Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já teda s tchýní taky žádnej med nemám ALE to co se mi nelíbí řeším hned s mužem a ten se jí snaží pacifikovat
já jsem podle ní asi totiž úplnej debil a co jí řeknu tak udělá vždycky přesnej opak (např. u nás na návštěvě: nedávejte našemu štěněti nic ze stolu jen se otočím dala jí česnekový očko, přitom jsme jí dali na stůl pamlsky pro psi
) zdá se mi že to řešíš hrozně s křížkem po funuse ![]()
@Anonymní píše:
Já už si nic líbit nenechávám, ale ona vůbec nerespektuje, co po ní chceme. Řekne mi, ať jí obleču svetr, ale je letní podvečer a i já se potím v tričku. Zopakuje to ještě jednou, odmítnu, tak jde a obleče ho sama.Sundáme ho a ona hodí obličej.
Její reakce na to, co jí přítel řekl byla, že se tak nechovala, přitom přítel u toho vždy byl, takže ví, jak to doopravdy je. Nebo reagovala tím svým výrazem.
Ona nechápe, že se chovala špatně, když mi přikazovala, ať novorozeně s problematickou kůži koupu každý den a při protestu se urazila jí neposlechnout. Nechápala, že když jsem jí řekla na to, ať jí dceru DÁM ne, že mi jí z náruče nemá pomalu až vytrhnout. Ona se chovala opravdu strašně. I přítel to tak vidí. Jen rozkazovala a pokud jsme neposlechli, házela ty své obličeje.
Teď už se vždy ozvu, když se mi něco nelíbí. Půl roku po porodu jsem to ale moc nedokázala a vše řešil přítel. Ono bylo i demotivující, jí v něčem odporovat, protože mě stejně neposlecha a člověk jí to musel říct několikrát a dost nahlas.
Stěhovat se co nejdřív chceme, ale myslím si, že nenávidět ji budu už navždy.
Hele, nemáme společnou tchýni? Já má pocit, že jsem si prosadila svoji vůli pouze tak, jak to popisuješ ty, ona si dělá, co chce a já chodím a sundávám svetr, přeskládávám kočár, vezmu mu rezavou hračku z ruky, ona ho vyndá z bazénku, oblíkne, já ho svlíknu a dám ho tam atd.
![]()
@lleennttiillkkaa píše:
Od té doby co chodím na emimino mám pocit, že největším problémem dnešní doby je, neumět se ozvat v případě, že nám něco vadí.
Nezlob se na mě, ale pokud vidíš, že dcera řve hlady a ty místo toho, aby jsi žadostivé tchýni řekla, že jí malou dáš, až jí nakrmíš, tak dceru poslušně předáš.
Chápu, že byla složitá situace s bydlení, ale přesto nevidím problém v tom se zamykat i v tom jednom pokoji a ospravedlnit se tím, že potřebujete klid a že zajdeš s malou za chviličku.
Takže moje rada zní nebojte se ozvat, když se vám to nelíbí. Nejdříve slušně a nezabereli to, tak klidně neslušně. Jednou to ty netvrdlý tchýně pochopit musí…
U mě byl problém se ozvat. Nejradši bych se profackovala. A ozýval se za mě přítel. On i řekl, ať k nám dneska nechodí. Stejně ale přišla. Jak kdyby mluvil do dubu. Ona zkrátka neslyšela, když jsme jí něco řekli a opravdu by mě zajímalo, jak byste se zachovaly, kdybyste několikrát řekly, ať neposazuje, nepostavuje atd a ona by to stejně dělala. ![]()
@Anonymní píše:
U mě byl problém se ozvat. Nejradši bych se profackovala. A ozýval se za mě přítel. On i řekl, ať k nám dneska nechodí. Stejně ale přišla. Jak kdyby mluvil do dubu. Ona zkrátka neslyšela, když jsme jí něco řekli a opravdu by mě zajímalo, jak byste se zachovaly, kdybyste několikrát řekly, ať neposazuje, nepostavuje atd a ona by to stejně dělala.
Já jsem po roce ukončila kontakt, má nárok na dvě návštěvy v měsíci, původně jsem si myslela, že po měsíci to pochopí a zase začne chodit normálně na návštěvy, jenom mě bude víc respektovat, ale bohužel je to rok a když přijede chová se ještě hůř než předtím, nevím, co si myslí, že tím dosáhne. Taky musím říct, že mě trochu nakoplo, když na začátku toho omezení až ukončení kontaktu chodila po rodině a vykládala, že mi ruplo v bedně z těhotenství ![]()
@Anonymní píše:
U mě byl problém se ozvat. Nejradši bych se profackovala. A ozýval se za mě přítel. On i řekl, ať k nám dneska nechodí. Stejně ale přišla. Jak kdyby mluvil do dubu. Ona zkrátka neslyšela, když jsme jí něco řekli a opravdu by mě zajímalo, jak byste se zachovaly, kdybyste několikrát řekly, ať neposazuje, nepostavuje atd a ona by to stejně dělala.
Prostě bych ji to dítě nedávala, sebrala z ruky, nedovolila přiblížit se svetrem, dokuď by se nenaučila mě respektovat.
@Anonymní píše:
prostě bych jí to dítě nedala
jaký ciráty s ní prostě buď bude respektovat nebo nebude a já se podle toho taky zařídím ![]()
Mela jsem neco podobneho. Kdyz jsem kojila treba ve 4. rano, uz jsem tam mela tchyni na kontrolu, nebo kdyz chlastala a brala mi malou, silela jsem z ni. Ted, kdyz uz s ni nebydlime, tak je to o moc lepsi.
Cim dal vic tady v prispevkach vidim to, co me ceka
, ale za prve nastesti manzel by zakrocil hodne razne
a za druhe, fakt si uz nastavuju mantinely ted, protoze jinak by to jednou skoncilo stejne a to zas nechci.
@Anonymní píše:
Vzala bych si od ní SVOJE dítě a natvrdo jí řekla, že když je hluchá a nerozumí, tak ho mít nebude.
@Saman píše:
Prostě bych ji to dítě nedávala, sebrala z ruky, nedovolila přiblížit se svetrem, dokuď by se nenaučila mě respektovat.
Hele, neuraž se, ale to by mě fakt zajímalo, jak bys to udělala?
Stoupneš si před dítě a budeš dělat obranej val proti tchýni se svetrem? Vždycky si vzpomenu na jednu diskuzi tady, kde zakladatelka popisovala, jak odmítla předat autosedačku s svým dítětem na pokyn tchýně a tak se o tu autosedačku normálně přetahovaly. Tohle přece není normální chování a tím, že matka přistoupí na tehnle typ jednání ze sebe dělá šaška. Jinak já s tím svetrem mám super story, dvacet minut vedeme diskuzi, že je venku 30 stupnů a pude ven v tričku, pak přijde manžel, že viděl tchýni se synem venku a proč má jako ten svetr. Tchýně si za mými zády ten svetr strčila do tašky, aby mu ho mohla obléct až před barákem
V tu chvíli je řešení, co? Chodit ven s nima nebo každej deset minut běžet do parku jako pošahaná kontrola? Pro mě je jednodušší jít do parku se synem a ona ať si dřepí doma ![]()
@Michaela1983 neboj ono to nemusí být zas tak hrozný
já před porodem taky vyšilovala co všechno tchýně vykládala a realita? malýho viděla asi tak třikrát (3,5 měsíce) moje babička která je 200 km od nás má větší zájem ho vidět
jediný co mě se. e je, že všude vykládá jak se jí stýská ale aby dojela tak na to nemá čas (je v důchodu) ![]()
@Jitka1976 píše:
Myslím, že nemáš ani tak vztek na tchýni jako NA SEBE… vyčítáš si, že jsi se nedokázala tchýni vzepřít…že jsi si neprosadila svou…že jsi byla slabá…
Ubíjíš se vlastníma výčitkama…přestaň si ubližovat…tchýně je pro tebe cizí člověk, nemusíš mít výčitky…žij svůj život a život své dcery…vrátit to nemůžeš, tak si to odpusť sama v sobě…a vůči tchýni vymez jasná pravidla soužití…
Přesně tak. Musíš nejdříve odpustit sama sobě, pak tchýni. Ale ty jsi důležitější. JSou na to techniky, zapátrej na internetu. Vyzkoušej jiného psychologa. NEužírej se nebo si uženeš nějakou ošklivou nemoc.
@Verunecka289 píše:
@Michaela1983 neboj ono to nemusí být zas tak hroznýjá před porodem taky vyšilovala co všechno tchýně vykládala a realita? malýho viděla asi tak třikrát (3,5 měsíce) moje babička která je 200 km od nás má větší zájem ho vidět
![]()
jediný co mě se. e je, že všude vykládá jak se jí stýská ale aby dojela tak na to nemá čas (je v důchodu)
lepší, než když vypkládá, že ti vychovává dítě zatímco ty spíš ![]()
@Verunecka289 no jenze u nas to bohutel uz vidim u netere. Ale taky si rikam, ze treba uz nebude mit cas na dalsi
. Svagrova ji spoustu veci toleruje, takze o to tezsi je rikat NE z me strany. Ale nastesti mam oporu v manzelovi, takze kdyz nefunguje moje NE jeho stoprocentne
. Mne to spis unavuje, ze to nestaci rict jednou a normalne.