Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Tamtama píše:
Tak už mi z tábora volali, že je mu smutno a celý den brečí, že chce domů.
a ty jsi snad čekala, že bude happy and free, když od tebe nebyl nikdy déle než pár hodin? ![]()
@ibis píše:
Doufám, že pro něj hned nepojedeš?
Nepojedu, stejně by ho neměl kdo hlídat. V práci mají všichni dovolenou, já si nabrala směny navíc, ať se máme dobře, takže to tam týden potahnu s brigadnicemi.
Ale trápí mě to, přijdu si jak krkavčí matka. ![]()
@neumisa píše:Čekala, sám se rozhodl, že chce jet.
a ty jsi snad čekala, že bude happy and free, když od tebe nebyl nikdy déle než pár hodin?
@Tamtama píše: Čekala, sám se rozhodl, že chce jet.Já nevím, kam se dávají děti, aby si zvykaly od malička.
to, že se rozhodl sám, neznamená, že nebude brečet. Děti se na odloučení zvykají postupně, ale tobě to vysvětlovat nebudu, nezajímá mě tvůj výlev, proč to zrovna u vás nejde.
@Tamtama píše: Čekala, sám se rozhodl, že chce jet.Já nevím, kam se dávají děti, aby si zvykaly od malička.
Kamkoli, opičí láska je ve skutečnosti teror.
@Zumpa píše:
Kamkoli, opičí láska je ve skutečnosti teror.
Tak u babiček bývá od pár měsíců věku na víkend, od první třídy o prázdninách od pondělí do pátku taky. K jedné teď teda moc nechce, protože tam za covidu 3 měsíce prakticky bydlel a jezdil domů jen na víkend.
@Tamtama píše:
Tak u babiček bývá od pár měsíců věku na víkend, od první třídy o prázdninách od pondělí do pátku taky. K jedné teď teda moc nechce, protože tam za covidu 3 měsíce prakticky bydlel a jezdil domů jen na víkend.
Tak to bude v pohodě. ![]()
Kam s nima? Já Ti nevím, třeba příměstské tábory, kde mají nějakou řízenou činnost, školky a školy v přírodě, sportovní soustředění, víkendové pobyty se skautem… všechno se dá už od první třídy a dokonce i za covidu ty akce o prázdninách byly.
Chápu, že některé děti citlivější jsou, ale u páťáka je celodenní pláč dost neobvyklý. Holt si s tím vedoucí budou muset poradit. Na jak dlouho tam je? A neboj, zvládne to, rozkouká se.
@TaTamta příměstské tábory s jedním přespáním má každý rok od první třídy, jen jednou mu nesedl kolektiv, tak tam nespal, školu ani školku v přírodě u nás nedělají, sport taky žádný nedělá. Na skauta se mi ho podařilo dostat až letos, bylo plno, byl párkrát i přes noc na oddilovce. Z té první mi o půlnoci volal, že už všichni spí, je tam tma a on se bojí, ať pro něj přijedu. Řekla jsem mu, že to zvládne, že já rozhodně nikam nepojedu, protože jdu ráno do práce. Teď odjel v pátek a vrací se až příští neděli.
@lleennttiillkkaa píše:
Mě volal starší, že mladší nefunguje, bulel, že se za něj stydí. Mladší bulel, že chce domů. Oba jsem poslala dělat to, co mají. Jako je mi z toho úzko, ale prčic je to jediný čas v roce, kdy si od nich můžeme odpočinout a mít čas jenom sami pro sebe.
Z toho důvodu u nás na ráboře nemají děcka mobily. A přežijou i puboši
Dneska mi vedoucí volala znovu, ať si pro něj přijedu, že nemá smysl, aby tam zůstával. Odmítá vyjít ze stanu, nezapojuje se do programu a pořád brečí. Dokonce se po fakt dlouhé době v noci počůral.
@Tamtama
ach jo brouček ![]()
já bych na tohle neměla nervy, a dítě bych vzala domů, malí jsou jen jednou…a je ještě docela malej…ale já jsem já, někdo jinej to může mít jinak
nicméně svý dítě bych prostě vzala domu ![]()
@Borrealis ve mně se to pere. Už jsem mluvila s babičkou a jsou doma, klidně by k ní mohl. Ale co když si z toho vezme, že zabreci a maminka ho hned vyzvedne? A naopak, co když ho tam nechám a pak už ho nikdy na tábor nedostanu? V srpnu má zaplacený ještě jeden se spolužáky a to fakt nemám hlídání. Co když chce domů, aby mohl na mobil? S tím měl velký problém, že mobily jsou zakázané. Co když ho pak budu mít za zadkem ještě v padesáti? ![]()
Jet tam musím tak jako tak. Buď jen dovezu suchý spacák nebo ho rovnou odvezu.
@Tamtama patak uz je velky, to je nejaky divny… Kdyz uz tam musis, jela bych s tim spacakem a nastavena, ze tam dite zustane (tj.
ty nesmis brecet, litovat sebe ani jeho, spis byt nekompromisni).. Na male deti u nas zabiralo udelat skrtaci kalendar nebo vybarvovaci (kazdy den vybarvit obrazek, az bude vsechno barevne, jede se domu), u vetsich treba nejaky denik, ukolnicek, aby kazdy den zapsal neco „pro maminku“, treba co mu nejvic chutnalo, jaka byla nejlepsi hra, co zajímaveho je tam k videni a doma to neni.. Dopredu napsat pohledy na kazdy den a dat vedoucim, at mu kazdy den jeden daji..
Pokud nejste zvykli byt bez sebe, je to tezsi, skoda, ze nejel treba s kamaradem..to je s neznamymi organizatory nebo s nekym, s kym se zna celorocne?
Zazila jsem petiletaky, co se strasne tesili na spani bez maminky 2 dny na nejake akci, ale hodne tomu pomahali ti rodice, ze detem dopredu vypraveli, jak to bude skvele, co vsechno na akci zaziji, jak si o tom pak budou vypravet atp..
Naopak litostiva maminka (co ja si bez tebe pocnu, jak ja to bez tebe vydrzim) je s prominutim napresdrzku, jako je pochopitelne, ze se ji bude styskat, ale dite pak na akci trpi strachy, co neboha maminka doma dela, jak place a souzi se (pritom dla s kamoskama na vino) a vubec si neuziva program s detmi..
@Borrealis píše:
@Tamtama
ach jo brouček![]()
já bych na tohle neměla nervy, a dítě bych vzala domů, malí jsou jen jednou…a je ještě docela malej…ale já jsem já, někdo jinej to může mít jinak
nicméně svý dítě bych prostě vzala domu
V 11 tedy páťák je moc malej? ![]()