Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
N takový hřiště bych asi nechodila, pokud by to bylo možné. Rázně synovo vysvětlit, že tyhle prolézačky ještě nejsou pro něj, že tě neposlouchá a leze nahoru, takže tam hold příště už nepůjdete.
Podle popisu jsem myslela, že je mu podstatně méně.
Pokud je zdravý, tak netuším jak ho vychováváte, ale musíte dělat nějakou chybu.
I hodně aktivní dítě, které potřebuje dost pohybu, by nemělo dělat obrovskou scénu kvůli banánu nebo skákat do vozovky v tomto věku.
Vydržet půl den v práci je asi pro akčňáka problém, ale to ostatní by snad zvládat měl.
Okamžitě bych našla fyzickou aktivitu pro takto malé děti, trošku ho tam vyčerpají a trošku umravní, protože bude muset dodržovat řád, což by v jeho věku už v omezené míře zvládat měl.
Jo a v tomto parnu se chodí k vodě na většinu dne, cákání ve vodě unavuje. Nevím proč by někdo v létě trčel na hřišti.
Je třeba mu poskytnout možnost vybouření, ale v tomto věku už na dítě musí být i požadavky.
Jo a trestat okamžitě.
Příspěvek upraven 11.07.16 v 12:52
V okolí jiná hřiště nemáme… chodí do školky, ale teď přes prázdniny je zavřená.
@Anonymní píše:
Mam triletacku, tohle by si nedovolila.
Pokud Tvuj syn nema (nebo nebude mit) diagnostikovanou nejakou poruchu chovani, delate nekde neco spatne. Ale nevidim do vaseho zivota.
Po pravde nechapu, jak tu porad nekdo pise, ze dite dostalo na zadek a vubec to na neho neplati.
Tyto tresty nemam rada, ale dcera taky obcas dostane a plati to. Kolikrat staci uz jen zvednout oboci.
Jak si to vychovate… V aute ma byt v sedacce, to triapullete dite musi uz pochopit, tatinek s maminkou jsou prece taky pripoutani.
Je vidět, že nemáš doma hyperaktivní dítě (a přeji ti to). U těhto dětí je většina věcí jinak než u normálních dětí.
Zakladatelko, kolem tří let je velmi těžké období, vlastně to nejtěžší. Chce to pevné mantinely a neustoupit. Vím o čem mluvím. Přeji vám, ať se žádná diagnoza nepotvrdí a synek z tohoto divokého období vyroste.
@Anonymní píše:
Ale ono nejde jen o to vice se diteti venovat, zabavit ho. Zivot neni jen o zabave. Dite se musi umet chovat i kdyz se holt chvilku nudi, nekdy to jinak nejde.
To sice ano, ale podle mě tyhle prckové na to mají ještě trochu nárok se nudit. Já zase nechápu rodiče, že si myslí, že např. dvouleté dítě bude půl hodiny poslušně sedět na židličce (např. v bance, na úřadě atd.)a pak je jen okřikují, at jsou potichu. Snažim se těmhle situacím uplně vyhýbat. U starších dětí už je to samozřejmě něco jiného. Jinak zakladatelko, ty nemáš třeba nějakou kamarádku, která by ti ho mohla vyjímečně na ty dvě hodky pohlídat?
Zakladatelko, mam 2 deti, 4 a 2 roky. Jsou taky jak z hadich ocasku, ale bude to povahou… Malokdy vidim podobne temperamentni deti. Nase jsou zvedave, vsetecne, neustale maji nejaky „napad“, fyzicky obe zdatne (+ starsi postrada pud sebezachovy), inteligentni a maji svou hlavu. Casto je to boj o preziti, ale kazdy vecer nastetsi usnou, byt ne na dlouho
. Uplne se vidim v nekterych Tvych vetach. Za sebe ovsem muzu rict, ze jsme s muzem ve vychove dost jednotni. Z vychovnych prostredku u starsi nejlip funguje pocitani do tri (ale nesmi se to prehanet, nicmene jednou za cas to uspech miva), obcas prislib odmeny. Ze hriste jsme uz napriklad kvuli zlobeni odesli mockrat, to nefunguje, fyzicke tresty absolutne nefunguji, jeste to vsechno zhorsovaly. Presne jak pises, jako nejlepsi reseni je byt temer celodenne venku. Doma se samy nezabavi, venku je to jina. Asi z toho casem vyrostou, ale bude to jeste nervu…
A vysvětlit mu před vstupem na ono hřiště, že tam a tam nepoleze (nebo jen do určité výšky), jinak se jde domů? Dceři to řeknu, jaká jsou pravidla a funguje to. Je pravda, že ona je mírná povaha a taková „naivní“až moc hodná na okolí. A taky uní teda platí, že odejít ze hřiště pro ni trest je.
@Miriska No prave, ta povaha udela fakt hodne. Ty moje si mam pocit nekde uvnitr samy sobe vysvetli, proc je v dane chvili poruseni pravidel naprosto v poradku. Proste sledovaly nejaky „vyssi zamer“… Plus porad posloucham: „Ale ja jsem jenom…, Prece jsem nakonec nespadla…, Ale ja uz to dneska prece neudelam…, Ta (ruzumej osmileta) holcicka tam ale prece taky je… “
Můj starší syn je stejný, také jsme byli u psychologa, diagnozu máme, ale pravda je, že to nic nezmění. Nicméně je to dobrý pocit pro tebe, že ty jsi udělala maximum, neděláš nic vyloženě špatně, ale dítě je prostě takové, navíc začneš hledat trochu jiné přístupy atd. Každopádně tak či onak, ve výchově mají být rodiče jednotní, zvlášť pokud se prokáže u doktora hyperaktivita (ne každé živé dítě je hyperaktivní). Výchova pak musí mít v některých ohledech jiné mantinely, než u „zdravých“ dětí, ale i tak mantinely musí být a přes to nejede vlak. Máš výhodu, pokud ti dítko dobře mluví a rozumí, u nás chybí i to, tak je o to všechno složitější.
Každopádně trest (jakýkoliv) má přijít hned, ne za čas, to už je zbytečné a nemá to efekt. Navíc odpoutat se mi dítě v autě, tak okamžitě zastavuji na nejbližším možném bezpečném místě, přes to nejede vlak. Jinak třeba my museli kupovat novou sedačku, protože z té co jsme měli, mi malý také vylézal, koupili jsme jinou a byl klid (na chvíli, než dorostl do větší
).
Hele kdyz uz placnout tak pres prsty…a poradne…to boli o dost vic…jako jsem proti telesnym trestum, ale jestli nekdy budu mit dite a to bude presne takhle nezvladatelne tak placani pres prsty proste bude…a imho v tomhle pripade by ten trest chtel spis po psychologicky strance…ma rad sladky? davate mu ho? no tam proste na treba tyden zakazat a fakt nedat, at se vzteka jak chce…dat nekam kam dite nedosahne, ale aby to videlo a pokazde kdyz bude chtit tak rict neee udelal jsi tohle a tohle a pamatujes co jsetm ti rekla, ze zadny sladkosti jeste tolik a tolik dni a pokud budes zlobit tak se to bude prodluzovat…
@Leenvecka … az jednou budes mit dite, tak konecne pochopis
.
@Leenvecka plácnutí přes prsty funguje u ročního dítěte, které strká prsty do zásuvek…jinak moc ne (nebo ne na moc dlouho), vzteklou scénu tím nejspíš jen prohloubíš a prodloužíš.
A třeba týden dát oblíbenou věc na skříň a vysvětlovat, jo, miláčku, před pěti dny si udělal to a to, tak to nedostaneš, to není trest ale týrání. To dítě maximálně do druhého dne zapomene o co šlo…když jsou mu tři a né dvanáct… ![]()
@Mar__tanka1983 presne, moje dite na me po pul hodine cuci jakto, ze to vlastne nemuze. Mozna si nakonec vzpomene, ale na druhej den uz urcite ne.
@Leenvecka píše:
Hele kdyz uz placnout tak pres prsty…a poradne…to boli o dost vic…jako jsem proti telesnym trestum, ale jestli nekdy budu mit dite a to bude presne takhle nezvladatelne tak placani pres prsty proste bude…a imho v tomhle pripade by ten trest chtel spis po psychologicky strance…ma rad sladky? davate mu ho? no tam proste na treba tyden zakazat a fakt nedat, at se vzteka jak chce…dat nekam kam dite nedosahne, ale aby to videlo a pokazde kdyz bude chtit tak rict neee udelal jsi tohle a tohle a pamatujes co jsetm ti rekla, ze zadny sladkosti jeste tolik a tolik dni a pokud budes zlobit tak se to bude prodluzovat…
promiň, ale je to hodně vtipné
jednak u hyperaktivních dětí tresty obvykle naprosto nezabírají, tělesné už vůbec ne a co uděláš? umlátíš ho?.. sladké se zrovna hyperaktivním dětem nemá dávat vůbec, takže jaksi není co zakazovat a týden si takhle malé děti trest opravdu nepamatují, netuší proč to je, to se dá dělat později, ale ne ve 3 letech
@Leenvecka je vidět že děti nemáš, až budeš mít, pochopíš, nebo budeš mít to štěstí a budeš mít hodný exemplář. Tělesné tresty opravdu nepomůžou, jako bezdětná jsem si taky říkala že bych jednu plácla přes zadek a bylo by, věř že nebylo