Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj dotaz je zřejmý už z nadpisu. Jak ochránit děti a sebe při napadení psem? Co dělat, co ne? Mám bohužel už několik negativních zkušeností, naštěstí vždy zatím se šťastným koncem. Z dnešní zkušenosti se ale budu vzpamatovávat dlouho. Šla jsem s dcerkou ze školky, na opačném chodníku pobíhal vlčák, evidentně svou paní vůbec neposlouchal, najednou přeběhl silnici rozeběhl se k nám a skočil po mě. Naštěstí jsem stačila dcerku vzít do náruče a otočit se zády. Jediné co jsem dokázala bylo volat Pomoc. Přišla paní, která pes patřil, vzala si ho a mě vynadala, proč řvu, že nás maximálně mohl povalit, že nic nedělá a že ona má taky malý dítě, tak ať se uklidním, že se nic nestalo…Úplně jsme se klepala a jen jsem se vzmohla říct, že pokud jí pes neposlouchá, má ho mít na vodítku…Normálně mám celkem vyřídilku, ale byla jsem prostě v šoku.
V minulosti, se mi stalo, že pes takto skočil přímo na dcerku, ale pes byl malý a navíc s námi byl muž a srovnal jak psa, tak jeho majitele…
Nevím co bych dělala příště, kdybych měla s sebou třeba obě děti…
Nemyslím si, že nám ten vlčák chtěl dnes ublížit. Jen se snažím chránit děti, po těch zkušenostech se psů fakt bojí…
@Erwinka zachovala bych se stejně jak ty.. bohužel, to je klasický model některých pejskařu.. Nic neudělá, jenom…
U nás kdysi vlčák povalil babičku, ale ta je slabá na srce a málem to sní seklo, jak se lekla.. Naštěstí, tam pani byla rozumná, že aspoň nenadávala, ale omluvila se.. A pes teda měl náhubek, ale v té chvíli si člověk neuvědomuje, co a jak..
Mylsím, že pani měla držet pusu- na silnici by měl být na vodítku a náhubek
Pokud budou stále majitelé psů tak nezodpovedni, tak děti nejspíš neuchranis
. Fakt nechápu, kdyby se alespoň paní omluvila, ale ještě ti vynada…
Tak vzhledem k tomu, že někteří lidé nejsou normální a taky už jsem pár napadení psem řešila(ale svých psů), tak jsem si pořídila el. paralyzér. Ale uklidním vás - pes málokdy vyloženě napadne lidi. Pokud už nebezpečí hrozí, tak spíš třeba pro majitele malých pejsků a já chodím na procházky s čivavama a tak se tímto způsobem jistím. Nikdy jsem to však naštěstí nemusela použít.
když potkáte psa navolno, nedívejte se přímo na něj, použijte trochu obranný postoj, stoupněte si jakoby do boku a dívejte se spíš na zem - on z toho pozná, že nejste hrozba a málokdy si vás vůbec všimne. Pokud by pes běžel přímo na vás - stačí na něj řádně zařvat. Sebevědomě. Tak zas 99% psů zjistí, že nejste snadná kořist a tak to nechá být. Vyloženě nebezpečný pes je tak jeden ze 100, spíš ještě daleko méně. Takže ve více než 99% to vše proběhne v pohodě. Myslím, že kdybyste dnes na toho psa řádně zařvala, neskočil by na vás. Ale vy se musíte rozhodnout dle situace, zda je lépe „ustoupit“ a psa si nevšímat, či se ho pokusit zahnat. Je to různé, dle každé situace.
@Erwinka to je strašné ![]()
Co mám děti, tak jsem na takové pejskaře také alergická. Když k nám jde pes a já mám u sebe malé dítě, tak pejskaře žádám, ať si laskavě psa přivolá - a to dříve než k nám pes dojde. Většinou se kvůli tomu začnou rozčilovat a tvrdit, že pes nic neudělá. Ale to mi je vcelku jedno. Opravdu nechci mít pokousané dítě!
Nechápu, proč by cizí pes měl chodit k malému dítěti ![]()
My dnes šli do školky a tříletak šel vedle mě, kousek od nás šla paní s pejskem a pejsek šup přiběhl hupnul na syna a syn hrůzu v očích. Pejsek si chtěl jen hrát ale paní moc neposlouchal pořád utíkal za náma, než jsme zašli. No strach jsem neměla, bylo vidět, že je to štěnátko a chce si hrát, ale tak mě napadlo co kdyby to byl rozzuřený velký pes. Malá v kočárku, další tři děti vedle mě…Nevím, sakra dala bych zákon a sakra obrovské pokuty, aby majitelé fakt vodili pejsky na vodítku a s košíkem. Já chápu, že oni jim věří, bohužel mám i sakra špatnou zkušenost z doby, kdy jsem byla malá, nikdy člověk neví, co psovi probleskne hlavou.
@Erwinka jo a ještě jedna rada - nejhorší je otočit se k psu zády. Tak ze sebe naopak děláte velmi snadnou, bezbrannou kořist a tak i pes, co by na vás běžně neskočil, tak to udělat může. I kdyby ne za účelem pokousání…
Hm, pokud si chtěl jen hrát, postavila bych se před dítě a psa se snažila spacifikovat. Nebylo to jen odrostlé štěně? Ty jsou většinou nevycválaní. Ale samozřejmě majitel má mít nad psem kontrolu. Pokud neposlouchá, tak jedině na vodítku.
@jannina1 píše:
Hm, pokud si chtěl jen hrát, postavila bych se před dítě a psa se snažila spacifikovat. Nebylo to jen odrostlé štěně? Ty jsou většinou nevycválaní. Ale samozřejmě majitel má mít nad psem kontrolu. Pokud neposlouchá, tak jedině na vodítku.
Jo trochu jo:DSyn se lekl, pak už dobrý, paní mu říkala, že si chce hrát a z pejska to bylo fakt znát:)Ale i tak no, kdyby měl panický strach ze psů, asi ho trefí ![]()
@loves - to zní jako dobrá rada, děkuji. Doufám, že příště se buď do podobné situace nedostanu, nebo si na Vaši radu vzpomenu.
@Eveelin - pes běžel rychle, na nic jsem se nevzmohla. Psy na volno mi nevadí, pokud jdou k mým dětem, tak majitele poprosím, ať si je zavolá, že se děti bojí kvůli špatné zkušenosti. Většina lidí je slušná a psa volá aniž bych musela žádat…nebo se omluví, pokud se děti začnou bát. Tahle ženská byla fakt mimo…
@jannina1 - no to já bohužel odrostlý štěně nepoznám, je to možný. Jak jsem psala, nemám pocit, že nám chtěl ublížit…prostě ale skočil.
Zkus v kapse nosit piškot nebo nějaký suchar, a kdyby byl problém, pejskovi ho hoď.
Já vím, že to asi zní jako naprostá blbost, ale jsem si celkem jistá, že by to fungovala. My jsme asi před rokem kamarádce hlídali psa a z nějakého nepochopitelného důvodu se nám vysmekl z vodítka a chtěl zdrhnout. Suchar ho naštěstí přilákal zpátky. ![]()
Jsem pejskař a řítící se čokl na mě a mého psa - to je to co nesnáším.
Docela zabírá, když se rozkročím, dám ruce v bok (udělá mě to větší), a když se blíží, škaredě na něj řvu - běh domů, mazej. Svýho psa mám na povel sedni za sebou, kryju ho. To stejný bych udělala s dítětem, tomu bych samozřejmě nedávala povel sedni ![]()
Chce to ale mít trochu odhad na psy, no…
Boule, můj pes to nesnáší taky a jde po nich, aby nešli na nás.. jinak naprostej souhlas.. ještě se dá natáhnout ruku před psa a zařvat na něj ne, nebo tak něco.. Upřímně je asi minimální procento, že by městskej/sídlištní pes, denně zažívající všechno: lidi s holema, vozejčkama kočárkama, s kapucema, čepicema, batohama, tahacíma vozejčkama, šouravý důchodce, pobíhající vřeštící děti.. a by po vás běžel s cílem váz zabít, ale můžete to vyvolat..Horší je to na vsi, kde ti psi jsou převážně jen na zahradě.
Jinak, pokud se psů bojíte, v žádném případě na ně upřeně nekoukejte, a vůbec né do očí.. nezvedejte děti, neřvěte, zmateně nepobíhejte nerozhazujte rukama. prostě jděte..
@ntkv píše:
Boule, můj pes to nesnáší taky a jde po nich, aby nešli na nás.. jinak naprostej souhlas.. ještě se dá natáhnout ruku před psa a zařvat na něj ne, nebo tak něco.. Upřímně je asi minimální procento, že by městskej/sídlištní pes, denně zažívající všechno: lidi s holema, vozejčkama kočárkama, s kapucema, čepicema, batohama, tahacíma vozejčkama, šouravý důchodce, pobíhající vřeštící děti.. a by po vás běžel s cílem váz zabít, ale můžete to vyvolat..Horší je to na vsi, kde ti psi jsou převážně jen na zahradě.Jinak, pokud se psů bojíte, v žádném případě na ně upřeně nekoukejte, a vůbec né do očí.. nezvedejte děti, neřvěte, zmateně nepobíhejte nerozhazujte rukama. prostě jděte..
mně to právě pomohlo v tom, že můj pes tyto psy přestal řešit. Na začátku jsem nevěděla co s tím, a když se pes řítil, můj po pár blbých zkušenostech už začal vrčet a bitka byla hned.
Toto mi pomohlo v tom, že fakt sedí a čeká, až to vyřeším. Jednou se stalo že to fakt nezabralo, a to jsem svýmu psovi dala volno…
Cizímu psovi bych teda dobrotu nedávala, jen se to pro příště zhorší, naučí se že k někomu běží a něco z toho kápne.
Jinak taky - pištění, utíkání a mávání rukama - to spíš vyprovokuje ke skákání a zvědavosti.
Jinak ještě může zabrat asi pepřák, paralyzer… těžko říct, zkušenost nemám…