Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý večer,
Zakládám novou, takovou uvolněnější diskuzi. Spíš to bude takové hodně úvahové.
Nějak vnímám, že je kolem nás pořád hodně zla. Co si myslíte, že je nejlepší, aby bylo zlo poraženo, aby nevyhrálo nad dobrem?
Co pro to může udělat jednotlivec?
Jenom mě zajímají vaše názory na tuto otázku.
Nejde porazit. Bylo, je a bude. Ale jde svou troškou přispět k šíření pozitivní energie. Akce - reakce. Vysílat dobro. A ten, ke komu doputuje, ho zase může poslat dál. Rozmnozit ho. Věřím tomu. Jsem naivní, no.
Ale je to můj životní přístup.
Zásadní otázka je že co pro jednoho je zlo pro druhého je dobro. ![]()
@ludmilaadamkova píše:
Zásadní otázka je že co pro jednoho je zlo pro druhého je dobro.
To těžko. Zlo je pořád zlo. Například utrpení druhých nemůže kromě psychopata nikoho těšit
@Mia2020 jak porazit zlo? Být k druhým laskavý, dělat dobré skutky.
@Kfětoslava píše:
To těžko. Zlo je pořád zlo. Například utrpení druhých nemůže kromě psychopata nikoho těšit
Jenže málokdy je to takhle jednoduché.
@brisco píše:
Jenže málokdy je to takhle jednoduché.
Velmi často je to jednoduché.
@Kfětoslava tak jinak bude léto kdy teploty nepřekročí 24 stupňů spousta lidí to bude brát jako zlo a přitom pro přírodu to bude dobro.
Člověk zabije člověka. Ale tím že zabije toho druhého člověka způsobí, že den další člověk nezpůsobí dopravní nehodu při které nezemře dítě které v dospělosti vynalezne nový lék například na RS…
Tak jsem to myslela.
@Masina píše:
Jaká je definice zla? O čem že to máme diskutovat?
Hned mě napadlo toto;
Pan profesor na univerzitě položil svým studentům otázku: „Je všechno, co existuje, stvořené Bohem?„
Jeden ze studentů nesměle odpověděl: „Ano, je to stvořené Bohem.„ „Stvořil Bůh všechno?„ ptal se dál profesor. „Ano, pane,„ odpověděl student.
Profesor pak pokračoval: „Jestli Bůh stvořil všechno, znamená to, že Bůh stvořil i zlo, které existuje. A díky tomuto principu: naše činnost určuje nás samotných, tedy Bůh je zlo.„
Když toto student vyslechl, ztichl. Profesor byl sám se sebou spokojený.
Najednou zvedl ruku jiný student. „Pane profesore, mohu vám položit otázku?„ „Samozřejmě,„ odpověděl profesor.
Student se postavil a zeptal se: „Existuje chlad?„ „Co je to za otázku, samozřejmě že ano, tobě nikdy nebylo chladno?„
Studenti se zasmáli otázce spolužáka, ale ten pokračoval: „Ve skutečnosti, pane, chlad neexistuje, v souladu se zákony fyziky je ve skutečnosti chlad pouze nepřítomnost tepla. Člověka a předměty můžeme popsat a určit jejich energii na základě přítomnosti anebo vytvoření tepla, ale nikdy ne na základě přítomnosti či vytvoření chladu. Chlad nemá svoji jednotku, kterou ho můžeme měřit. Slovo chlad jsme si vytvořili my lidé, abychom mohli popsat to, co cítíme v nepřítomnosti tepla.„
Student pokračoval: „Pane profesore, existuje tma?„ „Samozřejmě, že existuje,„ odpověděl profesor. „Znovu nemáte pravdu, tma stejně tak neexistuje. Ve skutečnosti je tma díky tomu, že není přítomno světlo. Můžeme zkoumat světlo, ale ne tmu. Světlo se dá rozložit. Můžeme zkoumat paprsek za paprskem, ale tma se změřit nedá. Tma nemá svoji jednotku, ve které bychom ji mohli měřit. Tma je jen pojem, který si vytvořili lidé, aby pojmenovali nepřítomnost světla.„
Následně se mladík zeptal: „Pane, existuje zlo?„
Tentokrát profesor nejistě odpověděl: „Samozřejmě, vidíme to každý den, brutalita ve vztazích mezi lidmi, trestné činy, násilí, všechno toto není nic jiného, než projev zla.„
Na to student odpověděl: „Zlo neexistuje, pane. Zlo je jen nepřítomnost dobra, tedy Boha.
Zlo je výsledek nepřítomnosti lásky v srdci člověka. Zlo přichází tak, jako když přichází tma,
nebo chlad – tedy v nepřítomnosti světla, tepla a lásky.„
Profesor si sedl.
Ten student byl mladý Albert Einstein.
Zlo bylo je a bude. Ale dobro vždycky vítězí. Jsou toho plné pohádky
Bezpodmínečná láska k lidem, životu, světu,… je silnější.
@Katka372 píše:
Hned mě napadlo toto;Pan profesor na univerzitě položil svým studentům otázku: „Je všechno, co existuje, stvořené Bohem?„
Jeden ze studentů nesměle odpověděl: „Ano, je to stvořené Bohem.„ „Stvořil Bůh všechno?„ ptal se dál profesor. „Ano, pane,„ odpověděl student.
Profesor pak pokračoval: „Jestli Bůh stvořil všechno, znamená to, že Bůh stvořil i zlo, které existuje. A díky tomuto principu: naše činnost určuje nás samotných, tedy Bůh je zlo.„
Když toto student vyslechl, ztichl. Profesor byl sám se sebou spokojený.
Najednou zvedl ruku jiný student. „Pane profesore, mohu vám položit otázku?„ „Samozřejmě,„ odpověděl profesor.
Student se postavil a zeptal se: „Existuje chlad?„ „Co je to za otázku, samozřejmě že ano, tobě nikdy nebylo chladno?„
Studenti se zasmáli otázce spolužáka, ale ten pokračoval: „Ve skutečnosti, pane, chlad neexistuje, v souladu se zákony fyziky je ve skutečnosti chlad pouze nepřítomnost tepla. Člověka a předměty můžeme popsat a určit jejich energii na základě přítomnosti anebo vytvoření tepla, ale nikdy ne na základě přítomnosti či vytvoření chladu. Chlad nemá svoji jednotku, kterou ho můžeme měřit. Slovo chlad jsme si vytvořili my lidé, abychom mohli popsat to, co cítíme v nepřítomnosti tepla.„
Student pokračoval: „Pane profesore, existuje tma?„ „Samozřejmě, že existuje,„ odpověděl profesor. „Znovu nemáte pravdu, tma stejně tak neexistuje. Ve skutečnosti je tma díky tomu, že není přítomno světlo. Můžeme zkoumat světlo, ale ne tmu. Světlo se dá rozložit. Můžeme zkoumat paprsek za paprskem, ale tma se změřit nedá. Tma nemá svoji jednotku, ve které bychom ji mohli měřit. Tma je jen pojem, který si vytvořili lidé, aby pojmenovali nepřítomnost světla.„
Následně se mladík zeptal: „Pane, existuje zlo?„
Tentokrát profesor nejistě odpověděl: „Samozřejmě, vidíme to každý den, brutalita ve vztazích mezi lidmi, trestné činy, násilí, všechno toto není nic jiného, než projev zla.„
Na to student odpověděl: „Zlo neexistuje, pane. Zlo je jen nepřítomnost dobra, tedy Boha.
Zlo je výsledek nepřítomnosti lásky v srdci člověka. Zlo přichází tak, jako když přichází tma,
nebo chlad – tedy v nepřítomnosti světla, tepla a lásky.„
Profesor si sedl.
Ten student byl mladý Albert Einstein.
Moc hezký, na Boha nevěřím ale toto se mi opravdu líbí ![]()
@Mia2020 píše:
Dobrý večer,
Zakládám novou, takovou uvolněnější diskuzi. Spíš to bude takové hodně úvahové.
Nějak vnímám, že je kolem nás pořád hodně zla. Co si myslíte, že je nejlepší, aby bylo zlo poraženo, aby nevyhrálo nad dobrem?
Co pro to může udělat jednotlivec?
Jenom mě zajímají vaše názory na tuto otázku.
Zlo je tu od pocatku existence, je to protivaha dobra, v jakemsi filmu bylo receno, ze musi byt rovnovaha, takze i zlo..vzdyt prvni vrazda je uz na zacatku Bible, kdyz Kain prastil Abela..cira zavist..cistokrevne zlo.
Zajímavá diskuze. Taková trochu filozofická ale trochu uvažování a popřemysleni není nikdy na škodu. Ono záleží taky na tom, že pro každého je dobro a zlo něco jiného. Tak například v létě když jsou 40 stupňové horka tak třeba někdo kdo se rád sluní a opaluje to vnímá jako největší dobro a naopak třeba kardiaci nebo prostě lidé s nějakými zdravotními problémy to vnímají jako největší zlo co pro ně může být.
Ale tahle diskuze asi nemá být úplně o počasí že… ![]()
Teď si o mě asi budete myslet že jsem blázen. Je mi 30 a pořád ujíždím na filmech o Harry Potterovi. Líbí se mi taková ta myšlenka že nakonec dobro zvítězilo nad zlem. A holky mě normálně prostě připadá že Zelenskyj vypadá jako Harry a Putin jako Voldemort. U toho zelenskeho to asi dělají ty tmavé vlasy a prostě takové to jeho odhodlání a u Putina mi toho Voldemorta prostě připomíná to že on je vlastně plešatý skoro že a má takový zlý pohled. Jo fakt jsem asi magor že v dětské pohádce vidím něco co tam opravdu není ale stejně
radši snat anonym ![]()
@Anonymní píše:
Zajímavá diskuze. Taková trochu filozofická ale trochu uvažování a popřemysleni není nikdy na škodu. Ono záleží taky na tom, že pro každého je dobro a zlo něco jiného. Tak například v létě když jsou 40 stupňové horka tak třeba někdo kdo se rád sluní a opaluje to vnímá jako největší dobro a naopak třeba kardiaci nebo prostě lidé s nějakými zdravotními problémy to vnímají jako největší zlo co pro ně může být.Ale tahle diskuze asi nemá být úplně o počasí že…
Teď si o mě asi budete myslet že jsem blázen. Je mi 30 a pořád ujíždím na filmech o Harry Potterovi. Líbí se mi taková ta myšlenka že nakonec dobro zvítězilo nad zlem. A holky mě normálně prostě připadá že Zelenskyj vypadá jako Harry a Putin jako Voldemort. U toho zelenskeho to asi dělají ty tmavé vlasy a prostě takové to jeho odhodlání a u Putina mi toho Voldemorta prostě připomíná to že on je vlastně plešatý skoro že a má takový zlý pohled. Jo fakt jsem asi magor že v dětské pohádce vidím něco co tam opravdu není ale stejněradši snat anonym
Samozřejmě to co nyní páchá Putin je zlom ale třeba z jeho pohledu on páchá dobro a určitě je mnoho lidí co to tak vidí.
Prostě dobro a zlo záleží z jakého pohledu se kdo kouká.