych nějak extra nechtěla za partnera např. toho Asiata, protože většina mi nepřipadá fyzicky atraktivní a celkově chováním mi připadají divní. A jsem proto špatný člověk?

Zase oceňuju, že odsoudil chování vůči tomu kolegovi Romovi, byť je otázka, zda ze své pozice s tím mohl něco dělat a nedělal… Kdyby například mohl a jen pasivně odsuzoval chování jiných, aniž by zakročil, zase bych to brala malinko jinak, než kdyby nad situací neměl žádnou kontrolu/pravomoc.

Jinak můj přítel je cizinec a často se narážkám na různé národy či etnika, včetně jeho vlastního, smějeme a považujeme je za vtipné. Člověk musí teda trochu opatrně našlapovat, aby to s těmi vtipy nepřehnal, ale asi by mi vadilo, kdyby se bral hrozně vážně a neuměl se zasmát vůbec ničemu, co se týká jeho osoby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
155
31.1.23 13:36

@Santa Juana

Vyhýbat se ale cíleně slovu „černoch“, to už mi přijde jako opačný extrém. Pro mě je to slovo na stejné úrovni jako „běloch“ a nevnímám ho nijak hanlivě. Děti jsou podle mě dost upřímné a prostě se ptají „proč je ta paní tak tlustá, proč je ten pán bez nohy, proč mám já modré oči a Tonda hnědé, proč je ten pán plešatý“. A otázku „proč je ta holčička černoška/jiná/má tmavou kůži“ bych vysvětlila úplně stejně, použila bych třeba to přirovnání s barvou očí, že je taky každý máme jiné, že je to kvůli našim předkům a kvůli tomu, odkud pocházíme, ale to neznamená, že nemůžeme žít dohromady. To samé s tím, že by se nemělo říkat, že černoši jsou z Afriky - je to pravda a není na tom nic špatného, a prostě bych dítěti vysvětlila, že holčička tam může mít např. prababičky a pradědečky, ale ona už z rodiči bydlí tady. Nezakrývala bych ten fakt žirafy a slony, ani odpovědí, že každý je nějaký, protože je možné, že dítě se s takovou odpovědí nespokojí a bude se ptát dál, třeba i někoho jiného, a ten mu to může vysvětlit ne zrovna hezky. Ale jen můj názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.1.23 13:43

@Santa Juana

To, jak se projevuje a jestli jsou ty poznámky „jen“ vtipné a mírně nebo spíš už horší a sprostší záleží na i tom, na koho jsou mířeny - přítel vnímá každé to jiné etnikum/rasu trochu jinak.

Nejhůře vnímá Romy, to je asi zakořeněné ve spoustě Češích, je schopný uznat, že jsou i „slušní“ Romové, ale obecně je vnímá dost negativně. Také ale záleží na tom, jestli třeba jde o obézní Romku se čtyřmi hlasitými dětmi nebo o slušně oblečeného a tichého pána.

Potom jsou asi černoši, ani ty nekomentuje zrovna vybíravě, ale už je to spíš na úrovni toho hloupého „vtipu“ a má k nim už asi trochu neutrálnější vztah.

Asiaty už naopak vnímá myslím si že pozitivně, jen si z nich také občas dělá srandu „vtipnými“ pojmenováními. Nebo třeba když se chci bavit o konkrétním člověku asijského původu, který se např. objevil v televizi, tak přítel řekne něco ve smyslu „jo, ty myslíš toho šikmookýho“. A ani to nemyslí špatně, bere to, jakoby řekl „jo, ty myslíš toho blonďatýho“, ale podle mě to i tak vyzní blbě.

Naopak třeba Ukrajince, které teď spousta lidí vnímá negativně, tak proti těm nemá vůbec nic. Žádné poznámky, urážky, bere i to, že se jim pomáhá.
 Zakl.

• Citovat
  • Upravit
14127
31.1.23 13:44

Mne by zajimala provenience těch „fórků“. Jestli jako Vietnamcům tyká a homosexualy nazývá kuřbuřtama, jestli to proste chrlí…mi by to nesmírně lezlo na nervy, nemam rada ani šovinisty a vtipky na ženský :roll:

Mela jsem i šéfovou, která se treba prede vsema podřízené, vdané za Egypťana, ptala, proc nosi dlouhe sukne, jestli ji to manzel zakazuje a takove chujoviny furt řešila🤦‍♀️ 🤦‍♀️ 🤦‍♀️

Jako, rasismus ma podle me v sobe asi kazdej, ja sama jsem se pristihla v NY, jak si vedle černocha líp držim kabelku, nez jsem si vsimla, jak je ohaklej a jake ma hodinky :oops: snesu nejakej sem tam vtip,

Ale nejakyho xenofobniho chechtaciho pytlika bych doma mit nechtela :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1064
31.1.23 14:05

No záleží…jedna věc je, když říká nějaký vtip. Ale mít narážky a přezdívky a ještě je to venku mezi lidmi mi přijde přes čáru. Za mě tohle dělají jen burani a s buranem bych nechodila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
31.1.23 14:12
@Santa Juana píše:
Záleží, jestli je vyloženě sprostý nebo má jen nějaké hloupé poznámky. To první by mi vadilo asi podstatně víc.

Jinak v dnešní době by se z toho mohl vyklubat problém, pokud by tak mluvil pozdeji před dětmi. Například my jsme si zatím dávali pozor, aby před dcerou nezaznělo slovo černoch. Měli v jeslickach černou holčičku. Jednou u babičky jsme se bavili a dcera (tehdy 3 roky) zaslechla slovo Afrika a ptala se, co to je. Babička s tetou už už, že to je země, kde žijí černoši. Než to dořekli, jsem je prekrikla a říkám, země kde žijí sloni a žirafy. Bylo mi totiž jasné, kam by to směřovalo, další otázka by byla, kdo je to černoch…dcera byla schopná nahlas na celou tramvaj říct, mami ten pán smrdí, mami ta paní je ale tlustá a proč je tlustá??? Bylo mi jasné, že by se určitě té holčičky v jeslich ptala, proč je černá a jestli je z Afriky a proč nebydlí v Africe, když tam bydlí ostatní černoši.

Sama se za tabuizovani tohoto tématu stydím, ale taková je doba, člověk si musí dávat pozor na pusu a zejména musí děti učit, aby dávaly pozor na pusu.

Na otázky typu, proč je ten pán černý, odpovídám, že každý je nějaký. Už zaznělo i ze ten pán je ošklivý, protože je černý. Bylo tedy vysvětleno, že jemu se zase nemusí líbit malé holčičky se žlutými vlasy a jestli by se jí líbilo, kdyby ji někdo řekl, že je ošklivá. A že má raději říkat, že se jí někdo nelíbí, ne že je ošklivý a má to říkat jen mně doma, aby to někomu nebylo líto.

Neumím si tedy představit, že by doma manžel mluvil sprostě o jiných lidech a dcera jim to pak ve školce papouskovala do obličeje.

Příspěvek upraven 31.01.23 v 09:57

Slovo cernoch je spatne???
Takze ani my nejsme belosi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
31.1.23 14:44

Ze clovek nemusi jina etnika podle me neni vubec nic spatneho, spatne je na ne bezduvodne utocit a byt sprosty.
Coz ten tvuj sprosty je, jestli to chapu spravne, a to i na tluste zeny a jine lidi, kteri se mu nelibi.

Tohle by mi extremne hodne vadilo, ta sprostota, ne ze treba nemusi cernochy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12746
31.1.23 14:50
@Anonymní píše:
@Santa Juana

To, jak se projevuje a jestli jsou ty poznámky „jen“ vtipné a mírně nebo spíš už horší a sprostší záleží na i tom, na koho jsou mířeny - přítel vnímá každé to jiné etnikum/rasu trochu jinak.

Nejhůře vnímá Romy, to je asi zakořeněné ve spoustě Češích, je schopný uznat, že jsou i „slušní“ Romové, ale obecně je vnímá dost negativně. Také ale záleží na tom, jestli třeba jde o obézní Romku se čtyřmi hlasitými dětmi nebo o slušně oblečeného a tichého pána.

Potom jsou asi černoši, ani ty nekomentuje zrovna vybíravě, ale už je to spíš na úrovni toho hloupého „vtipu“ a má k nim už asi trochu neutrálnější vztah.

Asiaty už naopak vnímá myslím si že pozitivně, jen si z nich také občas dělá srandu „vtipnými“ pojmenováními. Nebo třeba když se chci bavit o konkrétním člověku asijského původu, který se např. objevil v televizi, tak přítel řekne něco ve smyslu „jo, ty myslíš toho šikmookýho“. A ani to nemyslí špatně, bere to, jakoby řekl „jo, ty myslíš toho blonďatýho“, ale podle mě to i tak vyzní blbě.

Naopak třeba Ukrajince, které teď spousta lidí vnímá negativně, tak proti těm nemá vůbec nic. Žádné poznámky, urážky, bere i to, že se jim pomáhá.
Zakl.

Mě by zajímalo… proč mu třeba vadí černoši a Asiati de facto ne? Co je pro něj Asiat? Vietnamec? Nebo i Arab? :think:

Další věc… možná nejde ani tak o to, že někoho nemusí… možná jen forma, kterou to ventiluje, je zkrátka trapná až Đebilní :nevim:. Možná celkově neumí být vtipně vtipný… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Andromeda81
31.1.23 15:04
@Hecate píše:
Mě by zajímalo… proč mu třeba vadí černoši a Asiati de facto ne? Co je pro něj Asiat? Vietnamec? Nebo i Arab? :think:Další věc… možná nejde ani tak o to, že někoho nemusí… možná jen forma, kterou to ventiluje, je zkrátka trapná až Đebilní :nevim:. Možná celkově neumí být vtipně vtipný… :nevim:

Hele asi takhle. V Číně nebo Japonsku jsem se cítila všude v pohodě i o půlnoci a nikdo mě neotravoval. V Keni bylo odrzku v některých oblastech jet i v autě bez ozbrojeného doprovodu (zažila jsem pokus o prepadeni, ale když viděli, že sebou mám dva chlapi s kalsnikovem, tak mě nechali být.) a vyjít někde na ulici mimo resort jsem se vůbec neodvazovala.

• Citovat
  • Upravit
12746
31.1.23 15:14
@Andromeda81 píše:
Hele asi takhle. V Číně nebo Japonsku jsem se cítila všude v pohodě i o půlnoci a nikdo mě neotravoval. V Keni bylo odrzku v některých oblastech jet i v autě bez ozbrojeného doprovodu (zažila jsem pokus o prepadeni, ale když viděli, že sebou mám dva chlapi s kalsnikovem, tak mě nechali být.) a vyjít někde na ulici mimo resort jsem se vůbec neodvazovala.

Dobře, ale tohle přece není ani tolik o Asiatech a černoších, jako o konkrétní zemi a její ekonomické a bezpečnostní situaci (kdy např. takové Japonsko je na předních příčkách životní úrovně), troufám si říct. Určitě by se našly i země, v nichž žijí Asiati, a kde se člověk přesto nemusí cítit úplně bezpečně (nebo min. v minulosti to tak bylo).
Přemýšlím proto, zda důvody, proč vnímá někdo určitá etnika jinak, ač se zrovna všichni nachází(me) na stejném místě, budou možná založené na něčem jiném.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.1.23 15:18

Zakladatelko, jsem na tom (možná) podobně, takže tě chápu. Můj manžel má taky dost často rasistické a homofobní vtipy a mně to přijde buranské. Když jsme spolu začínali, byla jsem mladá a tak moc to nevnímala, až později jsem to začala víc řešit. Trochu to kvůli mě omezil, ale stejně si sem tam něco vypustí. Na druhou stranu ale 100% vím, že to je jen blbej humor, že reálně ani rasista, ani homofob není.
Krásně je to vidět právě k přístupu k homosexuálům. Sice na ně trousí vtípky, a to i přímo do očí (u těch, co známe a o kterých ví, že je to nepoloží, ale rýpnou si zpátky), ale.. Podporuje svatby a adopce pro všechny, i podle toho např. volí. Teď nedávno byl na školení, kde měl pokoj s homosexuálním kolegou a extrémně ho vytočilo, když se ho jiný kolega zeptal, jestli se jako nebojí (prý naprosto vážně). To když mi pak vyprávěl, tak byl úplně rudý vzteky.
Takže za mě: lepší někdo, kdo občas vypustí nekorektní vtípek, než pokrytci, co se na veřejnosti tváří jako bojovníci za rovná práva všech, ale reálně si to nemyslí. Takových pár znám. To jsou takové ty typy, co řeknou, nejsem rasista, ale… Samozřejmě teda nejlepší, když by nebyl ani jedno, ale nikdo není dokonalý no.
Ale samozřejmě záleží, zda u tvého jsou to jen vtípky, nebo i něco víc.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.1.23 16:55

@Hecate No, vlastně ani nevím, proč to tak má, možná to má úplně jednoduchý, „směšný“ důvod, třeba černoši se mu míň líbí, je to nějaká póza, jako že jeho oblíbené sportovní družstvo porážejí černí sportovci apod. ale zase mu černoši vadí třeba mnohem míň než Romové, spíš si z nich dělá srandu a poukazuje na ně nevhodným způsobem, než že by je vyloženě nenáviděl.

Asiaty jsem myslela lidi mongoloidní (žluté) rasy, takže v našich končinách především Vietnamce. Arabové, stejně jako Indové, jsou příslušníci europoidní rasy stejně jako Češi, rozumím, že taky žijí v Asii, ale měla jsem na mysli právě spíš ty Vietnamce.

Nevím, proč to tak má, ale možná je to i proto, že v části Česka, kde žijeme, černocha skoro nepotkáte, nebo hodně málo, zatímco Vietnamců je tu docela dost, přítel má rád hodně i asijské jídlo atd. Ani ty Asiaty teda úplně nemiluje, vymýšlí si na ně různá vtipná pojmenování a tak, ale nic špatného si o nich přímo nemyslí.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky