Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@adam755 píše:
@K-Black jak jsi na to přišla? Nikde nenapsala, že nechce do zahraničí. Přemýšlí nahlas, zatím pořádně neví, možná ji to ani nenapadlo. Podle mě je zralá dost. Kdyby nebyla, sbalila by prachy od tatíka a prošustrovala by je za hadry a šminky.
je to mlaďounká a naivní holčina, to nemyslím ve zlém opravdu ne. Nejdřív ať dodělá školu a chvilku pracuje aby viděla kolik ušetří, kolik co stojí atd. opravdu na mě působí hodně naivně ![]()
Hmm, tak po maturitě jsem se odstěhovala s kamarádkou do podnájmu, z první výplaty jsem si koupila remosku a o autě, vlastním bytě ani výbavičce pro mimino jsem neuvažovala ![]()
Já trochu nechápu některé nadřazené komentáře. Jako by pronajmout si byt a jít koupit pračku bylo něco, na co člověk potřebuje minimálně 21 let a ideálně psychotest dospělosti.
Zakladatelko, jedna rada, nezadlužuj se. Mladý člověk by si neměl doma hryzat nehty, jestli zvládne poplatit hypotéky, půjčky, i když třeba nastane nějaká nenadálá situace či přijde o práci. Ono je to všude, ale hypotéka je současný trend, na západě už pochopili a spousta lidí žije raději v podnájmu. Neber si půjčky na spotřební zboží a pokud ho nepotřebuješ k životu, tak rozhodně ne na auto, podepíšeš kupní smlouvu a v tu ránu má auto tak o třetinu nižší cenu než před minutou.
Investuj do kvality, raději dobrá matrace na zemi než nekvalitní v drahé posteli. My dlouho neměli ani skříň, jen stojan s ramínky, na „lepším“ oblečení obaly. Kuchyně byla mikrovlnka, elektrická plotýnka a rychlovarná konvice. ![]()
Pokud tě to opravdu zajímá, ráda ti to napíšu a snad ti to k něčemu bude.
Jen ti chci říct, že jelikož na mě působíš trochu naivně, tak se nenech napálit při: koupi bytu, uzavírání smluv v bance, koupi auta atd..Vždy si vem někoho s sebou. Nás napálili a to jsme si i tak vše snažili dost ohlídat, ptali jsme se rodiny co a jak udělat, aby to zas nebyla lež, přesto nám třeba v autobazaru lhali a nešlo na to přijít dřív než po prodeji. To jen taková rada do začátku, protože když vidím, že máš peníze od táty, tak to vypadá, že chceš hned všechno mít a vyplatí se si na vše počkat, zároveň budeš mít i čas si o všem zjistit to, co potřebuješ.
A teď jak jsem to měla já, když jsem odcházela z domu. Bylo to v 17 a nuceně. Nic příjemnýho - hádka s mamkou
odešla jsem za přítelem do domu jeho rodičů, kde bydlel jen přítel a jeho otec. Ale bylo to v pohodě. Ve chvíli, kdy jsem nebyla v péči matky, jsem taťku požádala, ať posílá alimenty mě, že by mi je mamka asi nedala všechny. Po půl roce jsme se s přítelem přestěhovali do Brna do podnájmu ještě s jedním klukem, takže ze začátku spolubydlení, dost věcí do domácnosti jsme dostávali k Vánocům a narozkám. Po roce a půl bydlení spolu (bylo mi asi 18 a půl) jsme si našli podnájem už sami. Přítel dostal dobrou pracovní nabídku a mohl tak platit větší část nájmu a já to doplácela tak, aby mi zbylo na jídlo a občas kino atd. Vybavení kupoval taky z větší části přítel, já vždy ale něčím přispěla. Neměli jsme všechno hned, třeba gauč jsme měli starý z baráku a nový až po roce bydlení v bytě. I na televizi jsme se přítelovi skládali k narozkám. Měli jsme ze všeho tak nějak větší radost, když jsme si to doma postupně budovali a vždy po nějaké době přibylo něco nového. Opravdu nespěchej. Nevyplatí se to. Zároveň tak můžeš narazit na super výprodeje když si počkáš a budeš mít i si myslím víc chuť do zařizování, když nebudeš muset vymyslet všechno naráz. Jinak Ikeu doporučuji
a jak píšeš o těch penězích, že si je ušetříš na miminko - ono taky spoustu věci třeba dostaneš od kamarádek, dárky k narození, před narozením.. Podle mě kromě kočárku a postýlky dost věcí ti daruje i tvé okolí, pokud teda kolem sebe máš kamarádky a rodinu.
Dál k mému příběhu.. Po maturitě jsem si do 2 měsíců našla brigádu, po měsíci brigády práci na HPP a v práci jsem byla do doby, než jsem šla na neschopenku, je mi 20 a kousek a v lednu čekáme přírůstek a to už máme dá se říct všechno v bytě zařízené kromě postele, protože máme spací dřevěné patro, takže ji nepotřebujem zatím ![]()
Posílám pevný nervy do života a hodně štěstí!!! ![]()
@K-Black dokud bude bydlet u rodičů, nikdy nezjistí, kolik co stojí. Chybama se člověk učí, hlavní je trochu přemýšlet a nedostat se do dluhů. To slečna v mých očích plní, přemýšlí dopředu a hodlá šetřit. Nebuďme na ni tak přísní, já v jejím věku jsem žila od brigády k brigádě, polovinu příjmu utopila v chlastu a taky už jsem bydlela od rodičů pryč. Studentskej život, nejhezčí léta ![]()
Spoustu veci jsme si koupili uz z penez za brigady pri skole. Hned po skole jsem nasetrila na auto z bazaru, to mame doted. Pak jsme se vzali, leccos jsme dostali, hlavne nadobi a tak. Z penez ze svatby jsme koupili pracku a lednici. Postupne jsme si dokoupili nejaky nabytek a nasetrili na vybavu pro dite. Zatim jeste zijeme v podnajmu.
@adam755 píše:
@K-Black dokud bude bydlet u rodičů, nikdy nezjistí, kolik co stojí. Chybama se člověk učí, hlavní je trochu přemýšlet a nedostat se do dluhů. To slečna v mých očích plní, přemýšlí dopředu a hodlá šetřit. Nebuďme na ni tak přísní, já v jejím věku jsem žila od brigády k brigádě, polovinu příjmu utopila v chlastu a taky už jsem bydlela od rodičů pryč. Studentskej život, nejhezčí léta
já už v jejím věku nebyla doma, proto vím že to není jednoduchý. Už je to hodně let, teď mi to pro mladé přijde ještě těžší, je spousta lákadel, hodně půjček atd. na mě opravdu působí mladě, už se neozvala tak usuzuji jen podle úvodního příspěvku.
Myslím, že slečnu nechceme všichni odsoudit, ale jen jí přiblížit nástrahy a taky tím, že se nestěhuje za týden, tak má dost času si pročíst komentáře a přemýšlet
což je pro ni skvělá výhoda.
@adam755 píše:
Tak asi se nebude stěhovat zítra, psala po maturitě.
nejen po maturitě, psala po cca 3 měsících v zaměstnání, tak to třeba nebude čtvrt roku, ale půlroku
Mně se ty plány líbí. Už jsem tu zažila pár mlaďounkých, které plánovali miminko s tím, že přeci budou mít rodičák, považte, takových peněz…A přítel je zajištěný a vydělává, tak si miminko uděláme hned. ![]()
A když tu někdo plánuje nejdřív práci, zařízení domova, našetření, tak je to zase špatně, nechce stát s nataženou rukou a státe plať, tak s chutí do toho ![]()
Zakladatelko, jdeš na to dobře, paráda. Prostě normálně jdi do toho podnájmu zatím, nejlíp ať je to zařízený, ať nemusíš všechno kupovat.. Pokud bys pak chtěla do zahraničí nebo to zkusit v jiném městě, tak by ses všeho musela složitě zbavovat a s velkou finanční ztrátou.. A školu už máš hotovou? Nebo učňák? práci už máš taky domluvenou? V jakém jsi oboru? Každopádně je dobrý, když ti nájem dělá max půlku čisté mzdy.. Pokud vyděláváš hodně, tak by to mohlo být i třetina, ale podnájmy jsou vždycky dražší mno.. Já to měla jednoduchý v tom, že jsem v 19 hned po maturitě šla bydlet k babičce do docela velkýho bytu a platila s ní nájem napůl a pak jsem po roce a půl odjela na hoooodně dlouho do UK. Každopádně v UK jsme si docela dlouho s kamarádkama pronajímaly celý domek a vycházelo finančně velmi dobře. Je to ale o důvěře, může se stát, že v baráku skončíš sama a musíš celý měsíc zaplatit za všechny ![]()
No a do hypo taky můžeš jít, ale tam je pár podmínek, který musíš splňovat - délka zaměstnání.. Taky v takhle mladým věku by se mi do toho asi ani nechtělo, je to přecejenom závazek, každopádně pronajímat to můžeš vždycky, pokud bys chtěla jít jinam..
Dcera má necelých 16 a je v prváku - po maturitě bude mít skoro 20. Nebude mít nic, tedy, něco málo na stavebku, nějakou tu peřinu asi taky dostane a možná k dispozici byt. Počítám, že první výplatu roztočí za hadříky, pak se bude plácat od výplaty k výplatě. Jestli bude uvažovat o bytě, ojetém autě, nebo výbavičce pro mimčo, tak se picnu ![]()
@Anonymní píše:
V 18 jsem se odstehovala, rodice mi koupili byt a pritel platil najem. pozdeji jsem dostala auto od babicky, zarizeni bytu jsem si kupovala postupne. 3 mesice jsme zili bez kuchyne nez jsem na ni nasetrila, takze umim uvarit vajicka a testoviny v rychlovarne konvici a parky se daji delat i v toustovaci. po rozchodu s ex 4 jsem se prestehovala do vetsiho, po te co jsem ho kompletne zrekonstruovala, opet jsem se prestehovala tentokrat do podnajmu a nyni po 2 letech jdeme do hypo
@K-Black Ale proč, připadá mi velice vyspělá a šikovná, já taky šla od rodičů po maturitě a nedovedu si představit, že by tomu bylo jinak. Holky jsou v tomhle úplně jiné, než kluci, nedá se to srovnávat. Já mít takovou dceru, tak jsem hrdá máma. ![]()
V 18 jsem se odstehovala, rodice mi koupili byt a pritel platil najem. pozdeji jsem dostala auto od babicky, zarizeni bytu jsem si kupovala postupne. 3 mesice jsme zili bez kuchyne nez jsem na ni nasetrila, takze umim uvarit vajicka a testoviny v rychlovarne konvici a parky se daji delat i v toustovaci. po rozchodu s ex 4 jsem se prestehovala do vetsiho, po te co jsem ho kompletne zrekonstruovala, opet jsem se prestehovala tentokrat do podnajmu a nyni po 2 letech jdeme do hypo