Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@unuděná píše:
No jasně, ale tak přece pak jedeš takový nějaký styl výchovy pořád, ne, že se školkou najednou konec..? Takže pak potřebuješ zkrátka víc času na to, aby si dítě samo připravilo jídlo nebo oblečení, jinak sklouzneš zase do klasické výchovy, ne?
@_.Emilyyy Jenže já zvyšuji hlas málokdy, jakože cíleně a výchovně. Já prostě hlasitě mluvím, eventuelně přehlušuji dohady dětí![]()
S tím se toho moc dělat nedá, s tím se rodíš. Máma mě prý odmalička slyšela i z kilometr vzdáleného hřiště, kde jsme si hráli s kamarády
Ono je to zaměřený jakoby na rozvoj dítěte, využívá to tzv. senzitivních období, kdy má dítě o něco intenzivních zájem a zároveň nejlepší schopnosti se to naučit. Ta sebeobslužná část je hlavně o tom, že dítěti nebráníš napodobovat běžné činnosti (takže pomáhá s praním, vyklízí myčku, zametá), i když to samozřejmě trvá dlouho a potřebuje některé věci přizpůsobit. Největší zájem o nápodobu mají děti 1-2 roky. Pak ty věci samozřejmě jedeš dál, ale jde spíš o to, že je součástí rodiny a umí si se spoustou věcí poradit (a proti tomu případ, kdy si desetitelé dítě neumí připravit nic a vlastně ani neví, kde co doma je, patnáctiletá neumí obsluhovat pračku apod.). Takže je fajn, že může pustit pračku, něco uklidit, nakoupit, připravit jídlo… Zároveň je to pro ně rutina, odmala jsou zvyklé, že doma pomáhají a mají povinnosti. Samozřejmě to asi nefunguje (a nemělo by fungovat) tak, že denně dělá všechno.
@Ba-stet píše:
No zrovna tohle se dela u tech predskolkovych mrňat
Neboj, pak u skolkovsch mrnat ti bude zabirat cely den cas zase jine aktivity ![]()
@unuděná píše:
No jasně, ale tak přece pak jedeš takový nějaký styl výchovy pořád, ne, že se školkou najednou konec..? Takže pak potřebuješ zkrátka víc času na to, aby si dítě samo připravilo jídlo nebo oblečení, jinak sklouzneš zase do klasické výchovy, ne?
@_.Emilyyy Jenže já zvyšuji hlas málokdy, jakože cíleně a výchovně. Já prostě hlasitě mluvím, eventuelně přehlušuji dohady dětí![]()
S tím se toho moc dělat nedá, s tím se rodíš. Máma mě prý odmalička slyšela i z kilometr vzdáleného hřiště, kde jsme si hráli s kamarády
Tomu vychovne uplne nerozumim, vychova neni o zbysovani hlasu ![]()
@jednoslunicko píše:
Píšeš nesmysly. Teorie, vyčteniny.
@_.Emilyyy píše:
Tomu vychovne uplne nerozumim, vychova neni o zbysovani hlasu
@unuděná píše:Tohle mě právě zvedá ze židle víš. Fakt, že někdo odsuzuje a haní rodiče, kteří při výchově dítě občas plácnou, to ještě dejme tomu. Ale ty odsuzuješ i výchovné zvýšení hlasu??? Jakože když houknu „mazej od toho ohniště, už jsem ti to říkala 3ד tak jsem špatný rodič nebo co?
Nebo jsme se možná nepochopily
Já s klidem přiznávám, že nejsem ten typ rodiče, co naprosto vše řeší s klidem a tichým hlasem vysvětluje do aleluja. Ani z okolí neznám naprosto nikoho, kdo občas nezvedne hlas. Jsme jenom lidi, ne stroje. A návod na dokonalou výchovu neexistuje. Ani ten tvůj to není.
Rozhodne te neodsuzuju, jaks si rodic podke zvyseneho hlasu
. Klid
.
To ja vim, neboj
. Jen me se ro nelibi, ty jsi to dekej, jak chces ![]()
@_.Emilyyy No jasný
Mě se zase nelíbí, když mým dětem na hřišti ubližují děti maminek, které nikdy hlásek nezvednou ani o decibel, v životě by ani květinou neuhodili a říkají tomu „nevýchova“. Pokud máš klidné děti, které reagují na klidný pokyn za všech okolností a v každé fázi vývoje, pak ti gratuluji, to je něco, co jsem v životě nikde naživo neviděla a to se mezi rodiči s dětmi pohybuju opravdu hodně ![]()
@unuděná píše:
@_.Emilyyy No jasnýMě se zase nelíbí, když mým dětem na hřišti ubližují děti maminek, které nikdy hlásek nezvednou ani o decibel, v životě by ani květinou neuhodili a říkají tomu „nevýchova“. Pokud máš klidné děti, které reagují na klidný pokyn za všech okolností a v každé fázi vývoje, pak ti gratuluji, to je něco, co jsem v životě nikde naživo neviděla a to se mezi rodiči s dětmi pohybuju opravdu hodně
Hele ja na hriste budu chodit nekdy az s budoucimi vnoucaty
, coz doufam, ze bude za dlouho ![]()
@_.Emilyyy píše:
Hele ja na hriste budu chodit nekdy az s budoucimi vnoucaty, coz doufam, ze bude za dlouho
Já už taky dávno nechodím, zaprvé děti už odrostly písečkovému věku a zadruhé by se za mě styděly
![]()