Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Tyjo, tady se ty odpovědi tak moc různí
každopádně všem děkuju, jen teda teď nevím, co si z toho odnést ![]()
Jinak mrazit nechci, protože to potom má do polévky o dost horší chuť a omáčky prakticky neděláme, takže ho využijeme hlavně na polévku. Jen se občas stane, že je do 2 dnů pryč a občas je připravený a stojí v lednici i 4 - 5 dnů, tak zvažuju, jak moc se dá i po takové době jíst. Ideální by byl ten týden zhruba.
…no když se vaří jakýkoli vývar se zeleninou, tak má tendenci třetí den kvasit…to dělají zelenina a těstoviny, nudle… uvařte si čistý vývar bez soli, skladuji ve velké sklenici od okurek. V případě potřeby si odeberu, opět povařím i se zeleninou…cca otázka 15 minut a na chuti super tím, že je odležený. Ten vývar dál využijete na česnečku ( na drobno cibulka, česnek, brambory, majoránka..nakonec rozklepnete vajíčka )do talíře nakrájená topinka s česnekem. Vývar - přidáme pórek, cibuli, brambor, vše rozmixujeme. Vývar - povaříme brambor, bobk. list, zahustíme mírně hl. moukou se sladkou smetanou. Nakonec kopr, cukr, ocet.. Prostě vývar na sto způsobů
@Elena59 píše: …no když se vaří jakýkoli vývar se zeleninou, tak má tendenci třetí den kvasit…to dělají zelenina a těstoviny, nudle… uvařte si čistý vývar bez soli, skladuji ve velké sklenici od okurek. V případě potřeby si odeberu, opět povařím i se zeleninou…cca otázka 15 minut a na chuti super tím, že je odležený. Ten vývar dál využijete na česnečku ( na drobno cibulka, česnek, brambory, majoránka..nakonec rozklepnete vajíčka )do talíře nakrájená topinka s česnekem. Vývar - přidáme pórek, cibuli, brambor, vše rozmixujeme. Vývar - povaříme brambor, bobk. list, zahustíme mírně hl. moukou se sladkou smetanou. Nakonec kopr, cukr, ocet.. Prostě vývar na sto způsobů
Takže fakt uvaříte jen čistě maso bez koření, soli a pak skladujete jak dlouho? A opravdu to pak bude mít tu správnou chuť i když tam zeleninu pak přidám až na konci? A koření s bylinkami tak až poté? Na to asi 15 minut stačit nebude ![]()
Čistý vývar skladuji v lednici i 14 dní..opravdu se nebojte. Vývar si pak doděláte a dýl, než 15 min vaření stačí. Já vařím čerstvou, nebo mraženou zeleninu, nové koření, malou cibuli se šlupkou a celé, malé rajčátko pro barvu. Udělám tolik, aby bylo do druhého dne…
@Elena59 píše: Čistý vývar skladuji v lednici i 14 dní..opravdu se nebojte. Vývar si pak doděláte a dýl, než 15 min vaření stačí. Já vařím čerstvou, nebo mraženou zeleninu, nové koření, malou cibuli se šlupkou a celé, malé rajčátko pro barvu. Udělám tolik, aby bylo do druhého dne…
Děkuji! ![]()
@Elena59 píše:to víte, stará škola…všechno mám od babičky
To je nejlepší
nemáte to někde sepsané?
…děkuji. Většinu dělám po paměti, něco mám napsané…pokud by jste chtěla vyzkoušet a budu moct poradit, ráda pošlu do mailu
Ahoj holky, mam tu vyvar z uzeneho masa ktery jsem prave dodelala, a chtela bych z nej ve stredu udelat polevku, kterou by jsme jedli jeste i ve ctvrtek myslite ze vydrzi takhle dlouho kdyz v tu stredu projde znovu varem a bude skladovany v lednici? Diky ![]()
Jesti ve středu projde varem, tak do čtvrtka vydrží určitě. Uzený vývar je slaný, takže má lepší trvanlivost než čirý vývar. Jestli jste ho nalila do čisté sklenice horky, zavřela, nechala vychladnout a dala do lednice, tak do toho čtvrtka vydrží nejspíš i nepřevařený.
Ještě doplňující dotaz - jak dlouho je rozumné skladovat uvařené hovězí maso v lednici? Když vezmu, že mi vývar ty 4, možná 5 dnů (s převařením někdy uprostřed) vydrží, tak to maso z něj můžu nechat v lednici celou tu dobu nebo druhá porce bude prostě bez masa?
@Nimie píše:
(…) tak to maso z něj (…)
Presne lhuty neporadim, u nas je to vzdy driv snedeno. Ale nejspolehlivejsi jak skladovat to maso bych videla nechat ho V tom vyvaru a vubec ho nevyndavat! Nebo nakrajet, vratit do vyvaru, znovu nechala vrit, ulozit. (Anebo cely vyvar zmrazit? Mrazili jsme teda jen vyvar z ryby a zeleniny a snedli behem par tydnu.)
@malytlustyhroch to prý pak ten vývar nevydrží tak dlouho, když to bude v něm
mrazit to nechci, dělám ho o víkendu s tím, že se sní v průběhu pracovních dnů, ale doposud jsem se snažila všechno maso spotřebovat do těch 2 dnů zhruba s tím, že druhá várka vývaru byla holt bez masa. A teď mě tak napadá, jestli by přeci jenom aspoň ty 4 dny nevydržel.
Jeste jsem si vzpomnela: Muj tata vyvar z masa (jen z masa a koreni) i s masem zavaruje jako by to byl kompot, to pak vydrzi jeste dyl. Moc tomu teda nikdy neverim. Ale treba s tim ma nekdo tady nebo jinde na internetu zkusenosti…