Jak často kojit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
286
21.9.16 00:03

@tynka1303 a jses si jista, ze potrebuje po tak kratke dobe jist? muj bobes byl taky porad prisaty, delal ze papa, ale v podstate si po par loknutich jen vesele dundal… byl vysoce kontaktni a proste jedine misto, kde nebrecel a byl spokojeny, tak byly prsa… mimochodem, to mu zustalo az doted (15m)… a kdyz nastal rustovy spurt, tak se pro jistotu prisaval furt. Bylo to unavne, ale pry to tak nektera kojena mimca maji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
21.9.16 20:21
@Safija píše:
@tynka1303 a jses si jista, ze potrebuje po tak kratke dobe jist? muj bobes byl taky porad prisaty, delal ze papa, ale v podstate si po par loknutich jen vesele dundal… byl vysoce kontaktni a proste jedine misto, kde nebrecel a byl spokojeny, tak byly prsa… mimochodem, to mu zustalo az doted (15m)… a kdyz nastal rustovy spurt, tak se pro jistotu prisaval furt. Bylo to unavne, ale pry to tak nektera kojena mimca maji.

Prave, ze me udivuje, ze by byl tak moc hladovy. Prijde mi, ze je mu u prsa dobre a nechci mu to brat, ale mam doma toho starsiho a na nej nemam vubec cas, coz me hrozne mrzi. Zkousela jsem dat prckovi dudlik a ten vubec nechce. Jsem uz z toho lehce na nervy :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
286
22.9.16 00:28

@tynka1303 ja vyzkousela sest ruznych druhu dudliku a ani jeden mu nezachutnal… vyhodou je, ze nebudu muset odnaucovat :). Ja jsem to casty kojeni resila s mudr i s laktacni (je zaroven u mudr sestrickou) a provedli jsme kontrolni vazeni pred a po kojeni, z toho vyplynulo, ze pije dost. Taky dobre pribiral a prospival, takze kvalita mleka ok. Mudr mi rekl, ze to casty koj neni dobry pro brisko a traveni, ze proste mam byt dusledna a nedat driv jak po cca dvou az trech hodinach. Doporucil mi mimi zabavit, odvest jeho pozornost a snazit se tak postupne prodluzovat intervaly mezi kojenimi. No ne vzdycky se zadarilo mimi zabavit. Laktacni me ale upozornila ze u tech spurtu to tak proste byva, ze mimi chce furt. Taky si myslim, ze to bylo tak casto kvuli teplemu pocasi, na podzim mi najednou zacal spat hezky venku v kocarku klidne 4 hodky vkuse a na nejake prso si ani nevzpomnel. No a v noci, kdyz spal se mnou v posteli, tak ty prestavky byly taky delsi. Ale zase jsem se nevyspala tak klidne, nez kdyz byl v postylce. Kdyz si na to vzpomenu, tak si nekdy rikam, jestli by nebylo byvalo lepsi mu tenkrat davat na dokrmeni UM a mit vetsi klid a hlavne odpocinek, nez furt kojit a byt vycerpana. Nevim, jak bych to zvladla, kdybych se mela starat jeste o druhe dite. Asi bych se na takove kojeni vyprdla a krmila UM. Jenze nikde neni zaruceno, ze po UM bude spat celou noc a dopo a odpo prospi. No a experimentovat s tim znamena snizeni laktace a moznost konce kojeni. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
22.9.16 07:25

@Safija my jsme zkusili taky nekolik dudliku a vsechny plive, takze asi neuspeju. Filip prave taky pribira dost, 1kg za tri tydny. Zatim doktorka nic nerikala, ze by to nebylo dobry. Ale je pravda ze maly ma problemy s briskem. Boli ho docela casto, ale nevim, jestli je to tim, ze se porad cpe. A taky ublinkava. Ja na tohle vubec nejsem zvykla, s tim prvnim jsme nekojili, na brisko netrpel a jedl naopak malo. Zkusim mu ty intervaly nejak natahovat. Ale on kdyz to prso nedostane, tak je uplne nepricentny :( Po UM vydrzi spat i 3,5 hodiny. Nemusi spat celou noc, ale kdyby spal aspon 4 hodiny v kuse, tak bych byla stastna :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
286
22.9.16 11:03

@tynka1303 no v souvislosti s tím bolením bříška mne ještě napadlo, že mi mudr řekl, že mám zkusit omezit mléčné výrobky, že to by mohlo způsobovat malému bolení. Já totiž do sebe cpala hrnek kakaa ráno a večer, k tomu jogurty, sýry, kefíry atd. Takže jsem kakao vyměnila za čaj proti nadýmání, omezila mléčné výrobky, kromě toho jsem vypustila z jídelníčku vše, co nadýmá (papriky, fazole, čočka, cibule…), a překvapivě se trochu uklidnilo i to bříško. Tím pádem se tak brzy nebudil. Jak mi říkal mudr: „důsledná strava u vás maminko a důsledná masáž bříška u prcka“.

Pokud jde o to natahování přestávek, tak jsem před kojením pomalu dělala masáž bříška, přebalování, chování, snažila se zaujmout nějakou hračkou, prostě jsem dělala všechno možný, jen abych to prodloužila o cca 15 minut. Někdy si bobeš dal říci a přestal si to vyřvávat. Odpoledne se to prodlužování zapojil tatínek, prostě dostal za úkol mimi chovat nebo vozit v kočárku a prsenko prostě přišlo o trochu později. Od třetího měsíce se to ustálilo na kojení mezi 6-7, 9-10, 12-13, 16-17, 19-20, 23-24, 2-3, 4-5. Někdy tam byly přestávky větší, třeba i 4/5 hodin, někdy prostě kratší dvouhodinová. Ty jsem se ale vždycky snažila o něco prodloužit, aby prostě to mlíko nedostal hned po dvou hodinách, ale třeba až po 2,5hod.

Malej byl totiž nespavej a vyžadoval pozornost už od mala, no a já si nejdřív myslela, že brečí, že má hlad, tak mu furt dávala prso, což on zase se rád přisál a dundal, ale když jsme ho nějak zabavili, tak ani to krmení hned nemuselo být. Já to měla ale oproti Tobě lehčí, protože bobeš je zatím jedináček, takže Tě pochopím a nebudu odsuzovat, když se rozhodneš kojení zrušit a přejít na UM, abys byla aspoň trošku fit i pro druhé dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
22.9.16 12:01

@Safija ja uz mlecne vyrobky taky vysadila a trosku to pomohli. Jen cokolade obcas neodolam :oops: to je muj zivotabudic. A nadymave potraviny taky nejim. V podstate zadnou zeleninu ani ovoce, cerstve pecivo, cesnek, cibuli,…
Budu to zkouset taky natahovat tak jako ty. A zkusim ho vic mazlit, treba si rika o tohle a ja mu taky cpu prso :D
Ja sama se kojeni vzdat nechci, ale kdyz uz jsem fakt zoufala, tak mu to UM dam a mam chvili volno na starsiho nebo se v noci trosku vyspim. Dekuju za podporu a za to ze neodsuzujes, ze davam UM. Vim, ze je tu spousta maminek, ktere by mi rekli kojit, jak si dite rekne a nevzdavat to. Ale jsou fakt chvile, kdy uz jsem zrala na blazinec :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
286
23.9.16 00:03

@tynka1303 nemusíš mi děkovat, já to beru tak, že předám nějaké info dál a budou třeba někomu užitečné, protože jsem byla před rokem v obdobné situaci jak ty a moje kamarádky mi taky poskytly podporu a poradily (měla jsem to štěstí, že se nám všem třem podařilo mít mimča tak nějak ve stejném období), jedna kojila a druhá dávala UM (kojit nemohla), takže jsem mohla srovnávat… Ta, co kojila, tak kojili ukázkově - pravidelně na čas po 3-4 hodinách za 5 minut hotovo, bobeš si pěkně a dlouho vyspával, prospíval bez prdíků a břískabolu. Ta, co dávala UM, si zas hezky pospala celou noc, protože malej spal od osmi do šesti s jednou půlnoční přestávkou, kterou obstaral tatínek, ale měli bolení bříška. NO, obě si to už v šestinedělí chválily a já si malovala, jak to budu mít po porodu stejně suprově.

Jo, jenže už v porodnici jsem zvažovala ukončení laktace, protože nám to prostě nešlo. Doma jsme to pak zkoušeli a malej se naučil sát a začal prospívat, ale právě za cenu toho, že byl furt na mě. Já jsem nemohla nic jiného dělat, protože se bobeš kojil 40 minut, ke konci na mě vždycky usnul, přesun do košíku se zdařil málokdy a jakmile zjistil, že je v košíku nebo že se ho do něj snažím dát, tak se probudil a začal řvát (to byl fakt řev, ne miminkovský brekot) a jediné, co ho uklidnilo bylo to prso. Dokonce i mamka ho odmítala vozit v kočárku, protože tam neusnul a furt řval. Takže já první skoro tři měsíce v podstatě proležela na gauči u televize s mobilem v ruce (jediný kontakt s civilizací) a s malým na sobě, protože jen na mě vydržel spát i ty dvě tři hoďky. Když jsem se jednou v noci v posteli v polosedu probudila a zjistila, že malý furt leží na mě a já si uvědomila, že jsem u předchozího kojení vyčerpáním usnula a malého zapomněla dát do postýlky a že mohl ze mne spadnout na zem, tak jsem to vyřešila tak, že jsem se u toho nočního kojení naučila ležet a spát na boku a malý byl mezi námi uprostřed postele a začal spát s námi. Já si víc odpočinula, protože jsem už nemusela k němu co hodinu vstávat, on mne cítil a tak spal dýl a když zakňoural, tak já mu v polospánku dala prso a spala dál a on si dundal. Ale je pravda, že on nebyl moc blinkací a říhnutí se konalo jen občas, takže jsem si mohla dovolit usnout dřív, než se napapkal.

Jsem se krapet rozepsala, ale tím jsem chtěla jen říct, že si myslím, že ty odsuzující kojící fanatičky, o kterých píšeš, měly možná taková ukázková miminka, jako moje kamarádka. Já to vydržela, nepřestala jsem kojit, nedávala jsem UM, ale stálo mne to hodně energie a obětovala jsem tomu spoustu času. Byla jsem furt vyčerpaná a miminka si moc neužívala. Proto Tě neodsuzuju a chápu. Když se na to kouknu zpětně, tak jedinou výhodu to pro mne mělo v tom, že si tchýně nemohla brát malého na hlídání na celý den :mrgreen:

PS: odsuzuju ale svoji švagrovou, která kojit ani nezkusila, prohlásila, že jí to přijde nechutné a bobíškovi už v porodnici strčila UM, jo ale to UM dala do flašky se speciální savičkou pro kojené děti, takže se to malé zbytečně trápilo sáním ne z prsu ale z umělé hmoty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
27.9.16 12:49

@Safija to on by u me taky spal asi dyl. U prsa se mu vylozene libi :) ale to bych opravdu nic neudelala a hlavne bych sidila toho starsiho :( uz takhle mi obcas rekne, ze porad chovam brasku a jeho ne :( je mi z toho smutno. A v kocarku taky rve, pokud neni teda uplne utahanej :zed: ach jo, nejak mi to druhy ditko prijde slozitejsi nez to prvni :think: porad se peru s predstavou prejit na UM, jeste nejsem zcela rozhodnuta. Chci mu davat to nejlepsi, ale je to na ukor pohody a stesti, ktere bych mela s miminkem citit :,( :oops:

To s tou svagrovou neni teda hezky. Ja se na kojeni tesila a byla jsem stastna ze se maly prisal. Ale kazda z nas to ma asi jinak :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
286
14.10.16 14:09

@tynka1303 ahoj, tak jak bojujete? už se to zlepšilo? anebo jsi přešla na UM?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
14.10.16 14:23

@Safija ahoj, jee to jsi hodna, ze sis vzpomela :) no je to o neco lepsi. Pres den kojime tak po dvou hodinach a v noci vydrzi poprve tri hodiny, pak dve a pak uz je to po hodince. Ted ma rymu, takze se budi k ranu i casteji. A castecne je na UM, davame mu ho vecer po koupani, ale vypije max 40, spis min. Proste chce to prso :) asi to budu muset jeste chvili vydrzet a pak ho odstrihnu uplne. Aby nemel na vyber :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová