Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Logopedička tvrdí, že má opožděný vývoj řeči…tot celé…chodíme tam, ale přijde mi, že zbytečně…ted v červnu jdeme na foniatrii a spc
spc? Tam chodí děti s poruchou autistického spektra. Ty s ADHD a popřípadě výchovnými problémy chodí do PPP… Pokud máte problémy s autismem, jde kontaktovat i raná péče…
Jsou různé SPC - pro děti s poruchami sluchu, zraku, vadami řeči, autismem.
Jinak já mám úplně stejný dítě, s OVŘ a hodně toho jejich neposlouchání dělá právě ten špatný vývoj řeči.
@Anonymní píše:
Tak moc mi nepřide, že by mu to pomáhalo..
No ono tě docházení k logopedovi opravdu nespasí - předpokládám, že vás instruuje o vhodném výchovném a řečovém postupu, ta práce je pak výhradně na tobě. Jinak opožděný vývoj řeči může mít řadu příčin, vyšetření sluchu a vyšetření rozumových schopností je na místě.
Ano jdeme na spc s poruchou řeči…je narozen dřív, ale neurologicky je naprosto v pořádku…ale přijde mi, že jeho povaha je také taková díky tomu, ze nemluví a neumí to normálně říct…
A než začne logopedie pomáhat je na dlouho. Jinak mě kluk taky nestoupí ted v září do speciálky a věřím, že to půjde.
Někde jsem četla, že OVŘ se často podobá PAS a dysfázii. Jen má lepší prognózy.
Radu nemám, u nás pomáhaá hodně se vylítat, mít jasná pravidla a hodně odpouštět. Ale on má i velkou vadu porozumění, tkaže chápe řeč jako 18 měsíční dítě.
@Katche píše:
Jsou různé SPC - pro děti s poruchami sluchu, zraku, vadami řeči, autismem.
Jinak já mám úplně stejný dítě, s OVŘ a hodně toho jejich neposlouchání dělá právě ten špatný vývoj řeči.
a jo, na ty další poruchy jsem úplně zapomněla. Omlouvám se
Syn jako epileptik se s touhle diagnózou pohybuje i vedle autíků. Ale zatímco my chodíme do PPP, tak oni do SPC. Proto můj mylný závěr.
Hanko, doma se toho dá dělat jen omezeně. My třeba trénujeme porozumění řeči - zatím jsme u podstatných jmen, ukazuje obrázky v knize- Jako malé batole.
To plno lidí ani nemá jako práci. Snažím se ho naučit kde kdo bydlí, ale je vidět, že tomu nerozumí, má to jen „nabiflované“.
Jinak je motoricky skvělej, má i výborný zrakový vnímání a rozlišování.
Anonymní, zkus si přečíst knížku „Vychováváme děti a rosteme s nimi“ od Naomi Aldort. Ani ne tak proto, že by ti měla pomoct k získání si autority, ale pochopíš díky ní to, proč se v daných situacích chová tak, jak se chová (např. vztek). Pro mě pak bylo snadnější vypjatý situace zvládnout ![]()
Jinak co se týče mluvení - u nás je to ba naopak o neustálém dialogu. A věř, že i to je náročný…
Ale nestěžuju si, já si tohle jeho rozumbradkování užívám ![]()
@Nik77 píše:
Anonymní, zkus si přečíst knížku „Vychováváme děti a rosteme s nimi“ od Naomi Aldort. Ani ne tak proto, že by ti měla pomoct k získání si autority, ale pochopíš díky ní to, proč se v daných situacích chová tak, jak se chová (např. vztek). Pro mě pak bylo snadnější vypjatý situace zvládnoutJinak co se týče mluvení - u nás je to ba naopak o neustálém dialogu. A věř, že i to je náročný…
Ale nestěžuju si, já si tohle jeho rozumbradkování užívám
ono Aldort opravdu jak na které dítě. U mého jsem se o to snažila + Nevýchova. Ale moc to nefungovalo. Odměnou mi byl vlastně řev a pobíhání. Až to doporučení psycholožky, dalo by se říct přístup staré školy, u nás mělo nějaký posun v chování tím pozitivním směrem.
Disutujeme dodnes, ale jsou věci, přes které nejede vlak. Do školky se prostě nějak dostat musíme, nedá se nic dělat.
On rozumí naprosto všmu, pamatuje si věci co ani mě by nenapadly…ale proste jemu je těžké něco vysvětlit, když mi na to nemůže odpovědět a mít ten svůj prostor vysvětlení…
@Nik77 píše:
Anonymní, zkus si přečíst knížku „Vychováváme děti a rosteme s nimi“ od Naomi Aldort. Ani ne tak proto, že by ti měla pomoct k získání si autority, ale pochopíš díky ní to, proč se v daných situacích chová tak, jak se chová (např. vztek). Pro mě pak bylo snadnější vypjatý situace zvládnoutJinak co se týče mluvení - u nás je to ba naopak o neustálém dialogu. A věř, že i to je náročný…
Ale nestěžuju si, já si tohle jeho rozumbradkování užívám
Z Aldort mám osobně deprese, připadám si jako nemožná matka. Prostě to nemůžu číst
![]()
Děti s ADHD by měly mít jasná pravidla, žádná volná výchova a nevýchova.
@omites Abych pravdu řekla, tak u nás spíš já nejsem vhodný rodič na Aldort
(jsem netrpělivá, paličatá
- takže co se výchovy týče, spíš si z ní určité pasáže „vyzobávám“). Ale proč jsem jí tady anonymní radila, tak bylo hlavně proto, že tam úžasně polopaticky popisuje, jak ten malý mozeček uvažuje a čeho schopný je/není (viz. kontrola nad emocemi).
A prosím tě, píšeš, že když byl syn menší, vztekal se i 20min. To nevadí, když je epileptik? Já bych se právě bála, aby neměl záchvat… Tedy pardon, jestli jsem zvědavá…
@Nik77 my máme rysy ADHD. Zatím má 4 roky, takže nic velice moc diagnostikované.
Ale u nás funguje to, co píše
@Katche píše:
Děti s ADHD by měly mít jasná pravidla, žádná volná výchova a nevýchova.
@Nik77 píše:
A prosím tě, píšeš, že když byl syn menší, vztekal se i 20min. To nevadí, když je epileptik? Já bych se právě bála, aby neměl záchvat… Tedy pardon, jestli jsem zvědavá…
epilepsie se projevila až v 3,5 letech. Dnes je kompenzovaný a neděláme ve výchově žádné ústupky. Vydrží-li takhle dlouhá léta, ne-li do smrti, tak se s ním žádný zaměstnavatel stejně mazat nebude. Samozřejmě má to omezení v režimu a tak. Ale u nás vztek epi záchvaty nevyvolává. ![]()
Tak moc mi nepřide, že by mu to pomáhalo..