Jak říct svůj názor

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
148
23.8.17 09:18

Jak říct svůj názor

Zdravím. Ráda bych věděla, jestli umíte říct svůj názor, který se ale nemusí druhým líbit nebo dokonce ve chvíli, kdy se s vámi druhy hada, a vy víte, že se mu rozhodne nebude líbit. A to vše hezky, „nehadave“, v klidu… Mně se stává buď že zvýšíme hlas (při hádce s manželem) a tento druh agresivity vyvolává také jen útočnost a hádavost, nebo držím pusu v případě třeba výměny názorů s pribuznymi, a pak mě to štve, že jsem něco neřekla, nebo jen část a nechala si kakat na hlavu. Nerada se totiž hádám, ale neumím říct i nepříjemné věci hezky, v klidu. Umíte to někdo? Dá se to nějak naučit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13955
23.8.17 09:28

Nemam s tim problem. Pokud mi na nekom zalezi viz treba ten manzel, tak volim slova tak, aby neublizily, ale vyjadrila jsem co potrebuji. Sveho partnera znas a vis co ho nastve. Tak vol cestu tim, ze najdes co nejlepsi synonymum. Misto se.res me s tim co delas " lasko nezlob se, ale nemuzu souhlasit, protoze jsem na tohle hakliva" atd atd jen priklad

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
23.8.17 09:29

A nevyrukuju s tim kdyz napr. prijde vytocenej z prace atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.8.17 09:56

Když se mi něco nelíbí, tak to prostě řeknu. Ze svojí zkušenosti se nikdy nevyplatilo na druhou polovičku řvát a rozkazovat, co má dělat.
Stačí to říct v klidu, v době, kdy mi věnuje plnou pozornost bez emocí v době, kdy mě nejvíc vnímá.

Jinak taky se neumím hádat. V hádkách jsem vyrůstala a klepu se, když se někde schyluje k hádce a nechci to mít doma…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
23.8.17 10:18

Schopnost komunikace, schopnost srozumitelně těm druhým předat co chceme a potřebujeme je něco, co se musíme učit.

Ne vždy se našim rodičům nás povedlo vychovat tak, abychom si byli schopní uvědomovat svoje potřeby (to co chceme a to co potřebujeme jsou často dost odlišné věci) a když už si to uvědomujeme, tak jak to těm druhým sdělit bez toho, abychom byli zaplaveni panikou z odmítnutí a nebo naopak abychom tím ty druhé neprudili.

Ovšem to že jsme se to nenaučili v dětství, neznamená že se to nedá naučit teď. Dá. A má to tu výhodu, že když se to začneme učit a začneme to praktikovat, tak se to zároveň začnou přirozeně učit naše děti a tím pádem se v dospělosti nedostanou do situace, ve které jste teď vy. Což stojí za tu námaho a překonání ostychu…

1. neříkejte druhým jací jsou a nebo co mají dělat. A už vůbec jim nevstlujte co ve skutečnosti cítí.

2. nepoužívejte „hry“ a strategie - v dlouhodobém vztahu (libovolném) to zastírá skutečnou komunikaci a otravuje to. Je potřeba mít odvahu být autentický a u těch, kteří jsou vám blízcí je potřeba mít odvahu být i zranitelný, nebýt pořád jen za hradbami svých obran.

3. mluvte o tom co se děje ve vás, co byste potřebovala co byste chtěla.
4. To že si někdo myslí něco jiného a nebo chce něco jiného než ty není útok na vás, v drtivé většině případů to není osobní. To je prostě realita, že tedy odlišná individua chtějí odlišné věci. To vážně nevylučuje vzájmený respekt.
5. počítejte s tím, že ten druhý má jiné potřeby a chce jiné věci a že úspěšná domluva nespočívá v tom, že vy prosadíte svoji verzi, ale že se dohodnete, že se chcete dohodnout a najdete nějaké řešení, kde potřeby všech zapojených stran budou uspokojené.

myslím že by vám mohl sedět tento přístup - když mrknete na web, tak najdete i přímo praktické semináře v téhle metodě, což se u komunikačních dovedností vždycky hodí, protože jen si o tom něco přečíst je dobré, ale skutečně to trénovat je mnohem efektivnější.

https://www.kosmas.cz/…-komunikace/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
23.8.17 13:31
@Ella9 píše:
Zdravím. Ráda bych věděla, jestli umíte říct svůj názor, který se ale nemusí druhým líbit nebo dokonce ve chvíli, kdy se s vámi druhy hada, a vy víte, že se mu rozhodne nebude líbit. A to vše hezky, „nehadave“, v klidu… Mně se stává buď že zvýšíme hlas (při hádce s manželem) a tento druh agresivity vyvolává také jen útočnost a hádavost, nebo držím pusu v případě třeba výměny názorů s pribuznymi, a pak mě to štve, že jsem něco neřekla, nebo jen část a nechala si kakat na hlavu. Nerada se totiž hádám, ale neumím říct i nepříjemné věci hezky, v klidu. Umíte to někdo? Dá se to nějak naučit?

tak základ j mluvit o sobě o tom jak se cítíš ty a co ty chceš vyhnout se tomu spojení ale ty seš takovej a makovej.. př - seš nevšímavej když ani ty odpadky nevyneseš se dá v pohodě říct ve smyslu - hele já bych byla ráda kdybychom se ve vynášení odpadků střídali - taky mě ta práce otravuje tak se o to prosím podělme.. já sudý dny ty lichý…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová