Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@MiraMoo A jsi si jistá, že na té dovolené jsou lidé, kterým to nevadí? Představ si, že bydlíš třeba v hotelu nebo penzionu, jsi po nemoci, máš to jako relaxační pobyt, anebo jsi prostě a jednoduše totálně vyčerpaná a potřebuješ odpočívat a vedle ječí vzteklé děcko, které si prochází vztekacím obdobím. To je podle mne bezohlednost. Pokud vím, že mám takové dítě, tak vybírám dovolenou podle toho. Starat se jen o sebe, to je v tomhle případě sobectví až kam.
@Lenka 6dětí Ta studená sprcha, co si pamatuji, se doporučovala v případě počínajícího hysterického záchvatu. Stejně jako hysterického člověka je nutno z té hysterie dostat třeba fackou. Jde o to tu hysterii zastavit. Viděla jsem to, je to nesmírně vyčerpávající pro toho člověka a on se zastavit sám nemůže, to fakt nejde. No a pokud se nějaké dítě dopracuje tohoto, budete ho fackovat? Oč lepší je postavit ho do sprchy a pustit na něj, třeba na nohy studenou, ne ledovou vodu. Tím se přeruší ten kolotoč lapání po dechu a dušení se a jekotu. Proto se to dělalo. Ne jako trest. Stejně jako se třeba v případě febrilních křečí nám osvědčil ledový zábal na celé tělo - rychle vysléct, mokré studené prostěradlo a zabalit celé tělo. Byl to šok, ale teplota okamžitě klesla a kluk se probral.
@inkakřivák Jsem ráda, že to tu někdo vysvětlil. Chaldnou sprchu v oblečení jsem na syna dvakrát praktikovala přesně v tomto stádiu počáteční hysterie (v období vzdoru) a jakmile se o tom někde zmíním, supermatky se snaží zjistit mou IP adresu aby na mě poslaly sociálku
Přitom to funguje naprosto skvěle. Dítě se vlastně lekne, tím přestane hysterčit, v klidu se nadechne a ve většině případů je pak už v pohodě. Já sama jednou zažila počáteční hysterii a je to něco hrozného, neovladatelného. Naštěstí mě manžel i přes můj odpor pevně objal a držel, takže jsem se „musela“ zklidnit a ještě že tak.
Já jsem totiž tohle zažila u neteře a bylo to strašné - vyčerpaná, klepala se a pořád jen lapala po dechu a zarazit to nešlo, prostě+ děs. Takže fakt nejlíp hned v počátku šup pod studenou vodu.
A jinak na supermatky kašlu, protože když někdo staví na roven plácnout po plence a bezmyšlenkovitě třískat, nemám si s ním co říci.
@kacikhanz píše:
@Lychee13 - no promin, ale ja nevidim jediny duvod proc bych mela sedet zavrena doma.
Ona tam ten důvod napsala… ![]()