Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nelibi se mi, ale je to vase vec, pises, ze se nelibi ani8 manzelovi, nemeli by jste se domluvit na jmenu, ktere se libi oboum?
Zakladatelko: ekvivalent k Bibianě je Vivien- kdyby manžel měl problém s Bibianou
@Kláří23 píše:
Přijde mi strašnéale nic proti..
Mě teda taky ![]()
Z vlastní zkušenosti, ač dítě ještě nemám, vím, že je to jen a jen o zvyku.
Když porodila moje sestra a dala chlapečkovi jméno Patrik, obrečela jsem to. Ale zvykla jsem si a teď se mi to jméno hrozně líbí a tomu klučíkovi prostě sluší!
Teď vybírám jméno pro svoji holčičku, nejsem ještě pro žádné rozhodnutá, ale když vyberu nějaké z kalendáře, byť ne hezké, ale zajímavé, myslím na něj pár dnů, zkouším tak v duchu miminko oslovovat, zvyknu si na každé! V každém je něco hezkého!
Bibiana je určitě krásné jméno a líbí se mi.
A já osobně se určitě nechystám rodině pohlaví a jméno dítěte říkat dopředu, pokud se se jménem nesrovnají, jejich problém.
Trošku nezvyklé, ale žádná hrůza. Trošku více se mi líbí tvar Bibien. Nebo jak tady už někdo psal Vivien.
Líbí se Ti, tak ho dej. Není ošklivé, zrovna tak jako se dá zkomolit na nadávku, tak se dá zrovna tak říkat Bibinka, Bibi, Aninka, Anka. A že to zní jak od psa? Lidé prostě dávali a dávají lidská jména zvířatům. To bys ji musela pojmenovat Božidara. A já si zas pod tímto jménem umím představit klisnu nebo potkana ![]()
@Crispina píše:
Líbí se Ti, tak ho dej. Není ošklivé, zrovna tak jako se dá zkomolit na nadávku, tak se dá zrovna tak říkat Bibinka, Bibi, Aninka, Anka. A že to zní jak od psa? Lidé prostě dávali a dávají lidská jména zvířatům. To bys ji musela pojmenovat Božidara. A já si zas pod tímto jménem umím představit klisnu nebo potkana
Taky znám psa Karla a Tondu ![]()
Anka ty máš psa Attilu, a proč, protože dáváte psům lidská jména. Tak se tak snadno jmenují, dřív byl každej druhej pes Punta, Lasina a podobně. To si dělají lidi sami a pak ježiš to je psí jméno, není. S tou Terezou, když jsem řekla v roce devadesát, jestli budu mít holku, chci Terezu. A příbuzní, ježiš to máme my kozu. To nedávej. Dala, nakonec za pár let je to pomalu nejpoužívanější jméno a koza už je chcíplá ![]()
Mě se to jméno moc líbí, (hlavně se mi asi líbí všechny holčičí jména, protože jsem vybírala 3 krát jen klučičí!!!) Druhého jsme dali Jáchyma a v rodině to pár lidí nemohlo rozdejchat a teď sami říkají, že jiné jméno by mu nesedělo!!!
Známá má Rebeku, které říkají bibi, bibina, bibča…
Spíš bych měla já osobně trošku problém s damiánem.
Nejdůležitější je, aby jste se dohodli vy s manželem.
Me se libi vic Bianka, ale jestli jsi z nej nadsena tak ho dej. By ti pak bylo lito, zes ho nedala. Ale meli byste se s manzelem shodnout.
Mě se Bibiana líbí. Jednu malou znám - momentálně jí máma říká Bíba kyselá (podle Sísi kyselé, je teď takový mračoun
), jinak to má hodně zdrobnělin, třeba i ta Bianka je zkrácená Bibianka..
Znám dospělou Babetu a Grétu na tyto jména všichni při seznámení reagují divně, ale postupem času to přijde všem tak normální a přirozené, že si na nějaký počáteční údiv ani nevzpomenou..