Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Nejde o nic dramatického. Naše dcera měla teď o prázdninách narozeniny, je ve třetí třídě. Naplánovali jsme oslavu s kamarádkami a pak vždy navazuje oslava s příbuznými od manžela ten samý den nebo párkrát další den. S našimi pak jindy už jen symbolicky, bydlí daleko. U všech našich dětí stejné. Fungovalo to tak přibližně 12 let. Letos jsme tchyni s tchánem napsali, který den bude oslava, vyhnuli jsme se termínům dovolené jejich i švagra, pak ještě týdnu, co říkali, že budou na chatě jen s vnukem od švagra.
Přítelkyně od švagra hned napsala, že mají ten den další dovolenou, tak popřejou jindy. Napsala jsem, že ok, ať se zastaví po dovolené. Tchyně neodpovídala 2 dny a pak napsala, že jedou znovu na chatu s vnukem a jeho rodiči, na 14 dní, ten den co je oslava. A že na oslavu přijdou, ale az buď v jiném termínu, i se švagrem a rodinou. Že počkají, až řekneme kdy. Tak jsem jí napsala, že jiný termín není, ať tedy popřejí, až budou mít čas.( jako moji rodice) Manžel si myslí, že jsem to přehnala a měla jsem jim vyjít VÍC vstříc, protože se mu ozvali ukrivdění rodiče, že to nepřizpůsobíme jim. Já jinak s dcerou domluvila 5 kamarádek, a jedny rodinné známé, mého bratra. Je objednaný dort a ještě jedna věc na ten termín a myslím si, že by se měli přizpůsobit oni a nebo počítat s tím, že přijdou někdy jen na kafe. Zajímalo by mě jak to vidí ostatní. Neřeším způsob oslavy.
Za mě naprosto normální postup, slušnost je je pozvat a jejich slušností je se přizpůsobit.
Příspěvek upraven 22.08.23 v 10:16
Nic bych nepřesouvala, pokud chce manžel další oslavu pro jeho rodinu zvlášť, ať si ji zařídí. Moje tchýně i moje máma by udělaly pro dceru náhradní oslavu u nich doma, pokud by to takhle blbě vyšlo, upekly vnučce dort a pozvaly všechny na kafe. Tva tchýně se chová jak malé děcko a já bych na tuhle hru nepřistoupila. Ať se zastavi popřát a nazdar.
@PaníBovaryová píše:
At to udela chytry pan manzel.
No to by bylo po oslavě ![]()
@Anonymní píše:
No to by bylo po oslavě
Tak aspoň by viděl. Hele za mě OK. Záleží jak dlouho dopředu to davas vědět? My jsme domluveni měsíc/ dva předem a většinou se domlouvaný na daně oslave
je nás moc
![]()
@Anonymní píše:
Nejde o nic dramatického. Naše dcera měla teď o prázdninách narozeniny, je ve třetí třídě. Naplánovali jsme oslavu s kamarádkami a pak vždy navazuje oslava s příbuznými od manžela ten samý den nebo párkrát další den. S našimi pak jindy už jen symbolicky, bydlí daleko. U všech našich dětí stejné. Fungovalo to tak přibližně 12 let. Letos jsme tchyni s tchánem napsali, který den bude oslava, vyhnuli jsme se termínům dovolené jejich i švagra, pak ještě týdnu, co říkali, že budou na chatě jen s vnukem od švagra.
Přítelkyně od švagra hned napsala, že mají ten den další dovolenou, tak popřejou jindy. Napsala jsem, že ok, ať se zastaví po dovolené. Tchyně neodpovídala 2 dny a pak napsala, že jedou znovu na chatu s vnukem a jeho rodiči, na 14 dní, ten den co je oslava. A že na oslavu přijdou, ale az buď v jiném termínu, i se švagrem a rodinou. Že počkají, až řekneme kdy. Tak jsem jí napsala, že jiný termín není, ať tedy popřejí, až budou mít čas.( jako moji rodice) Manžel si myslí, že jsem to přehnala a měla jsem jim vyjít VÍC vstříc, protože se mu ozvali ukrivdění rodiče, že to nepřizpůsobíme jim. Já jinak s dcerou domluvila 5 kamarádek, a jedny rodinné známé, mého bratra. Je objednaný dort a ještě jedna věc na ten termín a myslím si, že by se měli přizpůsobit oni a nebo počítat s tím, že přijdou někdy jen na kafe. Zajímalo by mě jak to vidí ostatní. Neřeším způsob oslavy.
Za me te vas postup uplne v pohode, nic bych urcite neposouvala. Snad vedi, kdy ma vnucka narozeniny, tak si nemeli nic planovat a nebo se s tim smirit, ze oslavu nestihnou. Tenhle psychicky natlak na vas a manzela je od nich vazne trapny. Hlavni je vzdy oslavenec a pokud si preje oslavu o prazdninach s kamarady, bude to dle jeho prani. Muzou preci v zari udelat oslavu treba u nich, pokud si ji tak preji
. Vy muzete donest pak nejalpu hrnkovou rychlou buchtu, kdyz tak touzi i po dortu ![]()
@Anonymní píše:
No to by bylo po oslavě
Sami jsou shnili neco udelat, ale tobe budou rozkazovat?
Narozeniny dětí slavíme jako rodina ve 4 lidech v době, kdy dítě narozeniny má, a pak máme rodinná setkání (10 lidí: my, rodiče, rodina mojí sestry), kdy se po dohodě sejdem a oslavíme třeba 2 narozeniny najednou atd. Vztahy v rodině máme super, takže tato setkání nám vyhovují a všichni se těší. Termín se určí dle možností všech, což při různých zaměstnáních a růstem dětí (náctiletí) je už těžší, ale vždycky se domluvíme. Netrváme na konkrétním datu.
V případě zakladatelky bych oslavu udělala tak, jak má naplánováno a v září bych je pozvala na návštěvu, aby mohli popřát atd. Dort už bych nový nekupovala…
Příspěvek upraven 22.08.23 v 10:45
@vetešnice píše:
Narozeniny dětí slavíme jako rodina ve 4 lidech v době, kdy dítě narozeniny má, a pak máme rodinná setkání (10 lidí: my, rodiče, rodina mojí sestry), kdy se po dohodě sejdem a oslavíme třeba 2 narozeniny najednou atd. Vztahy v rodině máme super, takže tato setkání nám vyhovují a všichni se těší. Termín se určí dle možností všech, což při různých zaměstnáních a růstem dětí (náctiletí) je už těžší, ale vždycky se domluvíme. Netrváme na konkrétním datu.
Takhle vypadá dohoda dospělých lidí. Ne dospělých chovajících se jak malá dečka.
Nemám ráda odkládané oslavy. U nás se slaví zpravidla o víkendu, který následuje po narozeninách. Pokud termín vícero členům nevyhovuje, odloží se to max. o týden, jinak žádná oslava pro širší příbuzenstvo není. Manžel by klidně slavil i měsíc po, ale to jsem zatrhla. Když není oslava, dárky se předají na dalším rodinném setkání.
Pešek no. Mě přijde, že zakladatelka vyhověla dost. Druhy výlet na chatu nemůže čuchat. Napsat volné termíny ať si vyberou. Taky mají telefon. Můžou holce zavolat a vysvětlit, že nepřijedou. Pak je tu i jejich syn. Ten si taky může vzít kalendář a naplánovat návštěvu vlastních rodičů podle jejich představ a chodu rodiny. ![]()
@Atisia píše:
Pešek no. Mě přijde, že zakladatelka vyhověla dost. Druhy výlet na chatu nemůže čuchat. Napsat volné termíny ať si vyberou. Taky mají telefon. Můžou holce zavolat a vysvětlit, že nepřijedou. Pak je tu i jejich syn. Ten si taky může vzít kalendář a naplánovat návštěvu vlastních rodičů podle jejich představ a chodu rodiny.
Hlavně, že to nechtěli říkat. Aneb jak udělat něco špatně( vědí, ze v té době slaví vnučka narozky) a rychle to hodit na někoho jiného (zakladatelku)
Je takový problém, před tím než všechno objednáš, napsat všem plánovaným účastníkům, předběžný termíny dotazem, zda se jim to hodí? ![]()
@Pidulka1991 píše:
Hlavně, že to nechtěli říkat. Aneb jak udělat něco špatně( vědí, ze v té době slaví vnučka narozky) a rychle to hodit na někoho jiného (zakladatelku)
To tak bývá. Já nic, to všechno ty! Ty za to můžeš. No tak letos to bude jinak no.
se nepo. Prarodiče jezdili roky na moje narozeniny do lázní. Taky jsem z toho nedělala vědu. Oni to vždycky nějak vynahradili.