Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj maminky,
toto téma se tady asi moc nehodí, ale i tak věřím, že mi poradítě. Můj otec na mne chce přepsat zahradu s chatou, teda zřejmě půjde o darovací smlouvu a já bych potřebovala poradit, jak mám postupovat. Kde mám jít na sepsání darovací smlouvy, jestli právník nebo notář? Co vše potřebuji a co mít u sebe a další věci s tím spojené. Vůbec se v tom nevyznám a musím to zajišťovat já sama, takže se v tom ztrácím. Poradíte?
Moc Vám předem děkuji za Vaše rady
Můžeš jít buď k právníkovi nebo notáři nebo ji klidně můžeš stvořit sama, pokud to bude jen z táty na tebe a jde jen o pozemek a chatu, tak je ta smlouva jednoduchá a právník mi přijde škoda peněz.
Pokud bys tvořila smlouvu sama (případně poradím), tak je potřeba ji udělat ve 4 vyhotoveních, na všech originální podpisy vás obou a jedna z nich s podpisy ověřenými, to udělají na obecním úřadě za cca 30,– za podpis. To je k vlastní darovací smlouvě vše.
Teď k tomu co je potřeba na vklad na katastr:
Zde je otázkou od kdy to táta vlastní, pokud ji získal před rokem 1993, tak je potřeba doložit buď originál nebo ověřenou kopii původní smlouvy, podle které to získal (kupní, vyřízení dědictví, darovací…). Pokud by se stal majitelem až po roce 1993, tak to není třeba nijak dokládat.
Pak je potřeba vyplnit návrh na vklad, což je tenhle formulář http://www.cuzk.cz/…jSoubor.ashx?… a celé to odnést na katastr, kam příslušná nemovitost spadá. Na místě se zaplatí 500,– za kolek. Toť vše.
Jo, tady jsou ještě vysvětlivky k tomu formuláři: http://www.cuzk.cz/…jSoubor.ashx?…
Ahoj, budeš potřebovat výpis z katastru nemovitostí, kde bude ta chata se zahradou, to ti dají na Czech pointu - budeš potřebovat katastrální území a č. parcely nebo č. evidenční nebo popisný tý chaty. Smlouvu sepíše právník, ale myslim, že notáři to taky možná dělají. Je dobrý to svěřit někomu, kdo má o právu povědomí, nedoporučuju psát si to sami, přece jenom, jde o nemovitost…Jeden výtisk smlouvy pak musí mít ověřené podpisy - notář, matrika. Na katastr se pošle návrh na vklad spolu s čtyřmi originály darovací smlouvy (z toho jedna s tím ověřeným podpisem) - to pokud bude darování probíhat jenom mezi tátou a tebou. Jinak by tam bylo třeba dát jeden výtisk za každýho dalšího účastníka řízení (spoluvlastníka nemovitosti). To už ti právník poradí:-)
Moc Ti děkuji, Jani. Takže když to sepíšu sama, tak snad najdu nějaký vzor na internetu, ať to má všechny náležitosti. Jen jsem zvědavá, jestli otec má smlouvu, od koho ten pozemek koupil, protože už ho máme dlouho, tak to bude asi velký problém…děkuji za vyčerpávající odpověď!!!!! Pěkný den
Taky moc děkuji Altche…holky jste úžasné!!!! Ještě že Vás tady člověk má…moc děkuji za Tvé rady…pěkný zbytek dne
Můžu mít ještě dotaz, jak to je , když je moje mamka uvedena jako spolumajitel chaty? To jí musím taky uvést jako dárce, takže tam budu mít dva dárce(otec, matka) a potřebuji její ověřený podpis? To mi nějak nedošlo, že je mamka zřejmě spolumajitel. Děkuji za adpověď
Pokud je i maminka uvedena jako majitel, tak i ona musi byt uvedena jako darce a musi tam byt jeji overeny podpis ![]()