Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, chci se zeptat, mam dve deti, dva a pet let, kdyz je hezky, jsme v jednom kuse venku, jezdim s nimi bezne sama na koupaliste uz od narozeni, zoo, hriste, vylety, hernicky, divadylka, 3× tydne krouzek pro starsi, dilnicky, fakt se snazim. Vsecko to s nimi podnikam sama, urcite vite, jak je to nekdy narocne. Muz ma casove narocnou praci, takze v tydnu se detem moc nevenuje a vsecko je to na mne, vcetne komplet domacnosti. Rano teda vodi starsi do skolky, ja vyzvedavam. A i to mi vycita, ze bych ji mela vodit taky. Jenze ja nechci rano tahat batole z postele a vypravovat deti dve. Kdyz on muze vzit jen starsi cestou do prace. Mam to nastavene tak, ze dopoledne, kdyz mam jen mladsi batole, peru, varim, uklizim a hraju s ni mimini hry. Po obede jedeme pro starsi a cestou se v tomto pocasi (listopad/prosinec) stavime na hodinku ma hristi. Ale manzel mi rika, jak deti dusim, ze mam chodit 2× denne na hriste, byt tam co nejdele. Jenze kdy mam delat domaci prace a uvarit, to uz mi neporadi. Deti chldi extremne pozde spat (v deset), takze pak pofackuju kuchyn, 1× tydne si dam pozdne vecerni zehleni. Jsem vycerpana, ukrivdena, protoze se fakt snazim, k tomu celou dobu, co mam deti, pracuji cca 6-8 hodin tydne (kreativni profese). On je s nami o vikendech, ale ten tyden a domacnost je proste na mne a strasne me trapi jeste poslouchat vycitky, ze se o deti nestaram dobre, protoze mala je v tomto pocasi jen hodinu denne venku. Bydlime ve velkem meste. Jak vypada vas den s podobne starymi detmi a domacnosti na hrbu? Potrebuji srovnani… Diky ![]()
Manžela bych poslala do řiti. Jestli se mu něco nelíbí ať si vezme volno a může být s dětmi od rána do večera a obstarat k tomu i celou domácnost.
Já myslím, že i hodina denně na hřišti v tomto počasí je i tak dost… Někdy bych se sbalila, odjela někam na týden a ať se otec stará, pak pochopí…
Joo manžel se absolutně nestará, ale chytrej je jak rádio… Tvůj režim je v pořádku a je úplně jedno, jak to má někdo jiný. Podle mě v očích Tvého manžela stejně nemůžeš vyhrát a za něco Tě zkritizuje vždycky, takže si to dělej podle sebe a připomínky mu klidně odkývej, stejně nemá přehled.
Dítě 2 roky, pres týden v jeslích. Jeden z nás odvede, druhý vyzvedne. Máme oba práci na tři směny, takže to vychází akorát. Někdy se vidíme doma odpoledne, někdy se vidíme prakticky jen o víkendu. Ale jinak oba děláme vše, co je potřeba. Buď dopoledne, nebo odpoledne. Dítě i domácnost je obou. Takže celou dobu oba řešíme vše
To by si mohl manžel zkusit říct, že něco dělám málo, nebo špatně ![]()
Já to mám tak nějak stejně u těch menších dětí. Tak kolem hodiny venku, když je už škaredé počasí. Teď jsem třeba nebyla venku s dětmi skoro čtrnáct dní. Prostě na střídačku byli nemocní a já se rozkrájet neumím. O víkendu už si je můžeme dělit. V týdnu těžko. Vše je na mě. Do školky jezdíme autem. Já hlavně přes zimu doháním práce co nestíhám v létě, když jsme víc venku.
Ať si trhne nohou! Jenže ono se to lehce řekne, jemu to vysvětlit je mnohem náročnější a úplně chápu ten tlak. Já když je měla v tom věku, už vlastně bylo i třetí novorozeně, do školky nechodily protože COVID a stejně furt tahaly nemoci, to jsem nechtěla k novorozenci. Dopoledne jsme šli procházkou nakoupit, cestou když to šlo tak hřiště, doma rychle pofackovat domácnost, odpoledne podle počasí buďto ještě ven, nebo domácí hraní/tvoření. Pravda je, že manžel sice moc nepomohl, ale aspoň nepindal, že to dělám blbě.
Tak schválně manželovi řekni, že chodíš dvakrát denně na dvě hodiny (beztak ví houby) a uvidíš, co si najde k vyčítání jiného. Určitě to něco bude ![]()
Za mě máš režim ok, děláš víc než dost a dětem se věnujes dostatečně. V takovém počasí jsem ani na hřiště nechodila, max procházka.
K manželovi se vyjadřovat nebudu, neboť na toto se neptas, ale určitě dostaneš reakci víc, než dost.
@DelfinaP píše: Více
Pošli ho k šuplíku. Ve školce snad ven chodí denně, za každého počasí. Takže s tím hřištěm jsou vyvětralé dost. 10h se u nás chodí spát taky. Výjimečně dřív. Neřekla bych, že je to extrémní. A vůbec, kdo chce s batoletem hodiny mrznout venku v tomhle počasí?
Ať si pan manžel vezme týden dovolenou, ty odjeď k rodičům, na welness…kamkoliv…a ať se tatínek předvede ![]()
Tak ať si to chlap dělá sám když je tak chytrej…muj chlap rovnou přiznává že by to nedal ani omylem a to se dětem i věnuje když má čas a naladu…(dělá na směny plus do toho začal studovat) nebo třeba udělá něco doma
No a v tomhle počasí jsme venku 2× denně…ráno cestou do školky a odpoledne cestou ze školky
…mám 3triletou a dvouletého…starší je ve školce venku každý den pokud neprší nebo nemají nějaké divadlo apod…
Ráno teda jedeme autem jinak bysme nestihali navíc tak aby b den se stavuju i v obchodě (pečivo apod) ale s mladším se teda chvíli před barákem ometam, zvlášť když mám třeba navařenou z předchozího dne…
Dopoledne vařím plus si hraju s mladším, pak když malej po obědě spí tak dělám domácí práce které se blbě dělají s prckem za zadkem (vytírání, skládání prádla) jinak mi se vším malej pomáhá a asistuje…kolem půl 3 vyzvedneme starší ze školky…když bylo hezky tak jsme šli ze školky rovnou na zmrzlinu a na hřiště ale teď se spíš jen projdeme, chvíli se ometame v parku chvíli před barákem a pak děláme něco doma…malování, modelína, posíláme autíčka, a i tak hodinku koukáme na pohádky. Taky pouštím písničky a tancujeme,.prostě blbneme…nemyslím si že bysme byli venku málo ale ani tam netravime celé dny teď..v létě to pak zas bude naopak..víc venku,.méně doma…
Třeba loni jsem s dětma touhle dobou ven chodinala naprosto minimálně tak od září do února…protože se to prostě nedalo…starší litala jak splasena, neposlechla, nechtěla jít vedle. kocaru…malejnjeste nechodil, v kočáře chtěl jediné jezdit jakmile se zastavilo byl rev…
Příspěvek upraven 20.12.24 v 13:09
Pokud pracuje 8-10h denně, má dost času vzít děti ven sám. A večeři taky stíhá ![]()
Uklizim prubezne, doma mam ted 2 mesicni mimco a triletacku. Mame taky psa. Rano ji vodim na osmou do skolky, mimco v nositku, pak jdu pro psa a s malou a psem na hodinu ven, pak doma neco “pofackuju” a jdu pro starsi do skolky. Po obede holky spej a po spanku jdeme ven nebo jde starsi na krouzek a ja jsem venku s mimcem s vencime psa. Na krouzek chodi zatim jen dvakrat tydne na hodinku. Tim, ze mame psa, tak ten rezim dvakrat denne na delsi dobu mame nastavenej od zacatku. Ja zas nevim, co bych delala doma furt, je pro me jednodussi je vytahnout dvakrat denne ven, nez jen chodit doma a uklizet bordel kterej prubezne vznika.
ven chodime i ted, kdyz jsou holky nemocny, jen ne mezi lidi. Horecky nemaj a venku se jim s rymou lip dycha.
Kazdopadne, delej si to tak, jak to vyhovuje tobe. Je jedno, jak to maj ostatni. Manzeka bych poslala nekam, kdyby mi do tohohle nejak kecal. ![]()
Já chodila ven v tomhle počasí za covidu. To si pamatuju, dětem 0-2 roky a staršímu o 3,5 víc. Vždycky jako na potvoru zavřeli na zimu herny a bazény a sem tam školky. Takže mi nic jiného nezbývalo než chodit po venku.
Chodívala jsem tak od 8:30-11:00. Tak cca 11:30-12:30 se začalo spát. Včetně mě, prostě všichni.
A ve do 3 se šlo druhý kolo tak do 17.-18:00 hodin. Ale tehdy ex byl doma a čekal na nás s obědem i večeří. Nikam nechodil, taky jsem byla s klukama jen sama venku a na výletech. Ale alespoň doma uvařil. Úklid stál za prd.
Kluci jsou ranní ptáčata a usínali brzy, já naopak trpím nespavostí, takže jsem se po večerech věnovala práci.
Příspěvek upraven 20.12.24 v 13:16
Úžasný. A až půjdeš za rok do práce, myslíš, že mávnutím kouzelného proutku začne chlap skákat kolem dětí a domacbosti? Proč sis s takovým lemplem to druhé vůbec dělala?
chci tě vidět za ten rok. Fakt, že jo. ![]()