Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@unuděná nám to začal dělat kluk hlavně až na dovolené. Doma v pohodě, ale změna prostředí ho rozhodila tak, že se s ním nedalo normálně fungovat a my 1100 km od domova. Celé 2 týdny jsme mu vycházeli maximálně vstříc, aby bylo co nejméně třecích ploch.@Lychee13 a doma to trapné není? Nebo bydlíš na samotě. Mám hodně vzteklé dítě. Denně udělá doma nepočítaně scén, vzteká se na ulici, v obchodě, ve školce, na poště, u doktorky a dokonce se provztekal týdenním pobytem v nemocnici… Je to blbý, ale musím tak nějak relativně normálně fungovat i se vzteklým dítětem. A ne nejedu podle hesla „každý si z něj sedněte na zadek“, ale podle hesla - „něco jíst musíme“. Pokud dělá scény, tak se snažím urychlit proces a omluvím se. A na dovolenou se chystáme taky. Prostě opět zavedeme dovolenkový režim, aby se co nejméně vztekal a budeme hodně v lese, aby to spolubydlící přežili ve zdraví.
Ale o to jde. Je Ti to min. trapné vůči ostatním lidem. Pokud jsi četla dobře, tak jsem nikde nepsala, že máte sedět doma. Nadzvedl mě názor uživatelky @kacikhanz, že má na lidi kašlat. ![]()
Jeej, to vazne holky vam vadi malicke deti ve vztekacim obdobi???
nic ve zlym, jen me to zarazi…vazne si myslite, ze se maji izolovat nekde pryc od lidi??? Ja jsem teda asi prehnane tolerantni ci co…ja kdyz jsem na dovolene/v obchode/na hristi, kdekoliv..tak si vsimam proste sama sebe a lidi se kteryma na dovci nebo vylete jsme a nenapadlo by me resit ostatni. Ja za tim ditetem behat nebudu
. Fakt je mi to uplne fuk. A krik. napr v tom kempu je vzdy nejaky srum a hluk, kdybych chtela nekde relaxovat v tichu a miru, pojedu do hotelu kde nebudu ocekavat psy, hlasitejsi hudbu…deti (at uz ty potichu jako mysky nebo zivejsi).
@zrcadlo Presne tak! Amen ![]()
Holky, prihoda OT:nedavno jsem odlozila deti na vikend k tchyni (mladsi uplne poprve na takhle dlouhou dobu) a jela s kamoskou na klidny vikend na Moravu. Ubytovali jsme se v penzionu. V devet vecer si jdu po sklence Veltlinku lehnout na pokoj a malem me trefil slak, kdyz jsem zjistila, ze na dvorku primo pod oknem je koncert!!!Majitelka penzionu slavila 40.Venku 36st, takze zavrit okna nepripadalo v uvahu a navic to moc nepomahalo. Takze jsem do pul 5 do rana nadavala jako spacek, parkrat je sla slusne poprosit a v zaveru volala policii, ktera beztak nedorazila. Takze opravdu krasne jsem se dospala
Mimochodem kdyz to tam ztichlo, tak jeste pul hodiny jecelo miminko nad nami.Coz teda chapu, pokud tam meli alespon z pulky takovej bordel jako my ![]()
My třeba máme od doktorky vyloženě doporučené, abychom jeli na 2 týdny na hory, aby dítě změnilo vzduch. Už máme rezervačku a jedeme. Nepřipouštím si, že to bude problém. Mám v plánu co nejvíc času trávit v přírodě a to pak je jedno, jestli se dítě vzteká doma nebo na dovolené. No a když bude nejhůř, tak mu vrznu dudel a to vím, že bude hodný.
Jasně chce to toleranci na obou stranách, ale nedá se se vzteklíkem sedět pořád jen doma, to by z toho za čas všem hráblo.
@MiraMoo píše:
Jeej, to vazne holky vam vadi malicke deti ve vztekacim obdobi???nic ve zlym, jen me to zarazi…vazne si myslite, ze se maji izolovat nekde pryc od lidi??? Ja jsem teda asi prehnane tolerantni ci co…ja kdyz jsem na dovolene/v obchode/na hristi, kdekoliv..tak si vsimam proste sama sebe a lidi se kteryma na dovci nebo vylete jsme a nenapadlo by me resit ostatni. Ja za tim ditetem behat nebudu
. Fakt je mi to uplne fuk. A krik. napr v tom kempu je vzdy nejaky srum a hluk, kdybych chtela nekde relaxovat v tichu a miru, pojedu do hotelu kde nebudu ocekavat psy, hlasitejsi hudbu…deti (at uz ty potichu jako mysky nebo zivejsi).
Asi vypadám jako bestie, co nenávidí děti, ale fakt mě to štve. Když bolí zuby, bříško, nebo spadne a pláče, nevadí mi to.Ale tohle co se děje už 5 hodin na terase vedle nás je mazec. Holčička se ještě nepřestala vztekat, maminka s tatínkem místo utišení malé, se přeřvávají. On na notebooku, ona kafíčko a cigárko. To bude dovolená a to jsem se na ní tak těšila. ![]()
@MiraMoo ono je dítě ve vztekacím období, co udělá 1-2× denně scénu na pár minut. Pak je dítě, co má 1-2× denně 10 minut, kdy se nevzteká. To je moje dítě, to má dny, které provříská od rána do večera. Do toho ještě dupe, hází věcma… Nikdy bych ho nevzala do hotelu.
Letos to řešíme jako @zrcadlo, jedem do apartmánu, kde nebudeme moc rušit.
Se starším jsem nikdy neměla problém. Ten se 1× denně na chvilku vztekl a to bych ho vzala klidně do hotelu, protože to nebylo nic dramatického.
@Lychee13 píše:
Asi vypadám jako bestie, co nenávidí děti, ale fakt mě to štve. Když bolí zuby, bříško, nebo spadne a pláče, nevadí mi to.Ale tohle co se děje už 5 hodin na terase vedle nás je mazec. Holčička se ještě nepřestala vztekat, maminka s tatínkem místo utišení malé, se přeřvávají. On na notebooku, ona kafíčko a cigárko. To bude dovolená a to jsem se na ní tak těšila.
Hele, me zase ted uz desaty den budi kreten kohout od sousedu ve 4 rano
Ale soucitim s tebou.Ono vsechno ma sve meze.Kdyz vidim, ze rodice se to dite snazi usmernit, tak jsem v pohode, ale toto…
@Lychee13 A mimochodem, deti uz me davno naucily, ze zaklad vseho je na nic se netesit a nic neocekavat ![]()
@Lychee13
nevypadas!!
to ja si po precteni prispevku vpodstate vsech rikala, ze jsem ignoratni flegmous co nebere ohledy.
Nejste nahodou na dovce v Italii nebo Anglii?? Tam jsme jezdili v hlucnejsim obdobi maleho nejradeji–paradoxne tam byl ze vsech mistnich deti nejtissi a nejvychovanejsi zlaticko
![]()
@unuděná Od té doby, co mám děti, tak se základním vybavením mé kosmetické taštičky staly špunty do uší. Takže příště doporučuju přibalit.
@unuděná Syn mě to naučil taky, ale neonemocněl před, neztratili jsme kufry, letadlo nespadlo, tak jsem začala nabývat dojmu, že bych se mohla začít těšit. ![]()
@MiraMoo Jsme v Řecku. Syn je taky rošťák, ale oproti dítěti vedle nabývám dojmu, že mám nejdokonalejší, nejhodnějsí a nejvychovanější dítě na světě. Přemýšlím o uctívání a klanění se před ním.
![]()
@zrcadlo píše:
@unuděná Od té doby, co mám děti, tak se základním vybavením mé kosmetické taštičky staly špunty do uší. Takže příště doporučuju přibalit.
Kdyz to ja bohuzel nemuzu-mam ty deti jeste malinke a ta mladsi nekolikrat za noc vyzaduje moji „pozornost“
A taky nesnasim senzorickou deprivaci.
@unuděná píše:
Kdyz to ja bohuzel nemuzu-mam ty deti jeste malinke a ta mladsi nekolikrat za noc vyzaduje moji „pozornost“A taky nesnasim senzorickou deprivaci.
Já to myslela do toho hotelu
, prostě jakmile jsem chvilku bez dětí a mám možnost spát, tak bych vylítla z kůže, že zrovna mají vedle mejdan nebo někde štěká pes apod., takže jsem si i na šputny zvykla (nejdřív mi to taky vadilo, ale když jsem zjistila, že jsem s nimi spala jako zabitá, vzala jsem je na milost).
@Bobule151 NAše staŕší je taky taková, má v chování „vlny“ vždycky po šesti měsících. U nás trochu pomáhala domluva, dát ji vybrat ze 2 možností. Ale také ne vždy. Jinak po zlém to nešlo absolutně, pokud jsme něco zakázali, plácli…vždycky to bylo ještě horší. Vždycky to trvalo pár týdnů, pak chvíli zlepšení…a pak zase znovu. Musíš zkoušet, co na ni platí, u každého dítěte to je asi něco jiného. Tak držím palce, abys na to rychle přišla. Hlavně dávej pozor, aby sesnedostala do začarovaného kruhu, kdy jí celý den jenom něco zakazuješ, rozkazuješ, zlobíš se na ni…pak už jenom dítě odráží tvoje chování. Já byla vždycky několik dní vytočená a pak mi došlo, že malá se ani nemůže chovat lépe, protože já už po ní jenom ješím. Takže jsem to zkusila v sobě změnit a taky to trochu pomáhalo, než jsem se zase vytočila ![]()
Ad téma cizí řvoucí dítě… no, na jedné straně mám v sobě jakýsi soucit, vím, že specifikovat dítě k obrazu svému kolikrát v silách rodče fakt není. Na druhé straně, ano, drásá mi to nervy a mám jakési pnutí vylítnout buď na dítě, nebo rodiče, ale prostě ať je proboha klid!
Za sebe, kdybych věděla, že mám takové dítě, respektive moji kluci byli jaksi echt nespolečenští, nikam jsem je netahala. K výchově jako takové asi nic nemám, ono těžko přenášet zkušeosti ze svých dětí na jiné, každé dítě je prostě jiné a hlavně tohle je období, které může být dočasné (malá puberta).