Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Kdyz byly děti miminka, batolata, tak je babičky hlídaly jen když bylo potřeba, občas na par hodin. Strasi někdy vecer, když už spala, u nás doma. Později taky podle potřeby, pokryt prázdniny, nebo hlídat nemocné dítě atd. Děti vydají dost, travime čas společně. To, ze někdo má dítě víc u babičky než doma nechapu, proč si ty deti tedy pořizují..
Myslím, že každý to má jinak. a neexistuje nějaké pravidlo jak často se vídat. Tchánovci si malou na spaní nikdy nebrali ale v týdnu ji hlídali 2-3 dny abych mohla chodit do práce. Moji rodiče bydlí daleko (200km), takže tam jezdíme na víkendy všichni ale víceméně je dcera „pověšená“ na babičce a užívá si ji. Kdyby byli naši blíž, tak by k nim dcera chodila klidně spát na víkend. Já jako dítě jsem chodila spát k babičce a dědovi strašně ráda a byla jsem tam na návštěvě ob den odpoledne a spala jsem třeba jeden den o víkendu - Chodili jsme k nim cca do 14 let než umřeli a kdyby žili chodila bych k nim do teď
Byli to nejlepší lidi na světě
Bydleli ve stejné vesnici, takže jsme tam chodili i bez rodičů.
Od miminek obě holky jeden půlden týdně u jedné babi, jeden půlden u druhé. Od cca 2 let na víkend, od 4 na týden. Aktuálně je to tak že šestiletá 3-4× týden za rok s babičkama, víkendy tak 5-10× za rok, půlden každý týden s jednou i druhou babičkou. Dvouletá byla na víkend zatím 3× (od června
).
@unuděná píše:
Taky to na mě tak trochu působí… Už to „nepotřebuji odkládat děti“
Přesně tak! Jako odkládat děti? Proč? Když půjde dítě do školky, taky ho tam někdo odloží? ![]()
@Alušáček píše:
Kdyz byly děti miminka, batolata, tak je babičky hlídaly jen když bylo potřeba, občas na par hodin. Strasi někdy vecer, když už spala, u nás doma. Později taky podle potřeby, pokryt prázdniny, nebo hlídat nemocné dítě atd. Děti vydají dost, travime čas společně. To, ze někdo má dítě víc u babičky než doma nechapu, proč si ty deti tedy pořizují..
A co pak ti rodiče, co jim pořídí chůvu, nebo je dají do jeslí? Ty by si taky neměli pořizovat děti?
@Liška32 píše:
Tak záleží na těch konkrétních lidechNěkteré dítě to u babičky baví,. jiné tam pláče. A taky každé je jinak akční a jinak dlouho ho prarodiče snesou
![]()
Za běžných okolností jezdíme tak 1× týdně nebo za 2 týdny na návštěvu s přespáním, tak cca 1× měsíčně vyloudím hlídání přes noc.
Teď čekáme a potřebuju hodně ležet, tak nejdřív jsme jezdily s malou obě a já si chodila lehnout u našich a teď o prázdninách ji dávám na víc dní, pak zase školka, je vidět, že to je na ní hodně, ale jinak to moc nejde.
Já doufám, že tak jednou za 14 dní, tři týdny, by tam mohla malá spát. Ona toho moc nenaspi a tak je to jediný náš volný večer
Já ale nikoho neodsuzuju, pokud je dítě v dobrém prostředí, kde ho milujou, tak je to v pohodě, ne? I když to co popisuješ už je dost. Mě by tolik naši rozhodně nehlídali.
U tebe mi to připadá normální. U nich trochu už moc. Já to taky neodsuzuju, je to jejich věc. Tak asi jim to nějak funguje, babička je nadšená, rodiče nadšení, jen to dítě my s tím úplně v pohodě nepřipadá. Až si sama sobě říkám, že snad dělám dobře, že je to tak, jak to je.
U nás je čtyřleťák u babičky v průměru tak 2 dny v týdnu a všem to vyhovuje.
@ibis píše:
A co pak ti rodiče, co jim pořídí chůvu, nebo je dají do jeslí? Ty by si taky neměli pořizovat děti?
Tak pokud dítěti pořídí chůvu nebo ho dají do jeslí „aby se jim lépe všechno stíhalo a mohli se věnovat mladšímu“, tak za mě fakt ne. Pokud třeba proto, že se žena vrací brzy do práce nebo - co já vím - má nějaké zdravotní komplikace a potřebuje lítat po doktorech/rehabkách apod., tak je to něco trochu jiného.
@Medvidek23 píše:
Myslím, že každý to má jinak. a neexistuje nějaké pravidlo jak často se vídat. Tchánovci si malou na spaní nikdy nebrali ale v týdnu ji hlídali 2-3 dny abych mohla chodit do práce. Moji rodiče bydlí daleko (200km), takže tam jezdíme na víkendy všichni ale víceméně je dcera „pověšená“ na babičce a užívá si ji. Kdyby byli naši blíž, tak by k nim dcera chodila klidně spát na víkend. Já jako dítě jsem chodila spát k babičce a dědovi strašně ráda a byla jsem tam na návštěvě ob den odpoledne a spala jsem třeba jeden den o víkendu - Chodili jsme k nim cca do 14 let než umřeli a kdyby žili chodila bych k nim do teď![]()
Byli to nejlepší lidi na světě
Bydleli ve stejné vesnici, takže jsme tam chodili i bez rodičů.
Tak ja chápu, abys mohla chodit do práce, ale aby se mohli věnovat jen mladšímu dítěti, tak poslat na 12 dní se dvěma babičkami, pak zas víkend a považují to za ideální a doporučují všem. Mě by to líto bylo, třeba jsem přecitlivěla. Vždyť děti 2.5 roku od sebe můžou být i spolu. Pak by třeba neřešili, že zlobí a sestřičku bouchá.
@Bubla Bůčková píše:
Hele nevím no. Neteř mě milovala, tolik skvělých zážitků do jejich 9 let, pravidelné návštěvy, prazdniny u tety- top zážitek z prazdnin ( vyprávěla ve školce, skole)Ted je v pubertě a nepodepíše mi ani na zprávu, prohodi pár slov. No zaboli to, ale hned nemusíte dělat vždycky závěry, že když děti netahali od kojence, že proto nemají jako starší zájem.
V 9 mají zájem o kamarády, ne dospěláky. Takhle velké děti mám v práci. Ale zas se to třeba zlepší. ![]()
@ibis píše:
Záleží na všech okolonostech a kolik času dítě tráví a chuvou nebo v jeslich..Ale týdení jesle už neexistuji, jinak by je možná zakladatelky švagr využil.
My hlídání nemáme žádné. Normální mi přijde jeden víkend v měsíci plus občas odpoledne v týdnu. Přijde mi hodně zvláštní, když má někdo v týdnu do čtyř dítě a ve školce a o víkendech ho nacpe taky někam, aby od něj měl klid.
To ja skoro vubec neznam. Mamka mi pomahala, protoze jsem se brzo vracela do prace, ale pak uz jsem ji uz nezatezovala. Na delsi dobu hlidala tyden, kdyz jsme jeli na jednu jedinou dovolenou bez kluku. Jinak jsem spis ja jela na dovcu s ni a s detma. Tchanovci za 20 let meli kluky asi na 5 vikendu a parkrat je nekde vyzvedavali. Svagrove hlidali deti rano i odpoledne, vodili je do/ze skoly, brali si je na vikend. O nase deti zajem nemeli.
@Anonymní píše:
V 9 mají zájem o kamarády, ne dospěláky. Takhle velké děti mám v práci. Ale zas se to třeba zlepší.
Já nevím no…příprava na syna
ale třeba jako tricatnici překvapí ![]()
Já bych se na to vykašlala.
U nás to bylo podobné. Nikdy nebyl čas, nálada, atd… ač jsme jim setkání s dětmi nabízeli.
Dneska jsou děti dospělé, oni by už možná i občas zájem měli, ale ty děti už moc nemají.
Možná jim to je líto teď, ale co já s tím mám dělat. Vztah si nevybudovali. Nikdy nebyli na jejich akci, vystoupení, nevyzvedli je ze školky, nebyli u… A dohnat se to dá špatně.
Vše má své období.
Když jsme tk říkali, byli jsme informováni, že to je jejich rozhodnutí. Ok. Tak je