Jak je to s dědictvím mezi dětmi

Anonymní
15.12.20 17:39

Jak je to s dědictvím mezi dětmi

Zdravím, vím že to tady úplně nepatří ale nikde jinde jsem nenašla odpověď a všimla jsem si že tady pár podobných otázek už je, chystáme se k notáři ale chtěla bych přibližně info třeba z vašich zkušeností
Takže jednoduše
Asi před 8 lety nám zemřel otec v tu dobu jsme byly ještě se sestrou nezletilé. Celou dobu jsme žili v bytě co měli rodiče ve vlastnictví. Nedávno si má matka ale našla jednoho idiota který z ní těžce tahá peníze nikdy jsem se o nějaké dědictví bytu nezajímala ale nedávno má matka zdědila dům kde se odstěhovala. Aniž by nás se sestrou informovala tak byt prodala, odmítá nám říct cenu prodeje natož nám dát nějaké peníze. Přitom každý z rodiny tvrdí že se sestrou máme právo na půlku bytu po otci (nyní už dávno plnoleté jsme)
Normálně by mi samozřejmě nijak o peníze nešlo jde hlavně o princip že můj otec celý život vydělával na ten byt a teď jeho úsilí a peníze mají padnout nějakému blbečkovi.
Jak je ale možné že matka prodala být bez našeho svolení a má právo tedy nám opravdu nic nedát?
Má cenu jít k notáři kdYz nemame možnost se dostat k nějaké smlouvě k bytu a podobně?…
Vím že je to takhle těžce poradit kdyz nevíme nic konkrétního k dědictví ale náš otec rozhodně nebyl někdo kdo by nám vyloženě se sestrou nic nenechal
Máte tedy někdo zkušenosti s dědictvím mezi jedním rodičem a dětmi
 Dekuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
80284
15.12.20 17:42

Polovina bytu musela být vaše, pokud před úmrtí vašeho otce byl být v SJM. A tato ideální polovina musela být uvedena i v katastru. Takže bych se tady obrátila na právníka, jak postupovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5074
15.12.20 17:47
@inkakřivák píše:
Polovina bytu musela být vaše, pokud před úmrtí vašeho otce byl být v SJM. A tato ideální polovina musela být uvedena i v katastru. Takže bych se tady obrátila na právníka, jak postupovat.

Ne tretina z te poloviny? Kazdy tretinu- matka a 2 deti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
122
15.12.20 17:49
@Simmcaa píše:
Ne tretina z te poloviny? Kazdy tretinu- matka a 2 deti.

nn, pokud byl byt pouze jeho, tak dedi polovinu manzelka a polovinu deti - tedy kazde z deti jednu ctvrtinu. Pokud byl soucasti SJM, (oprava) pulka je dal jednoho vlastnika a polovina se dedi. Takze matce patri tri ctvrtiny a detem ctvrtina dohromady.

Příspěvek upraven 15.12.20 v 17:52

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alriga
15.12.20 17:50

Matka vlastnila polovinu a z otcovy poloviny dědí rovným dílem s dětmi, tedy každá ze dvou dcer by vlastnila šestinu. Ovšem byly-li dcery nezletilé, byl by musel proběhnout opatrovnický soud. Otázka je, či byl původně být, zda jej matka nenabyla až po smrti otce…

Příspěvek upraven 15.12.20 v 17:51

• Citovat
  • Upravit
Alriga
15.12.20 17:50
@Arasen3 píše:
nn, polovina manzelka a polovina deti - tedy kazde z deti jednu ctvrtinu. Pokud byl soucasti SJM, neni co dedit, byt prepadl na jednoho vlastnika - na matku. Pokud byl byt pouze jeho, pak se dědí

Nikoli, to není pravda.

• Citovat
  • Upravit
80284
15.12.20 17:51

@Simmcaa A vlastně kecám. Delila by se jen polovina cen bytu, protože původně by půlka byla matky a půlka otce. Do dědictví by spadala jen polovina patřící otci. A dřív by se ta polovina rozdělila tak, že matce polovic a dětem taky, čili by každé dítě dědilo 1/8. Matka by zdědila 1/4 a ještě by ji patřila její polovina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5074
15.12.20 17:51
@Arasen3 píše:
nn, polovina manzelka a polovina deti - tedy kazde z deti jednu ctvrtinu. Pokud byl soucasti SJM, neni co dedit, byt prepadl na jednoho vlastnika - na matku. Pokud byl byt pouze jeho, pak se dědí

V SJM je pulka matky a ta druha pulke jde do dedickeho rizeni a deli se mezi 3 dedice - matku a 2 deti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5074
15.12.20 17:52
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26878
15.12.20 17:52

Polovina SJM patri manzelce. Druha polovina se deli mezi vsechny dedice (manzelka a deti). V tomto pripade by sestry mely kazda 1/8 bytu (za predpokladu, ze by byl skutecne v SJM).
Byt mohla prodat jedine se souhlasem opatrovnickeho soudu :think: Sama mohla prodat pouze svuj podil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5074
15.12.20 17:54
@cecetka píše:
Polovina SJM patri manzelce. Druha polovina se deli mezi vsechny dedice (manzelka a deti). V tomto pripade by sestry mely kazda 1/8 bytu (za predpokladu, ze by byl skutecne v SJM).
Byt mohla prodat jedine se souhlasem opatrovnickeho soudu :think: Sama mohla prodat pouze svuj podil.

1/6 bytu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uslava
15.12.20 17:56
@Anonymní píše:
Zdravím, vím že to tady úplně nepatří ale nikde jinde jsem nenašla odpověď a všimla jsem si že tady pár podobných otázek už je, chystáme se k notáři ale chtěla bych přibližně info třeba z vašich zkušeností
Takže jednoduše
Asi před 8 lety nám zemřel otec v tu dobu jsme byly ještě se sestrou nezletilé. Celou dobu jsme žili v bytě co měli rodiče ve vlastnictví. Nedávno si má matka ale našla jednoho idiota který z ní těžce tahá peníze nikdy jsem se o nějaké dědictví bytu nezajímala ale nedávno má matka zdědila dům kde se odstěhovala. Aniž by nás se sestrou informovala tak byt prodala, odmítá nám říct cenu prodeje natož nám dát nějaké peníze. Přitom každý z rodiny tvrdí že se sestrou máme právo na půlku bytu po otci (nyní už dávno plnoleté jsme)
Normálně by mi samozřejmě nijak o peníze nešlo jde hlavně o princip že můj otec celý život vydělával na ten byt a teď jeho úsilí a peníze mají padnout nějakému blbečkovi.
Jak je ale možné že matka prodala být bez našeho svolení a má právo tedy nám opravdu nic nedát?
Má cenu jít k notáři kdYz nemame možnost se dostat k nějaké smlouvě k bytu a podobně?…
Vím že je to takhle těžce poradit kdyz nevíme nic konkrétního k dědictví ale náš otec rozhodně nebyl někdo kdo by nám vyloženě se sestrou nic nenechal
Máte tedy někdo zkušenosti s dědictvím mezi jedním rodičem a dětmi
Dekuji

Podívejte se do katastrálních map, komu vlastně teď ten byt patří.
 https://nahlizenidokn.cuzk.cz/

• Citovat
  • Upravit
26878
15.12.20 17:56
@Simmcaa píše:
1/6 bytu

Myslim, ze 1/8. Polovinu z poloviny manzelka, druhou polovinu z poloviny deti. Nebo se to zmenilo? :nevim:

Ted me ale napadlo… opravdu byl byt v jejich vlastnictvi? Nemeli jen podil v druzstvu? Tam je to jinak :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5074
15.12.20 17:57
@cecetka píše:
Myslim, ze 1/8. Polovinu z poloviny manzelka, druhou polovinu z poloviny deti. Nebo se to zmenilo? :nevim:Ted me ale napadlo… opravdu byl byt v jejich vlastnictvi? Nemeli jen podil v druzstvu? Tam je to jinak :think:

Ja myslim, ze se to deli rovnym dilem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6119
15.12.20 17:58
@Arasen3 píše:
nn, pokud byl byt pouze jeho, tak dedi polovinu manzelka a polovinu deti - tedy kazde z deti jednu ctvrtinu. Pokud byl soucasti SJM, (oprava) pulka je dal jednoho vlastnika a polovina se dedi. Takze matce patri tri ctvrtiny a detem ctvrtina dohromady.Příspěvek upraven 15.12.20 v 17:52

Prosím, jak jsi na to přišla? Bez rejpání, nevím, jestli to nemám zmatené já. Po smrti jednoho z manželů přece proběhne vypořádání SJM - přeživšího manžela je jedna polovina, ta do dědictví nevstupuje a je jeho. A ta zbylá polovina (ta, která patřila zemřelému manželovi) se dělí mezi přeživším manželem a děti rovným dílem. Tedy opravdu na třetiny. Ve finále tedy matka zakladatelky vlastní 4/6 nemovitosti (3/6 jsou její ze SJM, 1/6 získala jako dědictví), její dcery každá 1/6. Samozřejmě za předpokladu, že byt byl součástí SJM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí