Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, obrátila se na mně známá s dotazem…
Za nějaký rok jí končí rodičák, žije u přítele, ale dítě je z předchozího vztahu. Přemýšlí o druhém dítku, ale nynější přítel to ještě neví. Má strach z budoucnosti, aby zase nedopadla sama na dno. Prostě, aby se neopakoval to, že otěhotní a zase zůstane sama. Chtěla by nějaké větší jistoty ve vztahu.
Navíc s prací to valné mít nebude, ještě nepracovala a nedodělala školu.
Registrovat se zde nechce, ale bude si chodit číst odpovědi. Chce svůj problém vidět i z různých jiných pohledů, nejen ode mně.
Takže raďte!!! ![]()
A proč místo druhého dítka nejde do práce, nebo do školy?
Tím se zvýšily možnosti apod.?
Jistota ve vztahu? Ta snad neni nikdy, ne? Ani po svatbě neni jistota.
Tu nemá nikdy nikdo… ![]()
Chápu, že se bojí, že se historie bude opakovat, ale to je život. To musí ona vědět jak moc jí ten přítel miluje
Ale i tak… jeden den jí může tisíckrát milovat a za měsíc mu do života vstoupí mladá šťavnatá kost a bude po lásce
Stejně tak se to může stát až za deset, dvacet let a nebo taky nemusí vůbec… jistotu jí nikdo nedá ![]()
A jak si udržet chlapa? KRMIT HO!
![]()
Co to přesně znamená, že nedokončila školu? Jakou, v jaké fázi, jakým způsobem?
Protože asi nechce pracovat, je jednodušší být doma na mateřský a starat se o děti
Nevím, v čem radit, neznáme toho muže se kterým chce mít děti a i kdyby si byla na 100% jistá že se to opakovat nebude, za 5 let se to může stát.. Může se to stát každýmu… v tomhle se radit nedá, buď to další dítě chce, teda spíš chtějí oba a udělají si ho a co se má stát se stane a řešila bych to až pak.. Kdybych se já bála, že mě přítel opustí s dítětem, tak nejspíš to dítě nikdy nemám…
Chlapa rozhodně neudrží ženská, která je na něm závislá, ale naopak sebevědomá soběstačná osobnost. Udržuje to rovnováhu, kterou vztah potřebuje. To by kamarádku bavilo být celý život na někom závislá a tím pádem v pozici toho, který musí respektovat pravidla, která se jí vůbec nemusí líbit?
Jistoty ve vztahu nejsou. Navíc předpokládám, že se současným přítelem není nijak dlouho. Může si jedině zvýšit své vlastní životní jistoty. Doplnit vzdělání a praxi.
Já bych spíš přemýšlela jak se stát samostatnou jednotkou, která je schopná se uživit sama. Elementární jednotkou je máma a dítě a ty musí být schoopné fungovat i bez chlapa a v ideálním případě i bez pomoci státu. Tydy než další dítě s nejistou budoucností, raději škola a práce. Chlap přece není alfa a omega ženského světa. Musí mít koníčky, zájmy, radosti - ne jen sedět a dumat jak si udržet někoho, kdo přemýšlí o odchodu.
@hanka.br. píše:
Chlapa rozhodně neudrží ženská, která je na něm závislá, ale naopak sebevědomá soběstačná osobnost. Udržuje to rovnováhu, kterou vztah potřebuje. To by kamarádku bavilo být celý život na někom závislá a tím pádem v pozici toho, který musí respektovat pravidla, která se jí vůbec nemusí líbit?
Přesně!
![]()
@Vermion Já bych poradila dodělat školu, ale chápu, že asi potřebuje nějaký příjem, tím je asi myšleno to druhé miminko, nebo si najít nějakou práci a při ní si hledat lepší, možností je vždy mnoho. A co se týká té jistoty? Dítě a ani svatba není nikdy jistota, ty dva si musí rozumět a vědět, že si jsou souzený, já bych si jen tak s někým dítě neudělala, musela bych to cítit na 100% a ve vztahu si projít jak hezkými, tak zlými chvilkami, je to prostě o člověku co od druhého očekává.
Jestli je cílem chlapa udržet, pak je nutno říci, že žádná sebeinteligentnější odpověd nespraví blbě položenou otázku.
![]()
@anorganička záměrně to popisuju jejími slovy včetně otázky, abych nebyla předpojatá. @Sany80s nedokončila střední školu.
Problém je, že není schopná se postarat sama o sebe, ať se postaví na vlastní nohy a může si jí chlap taky za něco vážit, když se mu pověsí na krk, tak jí stejně brzo pošle do řitky ať už s dítkem nebo bez ![]()
Ještě jen jeden příběh z mého života, má kamarádka, také bez vzdělání, otěhotněla, sice s tím přítelem je do dnes, ale uvažovala úplně stejně jako tvá kamarádka, před koncem rodičáku si udělat miminko, protože si myslela, že bez vzdělání práci nesežene.. ale když na to přišlo a otěhotněla, náklady na dvě děti s tím jedním příjmem nestačily, sice chlap pracoval, ale žádná sláva, nyní, za 2 roky jí čeká to samé, bude si muset najít práci a přeci jen, bez vzdělání a bez praxe v jakékoliv práci a se 2 dětmi to půjde mnohem hůř, přitom si mohla v klidu najít nějakou práci, dálkově dodělat školu, nebo chodit na večerku a poté myslet na druhé miminko, tohle mi přijde prostě absolutně nezodpovědné, ale tak každý jsme jiní, že? Určitě být jí, dodělám tu školu a najdu si tu práci a trochu se zamyslím nad tím, jestli jsem sama schopna v budoucnu zajistit své 2 děti, když už je tak moc chci mít.