Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
U nás se slaví vždycky narozeniny o víkendu. Max se řídím podle švagrové co má směny a dám to na den kdy má volno. Všichni ví kdo má kdy narozeniny a na ten víkend si nic neplánují a když tak bohužel, přijdou popřát jindy s tím.
Podle mě jde navíc o blbosti. Ale oni mají pocit, že protože se moc nemusíme, tak jsem jim odmítla posunout termín, když oni si přáli přijít hned ten den. Ale zas když si to tak přáli, tak taky mohli dát vědět něco předem. Nebo být na jejich místě a " hrozně si něco přát", tak jedu o den později. Ale prý už jsou dlouho předem domluvení, jen nám to nechtěli říct.
Taky divný. My máme termín vždy podobný. O víkendu po narozeninách nebo hned další víkend, když to vůbec nejde, tak to i mohli čekat, ne. Jako jde o houby, jal píšu. Ale oni volají manželovi, nechají si dávat děti k telefonu a dělají divadlo. ![]()
@JancaS84 No přesně u nás taky, spoustu let, tak to přece mohli čekat. A v době těch dovolených, co nám řekli, to nebylo. Já to cítím, že by se mohla tak maximálně cítit ukřivděná dcera, že si neudělají čas a ne přece oni.
Vidím to stejně jako zakladatelka. Sladit termínové x lidí, navíc o prázdninách je mission impossible. Pro dítě v tomto veku je priorita určitě oslava s kamarády.
Takže prarodiče ať dojdou, až se ním to bude hodit.
@Anonymní píše:
Nejde o nic dramatického. Naše dcera měla teď o prázdninách narozeniny, je ve třetí třídě. Naplánovali jsme oslavu s kamarádkami a pak vždy navazuje oslava s příbuznými od manžela ten samý den nebo párkrát další den. S našimi pak jindy už jen symbolicky, bydlí daleko. U všech našich dětí stejné. Fungovalo to tak přibližně 12 let. Letos jsme tchyni s tchánem napsali, který den bude oslava, vyhnuli jsme se termínům dovolené jejich i švagra, pak ještě týdnu, co říkali, že budou na chatě jen s vnukem od švagra.
Přítelkyně od švagra hned napsala, že mají ten den další dovolenou, tak popřejou jindy. Napsala jsem, že ok, ať se zastaví po dovolené. Tchyně neodpovídala 2 dny a pak napsala, že jedou znovu na chatu s vnukem a jeho rodiči, na 14 dní, ten den co je oslava. A že na oslavu přijdou, ale az buď v jiném termínu, i se švagrem a rodinou. Že počkají, až řekneme kdy. Tak jsem jí napsala, že jiný termín není, ať tedy popřejí, až budou mít čas.( jako moji rodice) Manžel si myslí, že jsem to přehnala a měla jsem jim vyjít VÍC vstříc, protože se mu ozvali ukrivdění rodiče, že to nepřizpůsobíme jim. Já jinak s dcerou domluvila 5 kamarádek, a jedny rodinné známé, mého bratra. Je objednaný dort a ještě jedna věc na ten termín a myslím si, že by se měli přizpůsobit oni a nebo počítat s tím, že přijdou někdy jen na kafe. Zajímalo by mě jak to vidí ostatní. Neřeším způsob oslavy.
A nejaky konkretni navrh ti rekl, co jsi mela udelat?
Napsala, až BUDE v jiném termínu a že se přizpůsobí, jak budou moct švagr s rodinou. Ale já už jsem švagrově přítelkyni napsala, že teda bohužel a prostě popřejí v září, třeba jen u kafe.
@PaníBovaryová no vyplývá z toho asi všem všechno zrušit a udělat narozeniny v září. Nebo tu oslavu v září zopakovat, ale to by jim asi ani nestačilo. No to mi přišlo absurdní oboje. Oni by to taky neudělali a nedělají.
@Anonymní píše:
Napsala, až BUDE v jiném termínu a že se přizpůsobí, jak budou moct švagr s rodinou. Ale já už jsem švagrově přítelkyni napsala, že teda bohužel a prostě popřejí v září, třeba jen u kafe.
Dospeli lide a nemuzou se smirit, ze bude kafe bez dortu…
@Anonymní píše:
@PaníBovaryová no vyplývá z toho asi všem všechno zrušit a udělat narozeniny v září. Nebo tu oslavu v září zopakovat, ale to by jim asi ani nestačilo. No to mi přišlo absurdní oboje. Oni by to taky neudělali a nedělají.
At to udela chytry pan manzel.
@Svistice Děkuji. Už jsem si začala připadat, že já jsem ta mimo. Navíc i kamaradka mi řekla, že proč to teda neposunu a bude to bez problémů, když je to rodina
Dcera samozřejmě stojí hlavně o kamarádky, ale zas ty telefonáty, že jim je to líto, protoze NEMŮŽOU, pro ni nic moc. A mě tím točí. Starší dítě už úplně správně, „tak ať jedou na chatu později a přijdou“
@PaníBovaryová - přesně
Zakladatelko - sepiš manželovi tel čísla, věci, které je potřeba přeobjednat a zařídit a může se realizovat ![]()
Prioritu by podle mě měla mít dcerka, protože ona je oslavenec a bude mít kolem sebe kamarádky. Ostatní můžou popřát kdykoliv
Nechápu smysl slavit děti s dospělými
V životě jsme to nedělali a je v rodině klid ![]()
Z mojí zkušenosti žádné přesuny. Snažili jste se vyhnout předem daným nevhodným termínům, že oni si tam něco dalšího nacpou, to už je jejich boj. Já tohle fakt nemám ráda a po různých komediích, kdy se desetkrát hledal s X lidmi nový termín, aby nakonec akce vůbec nebyla, protože vždycky někdo něco má, něco mu do toho něco vleze, dávám natvrdo vědět o mnou stanoveném datu a ať si to lidi zařídí, jak uznají za vhodné.
Nejde o nic dramatického. Naše dcera měla teď o prázdninách narozeniny, je ve třetí třídě. Naplánovali jsme oslavu s kamarádkami a pak vždy navazuje oslava s příbuznými od manžela ten samý den nebo párkrát další den. S našimi pak jindy už jen symbolicky, bydlí daleko. U všech našich dětí stejné. Fungovalo to tak přibližně 12 let. Letos jsme tchyni s tchánem napsali, který den bude oslava, vyhnuli jsme se termínům dovolené jejich i švagra, pak ještě týdnu, co říkali, že budou na chatě jen s vnukem od švagra.
Přítelkyně od švagra hned napsala, že mají ten den další dovolenou, tak popřejou jindy. Napsala jsem, že ok, ať se zastaví po dovolené. Tchyně neodpovídala 2 dny a pak napsala, že jedou znovu na chatu s vnukem a jeho rodiči, na 14 dní, ten den co je oslava. A že na oslavu přijdou, ale az buď v jiném termínu, i se švagrem a rodinou. Že počkají, až řekneme kdy. Tak jsem jí napsala, že jiný termín není, ať tedy popřejí, až budou mít čas.( jako moji rodice) Manžel si myslí, že jsem to přehnala a měla jsem jim vyjít VÍC vstříc, protože se mu ozvali ukrivdění rodiče, že to nepřizpůsobíme jim. Já jinak s dcerou domluvila 5 kamarádek, a jedny rodinné známé, mého bratra. Je objednaný dort a ještě jedna věc na ten termín a myslím si, že by se měli přizpůsobit oni a nebo počítat s tím, že přijdou někdy jen na kafe. Zajímalo by mě jak to vidí ostatní. Neřeším způsob oslavy.