Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, my jsme to kdysi řešili. Nevím, jestli se to od té doby nezměnilo, je to 5 let. Bez vědomí manžela to nejde. Musíte sepsat smlouvu mezi sebou a musí být u notáře potvrzená. U nás se to jmenovalo myslím: Rozdělení společného jmení manželů. V praxi to znamenalo, že od toho a toho dne, je tohle moje a tohle tvoje (včetně dluhů, účtů, věcí v domácnosti, ponožek apod).
Lemaz…děkuji…tak to je hodně špatné!!! To se mám na co těšit, ten to nepodepíše nikdy!!!
Podepisuju se pod to, co píše lemaz. V zákoně o rodině existuje pojem „společné jmění manželů“. Pokud provedete jeho rozdělení ještě za doby trvání manželství, tak se to po majetkové stránce de facto rovná rozvodu. Jinak se to taky dá ošetřit v manželské nebo předmanželské smlouvě.
A když už to došlo tak daleko, že to považujete za nutné, tak jde podat návrh k soudu, a tam by to za určitých podmínk šlo i bez souhlasu partnera. Ale vědět to musí…
Možná to jde ještě nějak ošetřit. Zkus vyhledat kvalifikovaného právníka a jen tak předběžně se zeptat. Možná nějaká klička existuje.
No, ještě by teoreticky bylo možné napadnout nějakou žalobou jeho chování a zadlužování rodiny v případě, že by to bylo v rozporu s „dobrými mravy“. Tento pojem obsahuje hned několik zákonů, ale sám nevím, co si mám pod „dobrými mravy“ představit. A při kvalitě našich soudů se připrav na několikaletý boj.
Anonymní píše:
a aby byl i její majetek, který nabyla pak byl chráněn?
To je trochu jiná věc, součástí SJM nejsou určité věci, např. dědictví, dary, osobní věci… Nevím, jak přesně se kvalifikuje „osobní věc“, teoreticky když svoje peníze uložíš do zlatých zubů, tak ti zůstanou
- o zlatých prstenech by ale asi rozhodoval soud, zda nejde o zlato „investiční“.
Anonymní píše:
Lemaz…děkuji…tak to je hodně špatné!!! To se mám na co těšit, ten to nepodepíše nikdy!!!
Jde ti hlavně o to, aby o tom manžel nevěděl nebo aby s tím souhlasil? Bez vědomí to nejde vůbec, bez souhlasu to jde. POdle § 148 soud může ze závažných důvodů na návrh některého z manželů zúžit společné jmění manželů až na věci tvořící obvyklé vybavení společné domácnosti. V případě, že jeden z manželů získal oprávnění k podnikatelské činnosti nebo se stal neomezeně ručícím společníkem obchodní společnosti, soud SJM zúží na návrh jednoho z manželů. Tzn. první varanta je na zvážení soudu, u druhé varianty je zúžení vždy. Anebo se rozvést, jak tu taky padlo…
V této chvíli bych určitě neodkladně navštívila právníka. Opravdu není na co čekat. Bohužel si už nevzpomínám na detaily,ale pokud jde o dluhy z manželova podnikání, tak z toho se jen tak lehce vyvázat nejde, pokud to nebylo ošetřeno v předmanželské smlouvě.
Opravdu všem moc děkuji za vaše rady…jsou to takové ty běžné dluhy ohledně půjček, neplatí nájem a byt je na něj, ale když nás vyhodí, půjdu i já a jestli v tom nejsou dluhy i od pofiderních lidí, kteří půjčují, to nevím…takže je tady asi jediná varianta a to rozvod… ![]()
Ale nevím,jak by se to řešilo,když nyní podáš žádost o rozvod a ten bude třeba za 2 roky-co do té doby?Ty dluhy by byly pořád společný?Asi by bylo lepší se rozumně domluvit na zúžení společného majetku.A přoč manžel nechce rozdělit finance ofiko?To že ví,že dělá dluhy a nechce je platit sám?
To je mi jasný, že to bude na dlouho. S ním domluva není, jeden den řekne to a druhý zas ono. Moc dobře ví, že by v tom zůstal sám a že by to neutáhnul. Je to složité, je to nevyzpytatelný člověk ![]()
Dobrý večer všem,
potřebovala bych radu. Jak se může dneska bránit manželka proti dluhům svého manžela? Jde aniž by o tom manžel věděl, udělat u právníka něco, nějakou smlouvu, aby manželka např. v případě rozvodu za jeho dluhy od doby sepsání nějaké takovéto smlouvy už nebyla odpovědná a nemusela je platit a aby byl i její majetek, který nabyla pak byl chráněn? Slyšela jsem o tzv. zúžení společného jmění manželů, ale to si nejsem jistá, zda je to ono a jde to sepsat bez vědomí manžela. Můžete mi někdo poradit? Děkuji!!!