Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Presne tak zakladatelko;-), pokud nechces davat twix a jine veci, tak ji s tim nedrazdi. Vsechny deti chteji ochutnavat;-), je to normalni naprosto. Co se sprchy tyce, proc ji nevezmete s sebou? Ja kdyz uz si potrebuju dat sprchu pres den, malej chodi se mnou a jeste mi sedi na kline;-) a i nohy si tak oholim. Jinak pokud rve kvuli blbosti, tak vysvetlit a pak si nevsimat ona si brzo zvykne, ze povyk nic nepomuze a da pokoj;-)
Já jsem z té skupiny, co dítě řvát nenechá. Doma se vaří a jí to, co může jíst i dítě, když piju já, dostane také skleničku, kafe jsem jí dala ochutnat a teď spolu říkáme, že piju „kafe-fuj“, jinak nevím, co pijete, co by dítě nemohlo???
Koupe se s tátou, když přijde z práce. Já se vysprchuji, když dítě spí ![]()
Telefon má svůj /můj starý bez sim-karty/. Zůstal jediný opravdový problém - PC a tablet, tak na to rada nic moc. Tablet uklízíme z dohledu, nebo ho mám na lince v kuchyni. Na PC chodím, když spí, nebo je zaneprázdněná jinou aktivitou a když přijde, prohlédnem si foto a jdem si hrát, PC vypínám.
Omlouvám se za anonym, ale nepotřebuju aby po mě pak rodina prskala, že srovnávám naše děti. Můj syn má 4 a synovec 3 a půl. Můj tohle na mě taky zkoušel, ale neustoupila jsem mu a mohl se vztekat jak chtěl. Prostě bylo odděleno moje a jeho. Já šla do vany, tak ho hlídala babička, když se koupal on tak zase ve vaně sám. Časem opravdu pochopil, že nedostane všechno co mám já. Oproti tomu synovec se vždy koupal s rodičema, cokoliv co měli oni dostal i on. Teť to mají tak že když něco zakážou, tak je z toho histerák. Kluk sebou mlátí o zemi, skáče, ječí, mlátí do všech a do všeho. V případě že za to dostane na zadek, tak nakopne psa, nejbližší osobu nebo kohokoliv kdo je na dosah. Nemůžou ho to odnaučit a stává se z něj nezvladatelný dítě. Takže opravdu v tomhle to chce důslednost a neusoupit.
@Bibi239 píše:
Tak zrovna koupani moje deti miluji, takze muj odchod do vany by nesl tezce i petilety. Sprchuju se, kdyz se oni koupou, vyreseno. A jidlo a piti taky, zrovna nedavno jsem cetla nejaky vtipny text, jak matky na materske futrujou susenky s hlavou zarazenou do kuchynske skrinky a sedi to teda na 100%.
Dite je naprogramovane prirodou, aby chtelo delat co rodice a jist co rodice, tomu procesu se rika uceni napodobou.
Jsou veci, kde samozrejme nepovoluju, ale naplanovat si koupani na vhodnou dobu a jist a pit to, co muze dite a to, co nemuze si nechat na vecer, to mi neprijde z vychovneho hlediska spatne. Taky si vecer, kdyz dite spi, nepustis na plny kule metal, prizpusobit sve chovani diteti je normalni
válím se tu v slzách smíchu
to je přesný ![]()
@idealistka No právě, jde většinou o to kafe, ale to jsem jí fakt ochutnat nedala, jí opravdu všechno, bojím se, že by jí chutnalo.
Ještě se mi nestalo, že by mi něco nesnědla, A jinak s tím koupáním, také to necháváme na večer, ale když mám třeba zrovna menses, tak jí tam fakt vzít nemohu, nehledě na to, že já se koupu, ale sprchuji a malá sprchu nesnáší, ale prostě vidí vodu a hned řve a s náma se koupat stejně nechce, je prostě samostatná, vše chce sama, nikdy jsme jí ani neuspávali, stačí jí dát do postýlky, dát pusinku, říct dobrou noc a odejít, spinká sama, kdyby jsme tam zůtali, akorát by dělala koniny a nespala by… tak já právě nevím jak na ní, protože je hodně samostatná…
A s tím telefonem, stačí aby někdo zavolal a já zvedla telefon, jinak na něm nejsem skoro vůbec, na hraní má taky svůj dětský telefon, který vydává zvuky, ale ten tu jen leží netknutý.
@Anonymní píše:
Omlouvám se za anonym, ale nepotřebuju aby po mě pak rodina prskala, že srovnávám naše děti. Můj syn má 4 a synovec 3 a půl. Můj tohle na mě taky zkoušel, ale neustoupila jsem mu a mohl se vztekat jak chtěl. Prostě bylo odděleno moje a jeho. Já šla do vany, tak ho hlídala babička, když se koupal on tak zase ve vaně sám. Časem opravdu pochopil, že nedostane všechno co mám já. Oproti tomu synovec se vždy koupal s rodičema, cokoliv co měli oni dostal i on. Teť to mají tak že když něco zakážou, tak je z toho histerák. Kluk sebou mlátí o zemi, skáče, ječí, mlátí do všech a do všeho. V případě že za to dostane na zadek, tak nakopne psa, nejbližší osobu nebo kohokoliv kdo je na dosah. Nemůžou ho to odnaučit a stává se z něj nezvladatelný dítě. Takže opravdu v tomhle to chce důslednost a neusoupit.
To spíš vypadá na synovcův charakter/temperament, neboť by se takto chovaly všechny děti, se kterými rodiče dělají vše společně, ale tak to není, včetně mého dítěte.
Taky jsme před malou nemohli jíst a další věci, až jsem si jednou řekla DOST. Potom to fungovalo tak, že když začala ječet, řekla jsem jí vlídně, ať se jde vztekat do pokojíčku a příjde, až se uklidní. Ze začátku samozřejmě scény, ale pochopila to brzo, chvilku si pobřečela a s úsměvem se vrátila.
Nepodřizujte se jí, nebo vám za chvilku bude skákat po hlavě ![]()
@Pivonka.Lucni Teď jsem si uvědomila, že v tomto věku jsem měla na koupelnu fígl - dávala jsem jína zem velký ručník, na něj lavor s trochou vody, lžičky a kelímky a ona si to v koupelně zatím přehazovala a přelívala, zatímco jsem se umyla, nalíčila, učesala apod.
Prostě blbý věk. Já bych na tvém místě nabízela alternativy a obrnila se trpělivostí. Kolem druhého roku se to alespoň u nás výrazně zlepšilo.
Na nikoho nenarážím, ale někdy mi připadá, že se tu píše o dětech jako o nepřátelích, se kterými se vede válka, ve které se snažíme o co největší porážku našich dětí ![]()
@idealistka Mně jde přdevším o disciplínu, nechci, aby moje dítě dostávalo to, co si zamane, vždyť tak to přeci nemůže fungovat, jdu do sprchy, chci si tam odpočinout a né se tahat s malou, aby se nepotopila ( je dost akční ), mám toho za den dost a odpolední sprcha mě nabudí na pár dalších hodin, možná nejsem nejlepší máma, protože svému dítěti nedám co si zamane, ale ani já jsem v dětství neměla vše a žiji, spíše mi to bylo prospěšné… Rozhodně nevedu se svým dítětem válku, milují jí nadevše, ale co je moc to je moc. Máma není ta, která jí vše dovolí a nechá jí dělat co si zamane, od toho tu jsou babičky, tetičky, máma má být i autorita.
@Pivonka.Lucni Tak kdyz jdes do sprchy tak nech otevreno. Vsak muze koukat a pokud nema sprchu rada tak tam preci nepoleze ![]()
Moje zlato je taky ujecene, uminene a velmi vztekle, jenomze u nas staci, ze ji samotne nevyjde krok, spadne a je z toho hysterak, takze jsi na tom jeste dobre. Ja ji vlastne nechavam vyvztekat, kdyz pracuji na pocitaci (prevazne to delam v dobe, kdy spi, ale nekdy proste musim i behem odpoledne) a ona mi chce triskat do klavesnice, jsem neustupna, opakuji, ze to nesmi, ona breci, jeci, bije me a ja se na ni snazim klidne ale durazne mluvit a vysvetlit, ze to proste nesmi delat. Nekdy se teda zlobim i ja a ujedu a okriknu ji
ale vetsinou ji zkousim pomazlit a posadit si ji na klin a dam ji do ruky treba cd a snazim se to udelat s ni. Kdyz to nejde, nejde, posadim ji na zem, nabidnu nejakou alternativu a porad na ni mluvim. Vetsinou se jeste za vzteku prijde mazlit, kdyz k ni natahnu ruce a nabidnu ji to. Je to narocne a na budku, resim to vlastne od rana do vecera.
Jj, napodobne
Pamatuju, ze tu byla nejaka diskuze co děláte, kdyz vaše deti spí a jednoznačně vedlo žeru to, co nechci aby jedlo me dite
![]()
@Janha No tak to jsme v podobné situaci, akorát naše malá se tluče od rána do večera, je dost hyper, leze na gouč, na postel, potom říká hop, nakonec sletí dolu, řekne bác, oklepe se a jde dál, ale jinak s tim počítačem je úplně stejná, nepomáhá nic, hlavně já třeba potřebuji odeslat nějaký email, nebo hledam recept, že něco uvařím a než se k tomu proklikám, tak je už skoro po obědě, protože malá mi tam 1000× něco přemáčkne a je to v čudu, už prostě nevím jak na ní, jednou jsem jí dala na zadek, když měla ten hysterák, ale to jsem se potim cítila dost mizerně a udělala jsem tu největší blbost, že jsem jí potom hned mazlila.
Ale její hysteráky jsou fakt příšerný, vříská jak píšťalka, šíleně se u toho klepe, prohýbá zádička, zatíná pěsti a funí, je to hrůza, jednou to viděla moje máma a nestačila se divit, má 3 děti a prý jsme ani jeden tohle nikdy nedělali… ![]()
Neustupovala bych
jako nejedla bych před ní Twix atd, ale když prostě zvoní telefon tak ho zvednu
Moje děti si nikdy nevyvztekaly nic
když si dám kafe tak mu přeci taky nebudu dávat kafe, ne? Prostě je zvyklý, že já si dám kafíčko a když chce on tak dostane taky (kakao). přijde mi, že si tvoje malá zvykla, že si vše vyřve a že jí prostě ustoupíš-budu za macechu, ale s tím já nesouhlasim…
![]()