Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@K-Black Tak třeba je zakladatelka v nějakém dobrém oboru a ví, že na to prostě bude mít. Ony ty auta už dnes tolik nestojí, horší je, když se pokazí mno
A když by měla zařízený podnájem, tak je to taky hned někde jinde finančně. Veškerý nábytek a pračka atd., to je 100 tis hned.. Prostě základ je, aby měla práci.
Taky doufám, že ti moji kluci tu s námi nebudou příliš dlouho.. jako třeba do 30
![]()
@Anonymní píše:
Zdravím vás všechny a prosím o zachování anonymity. Nechci aby známý věděli že něco plánuji, kolik čeho dostanu atd.
Chtěla bych se zeptat jak jste začínali když vám padla 18nácka nebo po maturitě nebo prostě když už jste se měli stěhovat od rodičů. Přemýšlím jak na vše našetřím atd. K 18nácti mám dostat od táty 200tisíc, ale byt na hypo si nechci brát, co když se třeba odstěhuji někam za praci?nebo tak? Jak jste to udělali vy? Koupili jste si hned byt? Nebo zatím nájem a až později hypo? Kdy jste odešli až kdy jste měli jistou práci? S čím jste začali? Já chci odejít až budu mít tak 3 měsíce práce a něco málo našetřeno, nechci moc šahat na ty peníze od táty, chci to mít jako rezervu a teď přemýslím jak to všechno dám do kupy. Co se týče povlečení a takový to budu mít od mamky, nějaký nádobí do začátku a to ostatní co se týče pračky jak jste šetřili? Chci si pak pořídit i auto, samozřejmě že si na něj nechci brát hypotéku, stačila by mi z bazaru octavka nebo něco podobného, jak to máte s výdaji za auto? A co se týče nábytu, televize atd? Já moc telku nesleduji tak moc investovat do ní nechci, jsem spíš na pc, ten si budu brát z domova svůj co mám stolní, noťas i tablet tohle neřeším ale hlavně ten nábytek moc se mi líbí ikea i mi příjde za rozumný peněz. Zajímalo by mě jak jste začínali prozatím by mi stačil byt 2+1
později bych chtěla mimčo tak ten 3+1 určitě, právě těch 200tisíc chci mít i trochu na výbavičku na mimčo, samozřejmě si stranou budu dávat peníze..Budu ráda zaa jakékoliv rady
Stěhování od rodičů jsem neplánovala. Prostě to přišlo, až to přijít mělo. Do 22 jsem studovala, pak si našla kluka na druhém konci ČR, zároveň s ním i práci u nich, tak jsem se během týdne odstěhovala. Přijel pro mě s transitem, naložil mi 3 pytle oblečení, kolo, mě a rodiče (aby ho poprvé v životě viděli a aby viděli, kde budu bydlet) a odvezl to všechno k sobě domů. Měsíc a půl mě živil, než mi prišla první výplata.
Máma to obrečela, což jsem se dozvěděla až zpětně a až zpětně jsem pochopila proč. Dneska trochu lituju toho, že jsem se odstěhovala tak daleko. Rodiče mi chybí.
Já se stěhovala od rodičů, 200 kč v kapse
A to bylo 5 dní po matuře. Nevrátila jsem se doteď. Byt jsem si koupila po cca 4 měsících, bohužel jsem o něj i přišla
ale co už.. záleží, co všechno chceš mít hned, na co jsi ochotná si počkat ![]()
@Anonymní píše:
Zdravím vás všechny a prosím o zachování anonymity. Nechci aby známý věděli že něco plánuji, kolik čeho dostanu atd.
Chtěla bych se zeptat jak jste začínali když vám padla 18nácka nebo po maturitě nebo prostě když už jste se měli stěhovat od rodičů. Přemýšlím jak na vše našetřím atd. K 18nácti mám dostat od táty 200tisíc, ale byt na hypo si nechci brát, co když se třeba odstěhuji někam za praci?nebo tak? Jak jste to udělali vy? Koupili jste si hned byt? Nebo zatím nájem a až později hypo? Kdy jste odešli až kdy jste měli jistou práci? S čím jste začali? Já chci odejít až budu mít tak 3 měsíce práce a něco málo našetřeno, nechci moc šahat na ty peníze od táty, chci to mít jako rezervu a teď přemýslím jak to všechno dám do kupy. Co se týče povlečení a takový to budu mít od mamky, nějaký nádobí do začátku a to ostatní co se týče pračky jak jste šetřili? Chci si pak pořídit i auto, samozřejmě že si na něj nechci brát hypotéku, stačila by mi z bazaru octavka nebo něco podobného, jak to máte s výdaji za auto? A co se týče nábytu, televize atd? Já moc telku nesleduji tak moc investovat do ní nechci, jsem spíš na pc, ten si budu brát z domova svůj co mám stolní, noťas i tablet tohle neřeším ale hlavně ten nábytek moc se mi líbí ikea i mi příjde za rozumný peněz. Zajímalo by mě jak jste začínali prozatím by mi stačil byt 2+1
později bych chtěla mimčo tak ten 3+1 určitě, právě těch 200tisíc chci mít i trochu na výbavičku na mimčo, samozřejmě si stranou budu dávat peníze..Budu ráda zaa jakékoliv rady
Na auto se hypotéka nebere. A zvaž, zda jej opravdu potřebuješ. Žere peníze.
Já se cca měsíc po matuře pohádala s mamkou, tak jsme sebrali hadry, noťas a matračku a odstěhovali jsme se do garsonky - tam jsme byli asi půl roku (do zimy než se skrz stupačky prokousaly myši) měli jsme tam jen matraci, vařič, noťas a věšák + oblečení jsme měli v takové té skříni co bývá v kuchyni (přirovnala bych to k takovému garsonkovému špajzu). Pak jsem našla byt, který byl jen přes cestu do mojí tehdejší práce, tam jsme byli 1,5 roku. Mezitím se naši přestěhovali do domu po babičce, tak jsme se pak vrátili do domku od taťky (naštěstí, hypotéku bychom nedostali a ani neutáhli). Měli jsme to jednoduché v tom, že jsme si nemuseli brát hypo na bydlení. Auto jsme měli jednou, ještě před maturou a to stařičkého favorita, který v zimě netopil a jak se jezdilo
![]()
Přijde mi, že si to moc idealizuješ, nic proti…
já se stěhovala postupně, nejdřív kolej, pak podnájem jednoho pokoje, pak jsme si s přítelem pronajali byt. Nábytek jsem plácala z toho co bylo doma, něco Ikea - já ji mám naopak ráda, sice kvalita už trochu pokulhává, ale cenově je příznivá a pěkná. Vlastní bydlení nemáme dodnes. Kupovat byt nemá cenu, pokud se pořádně neusadíš…co když budeš chtít cestovat? nebo najdeš práci v jiném městě.
co se týče auta, tak zaleží, kde chceš žít, pokud ve městě a v tom samém městě budeš pracovat, tak ho zas tak moc nepotřebuješ, pokud na vesnici, tak se bez nej asi neobejdes. Nebo pokud ho budeš potřebovat k práci.
začala bych nejřív s hledáním práce a po zkušební době řešila do bude dál. Vždyť od rodičů nemusíš snad hned odcházet. Věci pak budeš pořizovat z výplaty.
Taky přispěju ![]()
Před 2 lety jsem odmaturovala a asi měsíc po tom jsem šla bydlet s přítelem do minidomku, ve kterém jsem v minulosti žila s rodiči a který v té době pronajímali. Jelikož patří rodičům, neplatíme nájem ani hypotéku, jen se tu o to musíme starat a výdaje za opravy apod. jsou naše záležitost. Jelikož jsem hned po maturitě nastoupila do práce a chvilku trvalo, než jsem dostala první výplatu, základní spotřebiče koupil přítel (o 6 let starší, pracující) a po mé první výplatě už jsem se na všem podílela taky. Auto měl v té době přítel už splacené, takže teď se platí jen povinný a provozní náklady.
My jsme měli začátky společného samostatného života jednoduché právě díky tomu, že bydlení se obešlo bez hypotéky a neplatíme nájem, auto už bylo splacené a alespoň jeden z nás už několik let pracoval. Dodnes nesplácíme ani jedinou půjčku, nejsme zadlužení a po zaplacení inkasa a dalších povinných položek nám všechno z výplat zůstává. Takhle jednoduché to nemá kdekdo, takže být tebou, zakladatelko, nikam nespěchám a raději se nejdřív rozkoukám. Musíš nejdřív zjistit, jaké výdaje ta samostatnost obnáší ![]()
Já odešla v 18. Jedine co jsem dostala byly 2tisice. A přímo moje osobní věci (pouze oblečení a knihy). To jsem sla k byvalemu priteli. Po mesici u nej jsem si nasla i praci. Jeho detsky pokoj jsem zacala predelavat postupne jak jsem na to mela nasetrila. Napr velkou postel, stolek… Jaksi jsem se v teto situaci rozhodla jeste studovat. Zvladla jsem si nasetrit na skolne, chodit do prace i do skoly kterou jsem uspesne dodelala a jsem hrda ze mi nikdo nic nedal. Pak jsem od pritele odesla. Byla jsem v podnajnu 1kk. A to bylo zase znova do kolecka. protoze jsem mu vse nechala. Tak zase kupovat postel, celou vybavu do kuchyne. Ty nepotrebne veci jsem porizovala az kdyz to slo. Kazdy mesic po vyplate jsem postupne neco poridila. Televizi jsem mela az po roce. Zit sama neni lehke.
![]()
Ahoj ja jsem defakto nebydlela u rodicu tak od 16 nasla jsem si pritele a prespavala u nej no on bydlel u rodicu to trvalo asi tri roky mezitim jsem si dodelala skolu a pak jsme si nsli byt ja pracovala asi tak rok nez jsem zjistila ze jsem tehotna a tet mame 3 mesicni holcicku a jsme radi ze to tak dopadlo ![]()
@sajinna píše:
Ahoj ja jsem defakto nebydlela u rodicu tak od 16 nasla jsem si pritele a prespavala u nej no on bydlel u rodicu to trvalo asi tri roky mezitim jsem si dodelala skolu a pak jsme
si nsli byt ja pracovala asi tak rok nez jsem zjistila ze jsem tehotna a tet mame 3 mesicni holcicku a jsme radi ze to tak dopadlo
A jeste ja zadny pemize nemela od nasich co jsem si videlala to jsem mela
já neříkám je špatná, nebo že její mamka nemá být na co hrdá. Holčina působí hrozně mile. Já odešla z domu daleko dřív, taky si doma nechci pěstovat děti na parádu. Počítám že kluk příští rok jde
ale byt, nábytek, auto prostě slyším syna a vím že je naivní co se týče financí. A je starší než zakladatelka, jo je to kluk, takže opožděnec