Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ano, taky jsem si to říkala, že by kdyztak něco řekli. My máme dvě větší deti na prvním stupni ZŠ a jedno dvouleté a u těch starších se spíš tvářili, že je to trošku obtěžuje. Deti tam moc nechtěly ( jako na návštěvy ano, ale na spaní ne.)a já jsem neměla nějak potřebu je odkládat. Ale spát ke kamarádům chodí. I na návštěvy. Teď zpětně to prarodiče začínají řešit, že jsme jim je odpírali. Synovec mi připadá, že visí na babičce, k mámě a tátovi moc nejde a to se babičce líbí. Chce to teď s naším nejmladším dítětem a mi se nechce nic měnit.
Tak když vám to vyhovuje, tak se naučte ohradit. Prostě „proč bychom měli být divní? Zvládáme to, vyhovuje nám to takhle, pokud chcete děti, tak se s nimi domluvte a je to“
Ovšem jak tu píšeš ve stylu „nemáme potřebu děti odkládat“, tak si trochu myslím, že ten pudlík je zakopaný někde jinde a skutečně jste trošku ty děti od babiček separovali, a zbytečně. To, že vy je nepotřebujete odkládat ještě neznamená, že by jim vztah s babičkami nic nedával ![]()
@unuděná píše:
No tak se zeptej, v čem jste jako divní a jak by si to představovali, ne? Třeba zjistíš, že si vaše dítě vezmou rádi na celý víkend a bude to win-win situace pro všechny.
Oni by si představovali vrátit čas, asi. Vyčítají, vzpomínají, ale jinak, než to bylo doopravdy.
Starší děti jedou na návštěvu, ale být tam nechtějí, že už nuda. Nejmladší se babičky bojí. Ona babička je hodně afektovaná a ani já si na to za 15 let nezvyklá a občas se leknu. Oni si jako taky stěžují, ale když zase řekneme, tak tedy na sobotu odpoledne, tak nemůžou mají synovce a ani další víkend a v týdnu synovce q doktory
@Anonymní píše:
Oni by si představovali vrátit čas, asi. Vyčítají, vzpomínají, ale jinak, než to bylo doopravdy.
Starší děti jedou na návštěvu, ale být tam nechtějí, že už nuda. Nejmladší se babičky bojí. Ona babička je hodně afektovaná a ani já si na to za 15 let nezvyklá a občas se leknu. Oni si jako taky stěžují, ale když zase řekneme, tak tedy na sobotu odpoledne, tak nemůžou mají synovce a ani další víkend a v týdnu synovce q doktory
No tak je možná mrzí, že si s dětmi nevytvořili vztah, dokud byly ještě malinké. Teď už mají svoje zájmy a pokud jim babi s dědou nevymyslí zajímavý program, tak je jasné, že je lepší nudit se doma, než u babičky. Já bych to neřešila, jedním uchem tam, druhým ven. Nicméně, využila bych hlídání nejmladšího, a věnovala se v té době starším dětem. Prcek si může vytvořit hezkou vazbu na babičku s dědou a vy nebudete pořád odsunovat starší na druhou kolej (což chtě nechtě kvůli batoleti prostě děláte a dělat musíte) ![]()
@unuděná píše:
Tak když vám to vyhovuje, tak se naučte ohradit. Prostě „proč bychom měli být divní? Zvládáme to, vyhovuje nám to takhle, pokud chcete děti, tak se s nimi domluvte a je to“Ovšem jak tu píšeš ve stylu „nemáme potřebu děti odkládat“, tak si trochu myslím, že ten pudlík je zakopaný někde jinde a skutečně jste trošku ty děti od babiček separovali, a zbytečně. To, že vy je nepotřebujete odkládat ještě neznamená, že by jim vztah s babičkami nic nedával
Ne, to si myslím, že ne. Naopak mi vždycky přišlo, že jsem je do toho vztahu nutila. Zavolali jsme jim." No moc nemůžeme, ale teda v sobotu jo" nebo jsme je zvali na výlet. Až jsem si přišla s tím otravná. Sami od sebe nechtěli, neptali se. Spíš mě napadlo. Jestli tím jak se starají o synovce, jim to teď nedošlo a tak to chtějí hodit na nás. Ale tvrdí, že ne. A možná si to nahradit na nejmladší??
@kocourGarfield píše:
Dělala bych to tak, jak to vyhovuje hlavně vám a dítěti.
Na okolí bych se vykašlala.Na druhou stranu mé dítě věk 16 let + s babičkou nikdy nebylo ani na výletě. O nějaké dovolené si může nechat zdát.
Jeho sourozenec 2,5 let s ní nebyl ani na procházce. O víkendu a podobném si může nechat zdát.
Kupodivu dítě od švagrové hlídají ok.
Nemají zájem.
Tak možná bych za zájem byla ráda, ale do frekvence bych si kecat nenechala.
Na jedny straně závist, že je zájem. Týden bez triletaka, abych měla doma čas na miminko taky slusnej masakr
![]()
@Bubla Bůčková píše:
Na jedny straně závist, že je zájem. Týden bez triletaka, abych měla doma čas na miminko taky slusnej masakr![]()
Ovšem pokud se to takto sejde, že babičky se perou a máma dává ochotně hlídat, tak je to win win pro všechny si myslím.
@unuděná píše:
No tak je možná mrzí, že si s dětmi nevytvořili vztah, dokud byly ještě malinké. Teď už mají svoje zájmy a pokud jim babi s dědou nevymyslí zajímavý program, tak je jasné, že je lepší nudit se doma, než u babičky. Já bych to neřešila, jedním uchem tam, druhým ven. Nicméně, využila bych hlídání nejmladšího, a věnovala se v té době starším dětem. Prcek si může vytvořit hezkou vazbu na babičku s dědou a vy nebudete pořád odsunovat starší na druhou kolej (což chtě nechtě kvůli batoleti prostě děláte a dělat musíte)
Mě to spíš připadá, že kvůli starším, urychlujeme batole
😁
Když něco navrhnu, tak/se stejně dozvím, že už jsou celý víkend u švagra a hlídají obě děti. Nestíhají ani/na kafe. A nejmladší se nějak s babičkou necítí, je mi to líto. Dědu v pohodě, ale od babičky utíká, brečí
@Anonymní píše:
Hele nevím no. Neteř mě milovala, tolik skvělých zážitků do jejich 9 let, pravidelné návštěvy, prazdniny u tety- top zážitek z prazdnin ( vyprávěla ve školce, skole)Ted je v pubertě a nepodepíše mi ani na zprávu, prohodi pár slov. No zaboli to, ale hned nemusíte dělat vždycky závěry, že když děti netahali od kojence, že proto nemají jako starší zájem.
Tak záleží na těch konkrétních lidech
Některé dítě to u babičky baví,. jiné tam pláče. A taky každé je jinak akční a jinak dlouho ho prarodiče snesou ![]()
Za běžných okolností jezdíme tak 1× týdně nebo za 2 týdny na návštěvu s přespáním, tak cca 1× měsíčně vyloudím hlídání přes noc.
Teď čekáme a potřebuju hodně ležet, tak nejdřív jsme jezdily s malou obě a já si chodila lehnout u našich a teď o prázdninách ji dávám na víc dní, pak zase školka, je vidět, že to je na ní hodně, ale jinak to moc nejde.
Já doufám, že tak jednou za 14 dní, tři týdny, by tam mohla malá spát. Ona toho moc nenaspi a tak je to jediný náš volný večer ![]()
Já ale nikoho neodsuzuju, pokud je dítě v dobrém prostředí, kde ho milujou, tak je to v pohodě, ne? I když to co popisuješ už je dost. Mě by tolik naši rozhodně nehlídali.
@unuděná píše:
Tak když vám to vyhovuje, tak se naučte ohradit. Prostě „proč bychom měli být divní? Zvládáme to, vyhovuje nám to takhle, pokud chcete děti, tak se s nimi domluvte a je to“Ovšem jak tu píšeš ve stylu „nemáme potřebu děti odkládat“, tak si trochu myslím, že ten pudlík je zakopaný někde jinde a skutečně jste trošku ty děti od babiček separovali, a zbytečně. To, že vy je nepotřebujete odkládat ještě neznamená, že by jim vztah s babičkami nic nedával
Jo a to opakuju jak kolovrat, my jsme ok, vyhovuje nám to, nejsme divní. A do toho švagra přítelkyně., že tak by neměli ani čas na sebe ani na nic. Tchýně přitakává, kazíme to hrozně. Tak řeknu tak příští víkend a to už máme „Karlíka na tři dny, no vidíš“ ![]()
@Anonymní píše:
Jo a to opakuju jak kolovrat, my jsme ok, vyhovuje nám to, nejsme divní. A do toho švagra přítelkyně., že tak by neměli ani čas na sebe ani na nic. Tchýně přitakává, kazíme to hrozně. Tak řeknu tak příští víkend a to už máme „Karlíka na tři dny, no vidíš“
@Anonymní píše:
Mě to spíš připadá, že kvůli starším, urychlujeme batole😁
Když něco navrhnu, tak/se stejně dozvím, že už jsou celý víkend u švagra a hlídají obě děti. Nestíhají ani/na kafe. A nejmladší se nějak s babičkou necítí, je mi to líto. Dědu v pohodě, ale od babičky utíká, brečí
Tak co řešíš, když u ní brečí
sorry budeš z těch, co tu píší polopravdy a kydas hnůj na tchyni. Já mám skvělou tchyni v důchodu a urve si stěží 1 den v týdnu, jinak má babinec, doktora, prababičky doktora, občas hlídá dceři, nákup, práci na zahradě… no moje mama ta vůbec.
@Bubla Bůčková píše:
Tak co řešíš, když u ní brečísorry budeš z těch, co tu píší polopravdy a kydas hnůj na tchyni. Já mám skvělou tchyni v důchodu a urve si stěží 1 den v týdnu, jinak má babinec, doktora, prababičky doktora, občas hlídá dceři, nákup, práci na zahradě… no moje mama ta vůbec.
Taky to na mě tak trochu působí… Už to „nepotřebuji odkládat děti“ ![]()
@Bubla Bůčková píše:
Tak co řešíš, když u ní brečísorry budeš z těch, co tu píší polopravdy a kydas hnůj na tchyni. Já mám skvělou tchyni v důchodu a urve si stěží 1 den v týdnu, jinak má babinec, doktora, prababičky doktora, občas hlídá dceři, nákup, práci na zahradě… no moje mama ta vůbec.
No přesně. Jsem babča, ještě teda pracující ( a dlouho budu
), ale urvu tak jedno odpoledne v týdnu a jednou za 2-3- týdny odpoledne o víkendu. Ale zrovna o víkendy mladí nestojí protože chtějí být spolu jako rodina. Tady ty profi babky a dědky, co hlídají každý víkend, asi nikdy nepochopím - mám taky svůj život
. Ale samozřejmě když je potřeba, hlídám, vezmu dovolenou, vezmu paragraf…
Nebo možná tihle hlídací prarodiče pak za to něco chtějí - vděk, poslušnost, protislužby… Já od mladých chci, ať mi, až to se mnou nepůjde, najdou hezký důchoďák ![]()