Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den Maminky,
s přítelkyní máme 6ti měsíčního synka. Je to zlatíčko a 90% času hodné miminko. Samozřejmě občas má špatnou náladu ale jen minimálně. Vydělávám spoustu peněz takže si kupujeme co se nám líbí. S přítelkyní se milujeme a klape nám to. Bydlíme ve městě kde máme obrovský byt. Osobně si myslím, že se máme nad míru dobře. Bohužel, v posledním měsíci začínají na přítelkyni doléhat nějaké deprese
Svěřila se mi, že být s malým celý týden je celkem náročné, a když se přidá to, že malému se nechce být ani sekundu v kočárku, nebo má den, že pokud se nechová v náručí tak řve, tak se přítelkyně „sesype“. Od narození jsem plnohodnotným tatínkem, co se dá to udělám, o malého se vším všudy bez problému postarám. Krom žehlení zastanu všechny domácí práce. Z práce přijíždím kolem 5-6 hodiny večer, najím se a věnuji se synkovi. O víkendu vždy jezdíme na výlety. Prostě dělám co se dá a nestačí to :/ Jsem věčně pozitivní typ který se nikdy nehádá a i když je přítelkyně naštvaná, tak dělám blbiny se synem aby jsme ji rozveselily.
Dnes jsem ještě navrhl přítelkyni, že bych se třeba 2-3 dny v týdnu, potom co přijedu z práce postaral o synka, a ona by si mohla vyrazit za kamarádkama, na cvičení, cokoliv. Bohužel odpovědí bylo, že jí nyní nic moc nebaví.
Vás, milé maminky, bych rád požádal o radu, jaký koníček nebo zábavu bych mohl navrhnout přítelkyni. Mě už bohužel nic nenapadá :/
P. S.: Omlouvám se za vyčerpavajíci popis naší situace, ale chtěl jsem předejít radám typu: Víc se jim věnuj, udělej taky něco doma, věnuj se malému atp.
Já myslím, že na to jdeš dobře, že se na chvíli o dítě postaráš, ona si odpočine. Když se jí nechce na cvičení, tak ať se jde cournout sama ven nebo do obchodu. Ta chvíle klidu je dobrý začátek.
My by jsme nesverili maleho cizimu člověku. A stale zadat babicky taky nejde. Zvlast ve vecernich hodinach
Pokud se malý chce hodně nosit, pořiďte si (jí) šátek/nosítko. To pomůže hodně.
Jinak bych řekla, že to děláš dobře, ale ono je to prostě doma s malým dítětem fakt na budku, ať se okolí snaží sebevíce. A pak taky vnitřní konflikt mezi tím být stále s dítětem (jako „správná matka“) a jít si sama ven po svém a trochu se odreagovat. K tomu prostě musí každá máma dospět časem. Takže za mě, pokračuj v tom, co děláš, a vydrž, ono se to zlepší, jak malý poroste. ![]()
Tak prostě vem dítě a ona ať klidně sedí doma kouká do zdi. i tak si odpočine. nebo mám známé, kde má otec celý jeden den, kdy má děti on a ona je v práci
@Beard Daddy Jak? Víc ji zapřáhnout, neboť ani netuší, jaký poklad ve Vás našla.
Pokud nekojí, vem dítě třeba v sobotu na celý den ven ty. A ona ať si nejlíp odpočine, žádné vaření a uklízení.
Hele, neber to nijak špatně, ale po svých zkušenostech bych domluvila přítelkyni sezení u psychologa. Měla jsem podobné stavy a až po druhém dítěti, kdy se mé problémy totálně vystupňovaly, mi došlo, že jsem i při prvním dítěti trpěla regulérní poporodní depresí. Jen jsem si to v té době neuvědomovala a nepřipouštěla.
@Evullka píše:
@Beard Daddy Jak? Víc ji zapřáhnout, neboť ani netuší, jaký poklad ve Vás našla.
Tak nějak.
@Anonymní píše:
Hele, neber to nijak špatně, ale po svých zkušenostech bych domluvila přítelkyni sezení u psychologa. Měla jsem podobné stavy a až po druhém dítěti, kdy se mé problémy totálně vystupňovaly, mi došlo, že jsem i při prvním dítěti trpěla regulérní poporodní depresí. Jen jsem si to v té době neuvědomovala a nepřipouštěla.
no toto jsem chtěla napsat původně, že buď přítelkyně trpí opožděnou poporodní depkou (ale netušila jsem, že to opravdu může být), nebo jí pálí dobré bydlo.
Já si myslím, že tvoje přítelkyně se prostě normálně NUDÍ. Samořejmě může mít třeba trošku „depky“, mateřská opravdu není dovolená. Ale to co popisuješ, nosíš hodně peněz, pomáháš se vším co můžeš, nabízíš jí cvičení, courání se po krámech a nic se jí nelíbí?? To nemají některý ženský ani z poloviny. Přihlaště se do Výměny manželek, ať má na starost 4 děti, zvířata a manžela co jenom buzeruje a nepomáhá, to by viděla zač je toho loket
![]()
@hudečice píše:
A co zaplatit hlídání a jít s přítelkyní ven? Za zábavou?
napadlo mě totéž. Zvlášt když zakl. píše, že peněz mají dost ![]()