Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Leňur píše:
Moc všem děkuji za reakce
@brko přesně něco takového jsem potřebovala slyšetkde bych prosím tu skupinu našla? Potřebovala bych ještě tipy na to, jak se zklidnit, zachovat chladnou hlavu a to i v situaci, kdy musím zasáhnout hned - prostě abych intuitivně neplácla.. musím spíš vychovat sebe než malou a moc se mi to nedaří
To je podle mě fakt dané tím, že tady jsou tělesné tresty dětí stále vnímané jako něco normálního. Když tě naštve kolega v práci nebo manžel, napadlo by tě intuitivně ho plácnout? Asi ne, že jo. Tak proč by to mělo být intuitivní a ospravedlnitelné u těch, kteří jsou slabší a na kterých nám nejvíc záleží?
@Leňur Nijak.Resp.v tomto věku nijak. Buď trpělivá, tvé ne musí cítit vždy, nikoli plácancem. Ten začne vnímat až od 2,5 až 3 let. Pokud se ale plácanec stane běžným výchovným prostředkem, nebude od tohoto věku příliš účinný. Pak můžeš jen zvyšovat sílu, čímž dítě jen otupí.
@Amys píše:
@neila Já netvrdím, že je to nevýchova, já tvrdím, že je potřeba trošku přehodnotit postoj. Většina lidí pořád přemýšlí nad tím, co všechno dětem zakáže, místo, aby přemýšlela, co teda dítěti poradit, místo toho. Děti mají jiné myšlení, když řeknu nelítej tady, je to jako bych mluvila do větru. Když řeknu zpomal, klouže to, tak hned ví, co dělatA načteno z knížek. Haha, se třema malýma dětma fakt nemám čas číst.
Hezky vysvetleno ![]()
@blobfish Já jsem taky chtěla vychovávat dle intuice, ale bohužel jsem se právě dostala k tomu plácnutí. A jelikož je mi to proti srsti, tak se snažím zjistit, jak by to šlo jinak, což nabízí právě respektující přístup, nevýchova apod.
@Maty1989 No když člověk vidí nějaké zlobivé dítě, hned si řekne, že je to nevýchovou. Ale nevýchova neznamená žádná výchova - ikdyž to má dost zavádějící název. Tyto děti jsou spíše vychovávány špatnou výchovou. Nebo se mýlím? Víte, že jejich rodiče se skutečně zabývají nevýchovou či respektujícím přístupem v takovém smyslu, v jakém je to míněno tady? ![]()
@blobfish píše:
To je podle mě fakt dané tím, že tady jsou tělesné tresty dětí stále vnímané jako něco normálního. Když tě naštve kolega v práci nebo manžel, napadlo by tě intuitivně ho plácnout? Asi ne, že jo. Tak proč by to mělo být intuitivní a ospravedlnitelné u těch, kteří jsou slabší a na kterých nám nejvíc záleží?
Byla jsi rychlejsi
Podobny dotaz jsem chtela vznest take.
Jak ma dite chapat, ze placani je sparne, kdyz mu to same delaji rodice.
@Leňur píše:
@blobfish Já jsem taky chtěla vychovávat dle intuice, ale bohužel jsem se právě dostala k tomu plácnutí. A jelikož je mi to proti srsti, tak se snažím zjistit, jak by to šlo jinak, což nabízí právě respektující přístup, nevýchova apod.
Jj, já vím. Je to boj, skoro všichni jsme zažili výchovu minimálně s občasným plácáním, takže je docela těžké ten řetěz přetnout a naučit se, že to jde i jinak (a jak). Ale doufám, že tak jako by už dneska (snad!!!) nenechal nikdo klečet dítě na hrachu, další generace bude považovat za přežitek a divnost jakékoli fyzické tresty.
@blobfish píše:
Jj, já vím. Je to boj, skoro všichni jsme zažili výchovu minimálně s občasným plácáním, takže je docela těžké ten řetěz přetnout a naučit se, že to jde i jinak (a jak). Ale doufám, že tak jako by už dneska (snad!!!) nenechal nikdo klečet dítě na hrachu, další generace bude považovat za přežitek a divnost jakékoli fyzické tresty.
@Amys píše:
@neila Já netvrdím, že je to nevýchova, já tvrdím, že je potřeba trošku přehodnotit postoj. Většina lidí pořád přemýšlí nad tím, co všechno dětem zakáže, místo, aby přemýšlela, co teda dítěti poradit, místo toho. Děti mají jiné myšlení, když řeknu nelítej tady, je to jako bych mluvila do větru. Když řeknu zpomal, klouže to, tak hned ví, co dělatA načteno z knížek. Haha, se třema malýma dětma fakt nemám čas číst.
já nemyslela na tebe, ale obecně, že je teď takový velký módní trend kupovat si různé knížky, kterých se na trhu objevily mraky a všechny se předhánějí v radách jak nejlépe vychovat děti, nebo různé internetové poradny, přitom mateřská intuice kolikrát jakoby neexistovala
Já mám děti dvě, třetí na cestě a na žádné jsem nic takové nepotřebovala, a koukám, že si s tou intuicí vystačím a ještě držím krok s dobou
No nic, vždyť každý jak uzná za vhodné… Akorát už jsem měla několikrát tu čest vidět „výsledek“ nevýchovy a neřízeného respektu vůči dítěti a bylo to k pláči
Ono člověk má pak chuť nafackovat ne tomu dítěti, ale tomu rodiči, který svým benevolentním přístupem obtěžuje okolí.
Btw, jak se ti daří vysvětlit třeba batoleti ať to nedělá, že to klouže? Já bych opravdu radu uvítala. Náš syn má necelé 3 roky, ať nelítá mu vůbec neříkám, nemá to cenu, vysvětlím mu, že to klouže a ublíží si, ale ani to nepomůže. Pak ho nechám ať si namele
…a někdy ani to nepomůže
Jinak je rozumný, i docela poslušný, většinou poslechne. Ale někdy prostě nefunguje žádné zaklínadlo ![]()
@Leňur Samozřejmě nevím, jak je či není dané dítě vychováváno, stejně jako nevím, jak se chová doma oproti školce třeba. Ale jakmile slyším, že v mé nepřítomnosti dělalo dítě něco, co se nedělá, tak samozřejmě hned minimálně vysvětluju, proč se to nemá dělat, atd.
Ale pokud vidím u sousedů děcka, co řvou na celou ulici, všem je to jedno, nepí třeba ještě ani o půlnoci, tak tam asi něco špatně bude. Nemluvě o tom, že neumí třeba ani pozdravit.
@Leňur děti, o kterých jsem napsala já ve svém příspěvku viz výše, jsou vychovávány něčím, co se dle jejich matek nazývá snad „Respektující výchova“, nebo něco takového, přesně nevím. Je jich pět, utvořily v mateřském centru jakousi ortodoxní sektu striktně vyznávající pravidla tohohle nesmyslu a ani jedna to nezvládá
Jen se navzájem plácají po ramenou jak jsou úžasné a jak úžasné jsou jejich děti
Pravda je ale taková, že si ve svém zápalu pro věc nevšimly, že se jejich dětem (a jim také) všichni vyhýbají a že z původní posádky na společných akcích jich zůstalo jen těch 5 statečných…
Nikdo o společnost jejich drzých, uřvaných a neustále do řeči skákajících spratků, které ony nazývají „výraznými osobnostmi“, nestojí. Fakt ne. A to píší bez nějaké zášti. Spíš mě mrzí, že to takhle dopadlo, protože to bývala fajn parta. Ani ve snu by mě nenapadlo, že jim to tak moc přeroste přes hlavu
Věřím, že kdyby si z té „výchovy“ vzaly něco a do toho zapojily kus své intuice, tak by to mělo mnohem lepší efet
Ale ony úplně zmagořily v jakémsi módním oparu nových metod výchovy ![]()
@brko To je strašný
Jak asi byli vychovávaní ti rodiče a jak budou jednou tyhle děti vychovávat své děti…
@Leňur píše:
Moc všem děkuji za reakce
@brko přesně něco takového jsem potřebovala slyšetkde bych prosím tu skupinu našla? Potřebovala bych ještě tipy na to, jak se zklidnit, zachovat chladnou hlavu a to i v situaci, kdy musím zasáhnout hned - prostě abych intuitivně neplácla.. musím spíš vychovat sebe než malou a moc se mi to nedaří
s tim bojuje myslim kazda nebo skoro kazda. zkus :
@blobfish píše:
Podle mě vztah rodič-dítě rozhodně není srovnatelný se vztahy mezi dospělými. Kolega v práci nebo manžel se jistě např. nehoupe na záclonách, nemlátí lopatkou psa nebo nečmárá po zdech. Já si myslím, že dítě rovnocenným partnerem nemůže být už z principu, protože se teprve vyvíjí a učí. Nezná a nechápe co je např. slušnost, ohleduplnost, takt atd, jeho intelekt, empatie, sociální dovednosti se teprve vyvíjejí. Takže srovnávat třeba hádku mezi dospělými jednici s konflikty při výchově dítěte mi připadá zcestné. Pro bití nejsem, ale pro přehnanou demokracii také ne.
@neila ale to neni tim, ze by ta respektujici vychova nefungovala. Proste ty mamy si ji vylozily jinak a tim ji vlastne bohuzel docela ocernily, ac to zcela jiste nemely v umyslu.Pak prave ty druhe maminky-treba jako ty-,ktere si mysli, ze TOTO byla prave ta respektujici vychova, hlasaji do sveta, jak je ten rabr hroznej. Neni.
![]()
@Maty1989 píše:
@Leňur w.emimino.cz/profil/lenur/ Samozřejmě nevím, jak je či není dané dítě vychováváno, stejně jako nevím, jak se chová doma oproti školce třeba. Ale jakmile slyším, že v mé nepřítomnosti dělalo dítě něco, co se nedělá, tak samozřejmě hned minimálně vysvětluju, proč se to nemá dělat, atd.Ale pokud vidím u sousedů děcka, co řvou na celou ulici, všem je to jedno, nepí třeba ještě ani o půlnoci, tak tam asi něco špatně bude. Nemluvě o tom, že neumí třeba ani pozdravit.
tak to ale nema s nevychovou a rabr co delat, to je zkratka odflakla vychova.