Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
to mě moc mrzí…
Musí ona chtít. Ty jí dej najevo, že jsi připravené ji pomoci - ubytovat ji u sebe, dát jí ochranu, zázemí. Řekni ji, že ji máš ráda a když vidíš jak je týraná, ubližuje ti to.
Ale dokud se nerozhodne ona, tak s tím nenaděláš nic…
Nijak. Je to mamy zivot, az bude chtit, tak odejde.
Ty si zarid svuj zivot lepe. A netrap se jejich situaci nebo te to znici. Muzes byt v kontaktu a neresit tyto veci anebo se uplne odstrihnout.
Blbe se to posloucha, ale kazdy musi zacit u sebe.
Zkus se obrátit na nějaký organizace co se zabývají týráním, třeba ti něco poradí. Ale pokud nedá na tebe jako dceru a ještě když dopustila aby otec týral i tebe, tak se obávám že s tím nic nenadělás.
Děkuji za reakce, to já vím že musí samá, ale prostě mě to ničí. Největší strach mám z toho aby otec jednou mamku nezabil. To bych si to pak vyčítála celý život.
@Anonymní píše:
Děkuji za reakce, to já vím že musí samá, ale prostě mě to ničí. Největší strach mám z toho aby otec jednou mamku nezabil. To bych si to pak vyčítála celý život.
To si nemůžeš vyčítat, bylo to přece její rozhodnutí, nemůžeš jí k tomu donutit násilím. Pokud nebránila ani tebe, když tě otec týral, a nenašla kvůli tobě odvahu odejít, aby tě ochránila, nezmůžeš s tím nic.
Z vlastni zkusenosti vim, ze s tim neudelas nic. Moje mama taky neodesla, dokud ji to samotne nedocvaklo. Nechala me, sebe i segru mlatit jak zito. Ja se segrou jsme uz dospele a ani jedna se s matkou nebavime, nemuzeme ji to proste odpustit. Matka od nej odesla az kdyz to hodne prepiskl a ona skoncila v nemocnici. Je to smutny, ale je to jeji rozhodnuti. Ty si z toho vem ponauceni a preju ti hodne stesti ![]()
Ja vím máte pravdu, ale prostě i přes všechno špatný. Je to moje máma a já oni nechci přijít.
Udělala bych úplně stejnou věc, jakou by zase máma udelala pro mě.. A ještě by tatinkovi brácha upravil fasádu.. Zrovna před pár dny jsme se o tom bavily. Zbalila by mi všechny věci, zařídila bydlení, pořídila nové telefonní číslo a už nikdy by nedovolila aby mě nebo sourozencům někdo ublížil
Pozvi mamku k sobě, promluv si s ní, že život dokáže být mnohem krásnější a veselejší. Ukaž ji, že láska vypadá jinak, že si nesmí nechat ubližovat. Je mi moc líto co si prožívá a i všech žen okolo. Tohle si nikdo nezaslouží
Snad to dobře dopadne ![]()
Bohužel nijak - to na co se potřebuješ soustředit je péče o sebe, pročištění a zhojení svých ran a zpracovat to, že tvoje máma není zase taková oběť, protože tam prostě zůsátává a taky to, že tě prostě neochránila a před tvým bezpečím dala přednost tyranovi.
to je něco co bude nejspíš docela bolet, až to budeš zpracovávat, ale bez toho se ti úplně nepodaří proměnit svůj vztah k rodičům tak, aby ti to dále neubližovalo.
To co je mezi tvými rodiči není tvoje vina, není to tvoje selhání. Jakkoliv svou neschopností být dobří rodiče tenhle strašný pocit viny v tobě vypěstovali.
@Zlobolka123 mamka ke mně ani nemůže, jenom si voláme. Otec mámu nikam samotnou nepustí, jenom do práce, a to ještě hlídá čas kdy se vrátí. Jakmile se vrátí jenom o pět minut později, je zle. K ním domů taky nemůžu, otec mi to zakázal.
Vybavím si teď dvě ženy, co jsem znala, jejichž matka byla v toxickém vztahu s deb*ilem, a stejně jako ty se pořád snažily pomoci. Nedokázaly se odpoutat a pořád doufaly, že matku zachrání, i když ta sama nechtěla - kdyby chtěla, odešla by dávno. Obě dvě to semlelo a máma je stáhla s sebou, celý jejich život se začal točit okolo toho, jak tátu změnit, jak pomoct mámě, zda toho nemohly kdysi udělat víc, zda kdysi neměly udělat jiné rozhodnutí… Obě dopadly špatně. Mámu nedonutis, ona má svůj život ve svých rukách.
@Anonymní píše:
Dobrý den, už si s mamkou nevím rady. Otec jí fizicky týrá. Ja ji každý den volám a prosím aby od něho odešla. Máma pořád říká že otce miluje, a že se změní. Už to ale trvá 11 let, týral i mě když jsem ještě byla u rodičů. Moc prosím, jak mám mámu přesvědčit aby odešla od otce? Žádný rozhovor nepomáhá, přemýšlím že zajdu na policii, ale zas mám strach abych tím neuškodíla máme.
Zakladatelko, jediné, co můžeš udělat, je mamince říct, že jsi tu pro ní a že kdyby potřebovala, pomůžeš. Pokud by ti třeba volala a plakala, že jí otec bije, volej Policii.
Já v tom vyrůstala a snažila se mámu přesvědčit, ať odejde. Několikrát ji málem zabil, na nás děti také útočil. Až když jsem se vdala a měla dítě, přerušila jsem s otcem veškerý kontakt, přestala za rodiči jezdit - jen za matkou, když otec nebyl doma. Pak moje máma odešla, prý proto, že nás chtěla častěji vídat. Když se odstěhovala, začala mít sebevražedné sklony, pořád mi volala a vyčítala mi, že odešla kvůli mě, že za to můžu já. Je to už asi 6 let co odešla, terapii odmítá, je jen na práškách. nikdy nevím, co od ní čekat, dost často vytahuje staré věci a vyčítá mi. Nedokáže unést, že já po letech terapie dokázala odpustit a dovedu žít bez utápění se v lítosti a smutku.
Je přirozené, že máš o maminku strach, ale pamatuj ŽE NEMÁŠ ZA NÍ ŽÁDNOU ZODPOVĚDNOST! Moje máma má nového přítele, super práci, dřív dojila v kravíně, dnes si chodí na nehty…a myslíš, že někdy řekne, omlouvám se, ty jsi za to nemohla?
Dobrý den, už si s mamkou nevím rady. Otec jí fizicky týrá. Ja ji každý den volám a prosím aby od něho odešla. Máma pořád říká že otce miluje, a že se změní. Už to ale trvá 11 let, týral i mě když jsem ještě byla u rodičů. Moc prosím, jak mám mámu přesvědčit aby odešla od otce? Žádný rozhovor nepomáhá, přemýšlím že zajdu na policii, ale zas mám strach abych tím neuškodíla máme.