Jak rychle převychovat dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13141
7.6.15 21:47
@Nik77 píše:
Anonymní, zkus si přečíst knížku „Vychováváme děti a rosteme s nimi“ od Naomi Aldort. Ani ne tak proto, že by ti měla pomoct k získání si autority, ale pochopíš díky ní to, proč se v daných situacích chová tak, jak se chová (např. vztek). Pro mě pak bylo snadnější vypjatý situace zvládnout ;-)Jinak co se týče mluvení - u nás je to ba naopak o neustálém dialogu. A věř, že i to je náročný… :-D Ale nestěžuju si, já si tohle jeho rozumbradkování užívám 8)

ono Aldort opravdu jak na které dítě. U mého jsem se o to snažila + Nevýchova. Ale moc to nefungovalo. Odměnou mi byl vlastně řev a pobíhání. Až to doporučení psycholožky, dalo by se říct přístup staré školy, u nás mělo nějaký posun v chování tím pozitivním směrem.
Disutujeme dodnes, ale jsou věci, přes které nejede vlak. Do školky se prostě nějak dostat musíme, nedá se nic dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.6.15 21:51

On rozumí naprosto všmu, pamatuje si věci co ani mě by nenapadly…ale proste jemu je těžké něco vysvětlit, když mi na to nemůže odpovědět a mít ten svůj prostor vysvětlení…

• Citovat
  • Upravit
50725
7.6.15 21:56
@Nik77 píše:
Anonymní, zkus si přečíst knížku „Vychováváme děti a rosteme s nimi“ od Naomi Aldort. Ani ne tak proto, že by ti měla pomoct k získání si autority, ale pochopíš díky ní to, proč se v daných situacích chová tak, jak se chová (např. vztek). Pro mě pak bylo snadnější vypjatý situace zvládnout ;-)Jinak co se týče mluvení - u nás je to ba naopak o neustálém dialogu. A věř, že i to je náročný… :-D Ale nestěžuju si, já si tohle jeho rozumbradkování užívám 8)

Z Aldort mám osobně deprese, připadám si jako nemožná matka. Prostě to nemůžu číst :nevim: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
639
7.6.15 21:56

Děti s ADHD by měly mít jasná pravidla, žádná volná výchova a nevýchova.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1836
7.6.15 22:00

@omites Abych pravdu řekla, tak u nás spíš já nejsem vhodný rodič na Aldort :oops: (jsem netrpělivá, paličatá 8) - takže co se výchovy týče, spíš si z ní určité pasáže „vyzobávám“). Ale proč jsem jí tady anonymní radila, tak bylo hlavně proto, že tam úžasně polopaticky popisuje, jak ten malý mozeček uvažuje a čeho schopný je/není (viz. kontrola nad emocemi).

A prosím tě, píšeš, že když byl syn menší, vztekal se i 20min. To nevadí, když je epileptik? Já bych se právě bála, aby neměl záchvat… Tedy pardon, jestli jsem zvědavá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
7.6.15 22:03

@Nik77 my máme rysy ADHD. Zatím má 4 roky, takže nic velice moc diagnostikované.
Ale u nás funguje to, co píše

@Katche píše:
Děti s ADHD by měly mít jasná pravidla, žádná volná výchova a nevýchova.
@Nik77 píše:
A prosím tě, píšeš, že když byl syn menší, vztekal se i 20min. To nevadí, když je epileptik? Já bych se právě bála, aby neměl záchvat… Tedy pardon, jestli jsem zvědavá…

epilepsie se projevila až v 3,5 letech. Dnes je kompenzovaný a neděláme ve výchově žádné ústupky. Vydrží-li takhle dlouhá léta, ne-li do smrti, tak se s ním žádný zaměstnavatel stejně mazat nebude. Samozřejmě má to omezení v režimu a tak. Ale u nás vztek epi záchvaty nevyvolává. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1836
7.6.15 22:03
@Angua píše:
Z Aldort mám osobně deprese, připadám si jako nemožná matka. Prostě to nemůžu číst :nevim: :mrgreen:

:-D Akorát jsem to teď popsala Omi - já díky té knížce tak nějak pochopila juniora, ale sama se sebou mám v duchu této výchovy problém ;-) Jinak knížku mám jak papírovku, tak audio. A ta je naprosto super - miluju Duška a on jí převyprávěl dokonale…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
7.6.15 22:06

Holky jinak já kdysi četla i RaBR, ale dostala jsem se tak na 70. stránku a dál to nedala. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
639
7.6.15 22:12

RaBR je drsná. Já na to nejsem, já jsem autoritativní typ. Mě vyhovuje třeba Kouzlo 1-2-3. Sice americkej blábol, ale princip je mi blízkej a nutno přiznat, že na velký to platí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
7.6.15 22:15

@Katche já jsem bývalá vojanda. Chtěla jsem být hodná, empatická maminka. A místo toho velím i doma. :jazyk: Co na to říct? :nevim: Ale syn funguje. A život se s ním stejně mazlit nebude. S příchodem stanovení hranic i z mé strany (ne jen manžela), se mi dokonce zdá daleko šťastnější

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1836
7.6.15 22:17

@omites Tak RaBR už je na mě moc. Podle mě je tam velmi tenká hranice mezi tím, kdy je dítě respektující x nevychované… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
7.6.15 22:20
@Ya-ya píše:
presne takhle to vnimam taky.taky mám triletaka co nemluvi. a jak mi nemuze rict, co by treba rad, nasleduje vztek.kdyz na hristi reknu jdeme domu, tak neposlechne a ja ho vlecu za revu nasilím, pritom kdyby mluvil, stacilo by rict mami, jeste si sjedu klouzacku nebo udelám dve babovky a jdem.nebo jeste chvilku. cokoli. mě ten muj monolog bez reakce vycerpava a i pro nej to musi byt tezky, kdyz se neumí/nemuze :nevim: vyjadrit. už aby zacal

To je tvoje představa. Ve skutečnosti většinou i u mluvících dětí následuje řev :mrgreen:
A myslím, že i u nemluvícího by šlo aplikovat to, co pomáhá mě… „Tak si ještě jednou sjeď skluzavku a jde se domů. Chápeš to?“ Sjede jedou a prostě se jde, přes to pak už vlak nejede. Prostě určím já ten ústupek a buď to využije nebo půjde na smyka zrovna. :kytka: :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Liz
2064
7.6.15 22:22

Holky mě teda připadá, že R&R, nebo nevýchova, prostě učení se takové té dovednosti jak zmanipulovat dítě, aby se chovalo jak chceme my nefunguje u více dětí, ne jen u těch ADHD. Některé děti jsou z toho vyloženě zmatené. Některé, když s nimi rodič opravdu hodně a o všem diskutuje dostanou dojem, že rodič vlastně neví co, tak to s nimi musí stále probírat a tím pádem oni ztrácí tu jistotu v tom rodiči. Zažila jsem matku rok a půl staré holčičky, jak s ní tak diskutovala a řešila co ona by chtěla až z toho dostala holčička záchvat pláče. Bylo mi jí fakt líto. Netvrdím, že s dětmi neproberu co by chtěly dělat, nebo dát si k obědu v restauraci, ale já jim vyberu z jídeláku dvě tři jídla a oni si vyberou a snědí to (a to mladšímu dost často ještě vybírám já). Když bych jim předčítala celej jídelák, tak by si určo vybraly co by nakonec nesnědly. Děti ADHD nemám, ale tak trochu stará škola na ně platí rozhodně víc, než stálý dohady.

Příspěvek upraven 07.06.15 v 22:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
7.6.15 22:26

@Liz mě pak po návštěvě PPP říkala i pediatr - víš, dítě nepotřebuje dalšího kamaráda… potřebuje autoritu, rodiče.
To se nevylučuje s tím, že se tulíme, povídáme si. Ale jak jsem psala, musí holt v tomhle světě nějak fungovat. Těžko se celý život bude točit všechno kolem něj… Ono je to celé složité - taky chci z dítěte individualitu, co se nebojí prosadit. Ale zároveň nemůže být asociál. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
552
7.6.15 22:27
@Ya-ya píše:
delám to stejne, ze zacátku jsem ho odvlekla do loznice, ted staci pri zacatku revu ukázat prstem a letí sam, tam se zabouchne, do minuty vyrve a s usmevem prijde zpet
:potlesk: :mavam: u nás na vlas stejně ;)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí