Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, jsme 5i člená rodina. Manžel dostal nabídku práce v Německu. Manželství na dálku jsme si už užili a tak bych chtěla jít sním. Co vše předem zařídit? Přijmou děti na ZŠ i když německy vůbec neumí? Mám z toho obrovský strach ale v ČR nás nic nedrží..
@VikValVin existují i integrační třídy, ale hodně záleží na tom, jak staré jsou, protože to pak znamená opakování ročníku. Ve vašem případě bych poslala manžela dopředu a zařídila v klidu vše potřebné. V ČR budeš muset dokládat, že děti navštěvují školu v Německu. Počítej s tím, že je tu trochu jiný systém vzdělávání, pro mě byl ze začátku strašně nepřehledný. Jak se k tomu děti staví, že přijdou o kamarády? Další problém může být sehnat byt pro tak velkou rodinu. Platí tu takové nepsané pravidlo- 1 místnost na osobu, kuchyň se z toho vyjímá. A bohužel, spousta pronajímatelů se toho drží zuby nehty.
Bude to bolet a bude to náročný minimálně první rok. Taky záleží kam půjdete a kolik je dětem. My jsme tady už 6 let, ale přišla jsem právě s malým dítětem, aby to bylo snazší. Pokud umíš aspoň anglicky, tak se to dá a co nejdřív začít s němčinou.
Dcera by měla jít do 2.tridy, druhá do 1.tridy a syn do školky. Chtěla bych s němčinou začít teď a stěhovat se na začátek školního roku ale zařídit to musíme dřív. Chtěla bych někam na venkov rozhodně ne do města. Nemáte třeba tip kde bych mohla shánět práci já? Jsme docela samotáři takže s kamarádama si děti starost nedělají většinu času trávíme v přírodě pospolu
@Aduš8 S bytem potvrzuji, i kdyz my meli kliku (protoze jsme tam byli jen docasne, ale sousedi do toho teda stourali… ale to oni do leccehos). Pokud to myslite vazne, okamzite zacit s detmi s nemcinou, driv jak v zari skolu asi menit nebudete? Na deti, co moc nerozumi, jsou tam relativne pripraveni. Plus zalezi, co jsou deti za povahu, moje nejstarsi by to nedala, u tech mladsich si dovedu predstavit, ze by to dali v pohode. My se vratili prave na nastup do ZS. Kazda mince ma dve strany, ja se rada vracela do CR, muz tam byl naopak spokojenejsi…
A jak je to s daněmi za děti? A třeba průměrný plat? Rozhodně s minimální znalosti němčiny nebudu moci do kanceláře ![]()
@VikValVin to se dle mě takto všeobecně říct nedá. Já třeba mám plynnou němčinu a dělám da se říct spíš podradnejsi práci za ne extra velký plat a jelikož žiju sama bez partnera a dětí mám tu nejhorší daň. Třídu. Na práci v kanceláři bych potřebovala ještě minim. Dobrou angličtinu plus adekvátní vzdělání. Záleží také kde bude žít. Od toho se pak vše odvíjí.
Plat závisí na oblasti, kde budete bydlet. Kde dostal muž práci? Jinak děti se nedaní. ![]()
Jak se vám podařilo dostat do Německa?
Marně nad tím pořád přemýšlím, problém je v tom, že jsem sama se školkovým dítětem a přijde mi to nereálné. Na druhu práce, přinejmenším v počátku, nezáleží. Ale moje praxe přenositelná není.
@VikValVin píše:
A jak je to s daněmi za děti? A třeba průměrný plat? Rozhodně s minimální znalosti němčiny nebudu moci do kanceláře
Jaké daně za děti? Hodně záleží kam se hodláte stěhovat, to asi záleží kde on má práci, ne? Každý Bundes má jiná pravidla, jiný přístup a taky jiné ceny za život.
@MonikaN píše:
Jak se vám podařilo dostat do Německa?
Marně nad tím pořád přemýšlím, problém je v tom, že jsem sama se školkovým dítětem a přijde mi to nereálné. Na druhu práce, přinejmenším v počátku, nezáleží. Ale moje praxe přenositelná není.
My třeba přes manžela, dostal nabídku od firmy a šli jsme, má práci v aj a je jedno kde je v podstatě.. Bez práce jen tak že bych šla do Německa ani omylem.
@MonikaN Proboha a co te do toho Nemecka teda tahne? Rec pokud chapu neumis, extra kvalifikaci s vyhledem na dobrou praci taky nemas, zadna podpora rodiny a pratel
Moc tomu nerozumim. Obluha tu neni modrejsi ani trava zelenejsi. A zeme zaslibena pro nekvalifikovanou pracovni silu uz vubec ne.
@VikValVin Se trema detma a bez nemciny mas sanci tak nekde na uklid nebo pokojskou
Pracovni doba jen dopoledne, min. flexibilita
A i to jen za predpokladu, ze sezenes skolku - v nekterych oblastech mega problem, vubec behem skolniho roku. To same starsi deti… skola konci ve 12:00 a co pak s nima? Dostat misto v druzine je v nekterych oblastech taky jako vyhra ve sportce. Strasne moc zalezi kam konkretne byste sli….mezi spolkovymi zememi a vubec oblastmi tu „lezi svety“. Ziju v De 13 let a nekolikrat jsme se stehovali.
Děti jsou houby. Tak jim teď zaplať intenzivní doučování jazyka. Ať poberou rychle základ. Než se přestěhujete.
Ty se uč taky.
@pikola sleduju, tvoje příspěvky. Žijeme již 4 roky v Rakousku.
Jedno dite se tu narodilo a druhé chodi do skolky (od 8 mesicu
) zije zde. Děsím se školního věku. Doufam, že to bude Ok.
Tohle zakladatelce nezavidim, trhat deti ve školním věku. ![]()