Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
A myslíte říct jen srazilo Bublinku auto? Budou se určitě ptát, jak se to stalo. Stalo se to tak, že s ní byl manžel v lese, kousek od rychlostní silnice a když se pak vrátili k autu a manžel ji vysadil do kufru, tak jako vždy, už tam nevyskočila, tak ji řekl ať čeká a šel do auta zavřít kufr z auta, tak jako vždy. Vždy poslechla, včera musela z kufru vyskočit, než se zavřel a manžel až před barákem zjistil, že je kufr prázdný, jel hned zpět, ale našel ji o kilometr dál na té silnici sraženou a u ní mladík, který jí srazil, vyběhla mu přímo pod kola, když vyjížděli na tu silnici. Nejhorší je, že si chudák musela myslet, že jí tam manžel nechal a utíkala za autem. Prostě taková blbá náhoda s hrozným koncem. Tak jestli to říct úplně jak to bylo? A hned dneska. Děti jsou teď na výletě s prarodiči od rána, ta chvíli přijedou, nikdo to neví. Já se to taky dozvěděla až dnes. Když ještě bojovala, manžel mi to neřekl, stalo se to včera pozdě večer, když se stmivalo, už jsme spolu nemluvili potom.
Já bych řekla, že umřela. Srazilo ji auto. Do dalších podrobnosti bych se sama od sebe nepoustela, teda jako hned.
Když se pak budou ptát, tak srazilo ji tehdy a tehdy, běželi jste hned na veterinu, tam se pan doktor snažil pejska zachránit, ale zranění byla bohužel tak vážná, že pejsek tehdy a tehdy umřel. Další detaily bych sama od sebe nenabizela, jedině kdyby se ptali dal.
@Anonymní píše:
A myslíte říct jen srazilo Bublinku auto? Budou se určitě ptát, jak se to stalo.
Ano, přesně to bych řekla – srazilo ji auto.
Pokud by se vyptávali podrobněji, upřesnila bych to cca ve smyslu “asi se něčeho lekla a vběhla do silnice”.
Blíž bych to nerozpitvávala, aby děti zbytečně nedávaly vinu tátovi… to by ho jen víc mrzelo a přitom to není potřeba.
Rekla bych jim pravdu. Alespon budou vedet, proc se u silnice a na silnici neblbne a proc se pri prechazeni maji rozhlednout.
Nechapu, proč vůbec uvazujes, ze bys jim neřekla pravdu. Proste toho psa srazilo auto
kdyby se ptaly na podrobnosti, tak nečekaně vybehla do silnice. Manzel si to za vinu klást nemusí, jelikož se choval jako obvykle, ale ona z nějakého důvodu odbehla pryč. Nevim, proč se z toho tak strasne hroutit. Taky mohla mit ty bolesti, byt dlouho nemocná a museli byste se na to utrpeni celou dobu dívat a třeba řešit dilema, zda ji nechat utratit
Buďte rádi, ze vám do te silnice nevbehlo dítě a ze jste všichni zdraví.
Ale než jim to řeknete, tak se uklidněte.
@Semtex promiň, ale máš psa!!???
v téhle situaci se moc uklidnit nedá…
dá se leda to opatrně nadávkovat a určitě ne s podrobnostmi, jak chudák letěla za autem po silnici plné aut ![]()
je mi to líto
jak říkám, trochu to spraví až nové štěně..
@Semtex píše:
Nechapu, proč vůbec uvazujes, ze bys jim neřekla pravdu. Proste toho psa srazilo autokdyby se ptaly na podrobnosti, tak nečekaně vybehla do silnice. Manzel si to za vinu klást nemusí, jelikož se choval jako obvykle, ale ona z nějakého důvodu odbehla pryč. Nevim, proč se z toho tak strasne hroutit. Taky mohla mit ty bolesti, byt dlouho nemocná a museli byste se na to utrpeni celou dobu dívat a třeba řešit dilema, zda ji nechat utratit
Buďte rádi, ze vám do te silnice nevbehlo dítě a ze jste všichni zdraví.Ale než jim to řeknete, tak se uklidněte.
Co to meleš? Píšeš to jak kdyby se nám rozbila lednice. Samozřejmě, že mnohem horší by bylo, kdyby se něco stalo dětem, o tom se snad nemusíme ani bavit ne? Ale představ si, že hotoví z toho jsme a dost, je to strašný. Vůbec si to bez ní neumím představit. Manžel ji dostal k 18.narzeninám. V době, kdyz jsme spolu začali chodit. Prožila s námi všechno, svatbu, cestování po světě, narození dětí. Děti na ní hrozně visí, říkají, že je to jejich velká ségra. Když jdou spát lehne si k nim, pak spala a námi, 13 let jsme ji měli v posteli, najednou tam už nikdy nebude. Už nikdy nebude hlídat kočárek, hrát si s detma, asistovat při vaření, prostě bez ní už to nikdy nebude takový. Byla členem rodiny a odešla zbytečně. Zřejmě to nedokážeš pochopit, zřejmě psa nemas, jinak by si tohle nepsala. Možná by toto tvoje děti vzaly, naše budou strašně plakat, denně se teď na ní ptají, denně ji do telefonu něco říkali, prostě jí stejně jako my berou jako součást rodiny. Oni s ní oba vyrůstali a miluji ji.
Nelhat! Resila jsem to nedavno s psycholozkou, umrel nam pejsek (jeli jsme ho uspat-takze odjeli a ni a vratili se bez), doporucila mi uzasnou knizku-o smrti smrtouci, tak jsou ruzne druhy smrti a priciny atd, ta vam muze dost pomoct.., kazdopadne nelhat - rict ze je v nebicku-jste si jista? Je nebe? V te knizce je prave ukazano - nekdo veri v nebe, nekdo si mysli, ze uz nic dal neni atd..,
Dal nerikat, ze spi a uz se neprobudi- deti muzou mit pak trauma usnout, muzou se bat, ze se neprobudi.. proste umrela… tzn. nedycha, nemuze uz chodit, behat, jist… ukazat pak treba mrtveho mravence, muchu.. vidis, taky umrel, stejne jako nas pejsek (nevim, jak mate stare deti), ja vysvetlovala, co to smrt je…
kazdopadne mrknete na tu knizku, muze se hodit vzdy ( i kdyz sousedce umre morce:)), syn od sousedky taky tezce nesl, ze nam umrel pejsek a musela vysvetlovat…
a jinak uprimnou soustrast-toto je opravdu moc smutne a bolestive
Uz jsem si precetla celou diskusi, takze vidim, ze mate velke deti.. kazdopadne nelhat a prozit si s nimi tu bolest.. oni budou plakat a vy taky a to je v poradku, kdyz nekdo umre, tak nas to boli… a bude to bolet dlouho… my mame doma urnicku a ja ji chodim hladit a dcera taky, dokonce treba tyden po smrti se rozplakala a ja s ni a proste jsme si chvili poplakaly… uz teda brecim taky, jen to pisu.. a to ze hned poridite noveho psa-nekdo to dokaze, nekdo potrebuje cas, jasi dalsiho poridila po 4 mesicich az.. nekdo to zvladne hned a nekdo pozdeji.. mluvte vsichni o vasich pocitech..
a jinak ano, je ro pouceni pro deti ve smyslu, ze musi byt opatrni na auta.. a drzim palce vasemu muzi… bude asi potrebovat hodne podporu, az uvidi plakat deti, bude nejspis mit jeste vetsi vycitky:( tak drzim palce, at to zvladnete ![]()
Řekla bych že vběhla pod auto
. Nic víc bych to nerozváděla. Nic nevymýšlet, někdy Vás uslyší a zjistí že to bylo jinak
Naopak je lepší říct že to bylo rychlé, jinak se budou ptát proč jste jim neřekli že byla nemocná
Dceři jsme to říkali cca v 6 letech. Překvapila jak to vzala v klidu, často si vzpomene a řekne že na nás kouká z nebe.
@Anonymní píše:
Holky stalo se nám velké neštěstí, naší trináctiletou fenku včera srazilo auto a dnes ráno na vteřině bohužel zemřela. Stalo se to manželovi, já jsem s dětmi do čtvrtka u rodičů, doma manžel rekonstruje byt, jsme zde už dva měsíce, využili jsme korony a manžel se psem byl doma, chodil do práce a po práci s pomocí přátel prováděl rozsáhlou rekonstrukci. Já jsem v sedmém měsíci a máme dvě malé děti, proto jsme odjeli. Manžel i se psem za námi jezdil každý druhý víkend. Teď, když už je vše u konce a strašně jsme se řešili domu se stane takové neštěstí. Manžel se z toho úplně zhroutil, dává si to za vinu a takhle nešťastný hlas jsem u něho nikdy neslyšela. Já jsem z toho také nešťastná, je mi naší Bublinky strašně líto, ještě tu měla být. Byla stále zdravá a plná života. Tohle se nemělo nikdy stát. Teď ale kromě smutku řešíme také to, jak to říct dětem. Klukům je osm a pět. Manžel jim chce říct pravdu, já stále nevím, jestli neříct, že byla moc nemocná, měla bolesti a teď v nebíčku, že už jí je lépe. Prostě to trochu upravit, aby to pro ně bylo méně stresující. Manžel jim nechce lhát, tak já nevím, co je lepší, co by jste dělali vy?
Nám celkem nedávno zemřel tchán. Přemýšleli jsme jak to říct synovi - 5 let. Nakonec jsme mu to řekli jak to bylo - Že dědeček měl v sobe nějakého ošklivého bacila který zapříčinil to že umřel. A pak jsem začala brečet.. syn mi utřel slzu a říká - maminko neplakej, alespoň to dědu nebolí. A myslí si že děda je hvězda která nás hlídá. Takže bych jim to řekla upřímně. Zbytečně bych neříkala detaily… To můžeš tomu staršímu. Ale řekla bych jim to upřímně. Tohle se bohužel prostě děje.
Upřímnou soustrast. Pejsky mám rád a i když jsem jí neznal- je mi to líto. Dětem bych určitě řekl pravdu Byl jsem asi ve věku toho osmiletého, když u dědy a babičky zemřel vlčák Rek. A byla to taky strašná smrt- údajně se otrávil. Řekla mi to moje máma. Vím, že děti budou smutné, budou brečet. Hodně sil.
![]()
Normálně řekni, že ji srazilo auto. Minimálně to starší snad žádné vymyšlené pohádky nepotřebuje.