Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já se snažím se tak nějak utěšovat jedním vtipem…
Víte, co je to kreativní dospělý? To je dítě,… které přežilo. ![]()
No doufám, že přežiju i já. ![]()
@dendule4 No já jsem se synem taky doma a přesto se v mnoha příspěvcích poznávám. Ono to nejde hodit do jednoho pytle, víš? Holt každé dítě je jiné!
Zakladatelko, drž se, mám to doma podobné, i když jsou věci, ve kterých je zlatý, někdy je to taky otřesné a do toho mimino… Buď důsledná dál, děláš to dobře, hlavně vydržet! ![]()
Já mám mladšího nez ty a je to rošták, kamarádka má holou a je stejna jako můj kluk - zlobí. Jina ma zas kluka a ten je hodnej. Taky si říkám co přijde, ted ma rozloženy spaní a je to mazec, spí sice celou noc ale dvě hodiny to trva nez usne, ostatní děti jdou za ruku nebo vedle a já jenom litám. Kafe vypít horky s kamoskama neexistuje, takže té chápu a držím palce at je vse brzy ok.
@Marion84 Mě dítě do 10 měsíců vstávalo, co 2 hodiny. Do 2 let jenom 2 krát za noc. A od dvou let spí 10 hodin denně to je vše. Uspávání probíha v lepších dnech od 8-10 v horších dnech až do půlnoci. A nejpozději v 8 už je na nohou a řádí
@annaei píše:
@Marion84 Mě dítě do 10 měsíců vstávalo, co 2 hodiny. Do 2 let jenom 2 krát za noc. A od dvou let spí 10 hodin denně to je vše. Uspávání probíha v lepších dnech od 8-10 v horších dnech až do půlnoci. A nejpozději v 8 už je na nohou a řádí
Tak prestan uspavat a nech ho at odpadne. Takove uspavani je totiz strasne stresujici, kdyz to trva i 4 hod.
@lektorka On neodpadne jenom začne být vzteklý a frustrovaný kvůli všemu. Občas děláme, že ho necháme v ložnici jeho osudu a on si sám tam hraje než mi jdem spát, ale nespí. Ráno když se vstává tak je vzteklej, že ho budim
@lektorka Občas se zadaří, že usne sám. Málokdy mam nervy na to snim tam celý 4 hodiny být
@annaei píše:
@lektorka Občas se zadaří, že usne sám. Málokdy mam nervy na to snim tam celý 4 hodiny být
To jako cele 4 hod. vyleza z postele nebo jak?
@lektorka Chvíli mu čtem, chvíli tam snim ležíme, chvili si tam hraje, chvili řve v nejhoršim případě čurá po posteli, chodí na záchod a podobně
@annaei Aha,tak to je takovy to vymysleni a oddalovani, aby se spat nemuselo. To mi dela dcerka obcas taky. Radu moc nemam, ale u nas je dulezite, aby byla unavena(tzn. odpoledne alespon 3 hod. venku-nejlepe na odrazedle),okoupana a najezena. Nez jde do postele, jde se vzdy vycurat a dostane jeste flasku mleka. Chvilku ji ctu -tak 10 min (vicemene ukazuji obrazky )at se navodi klidna atmosfera a jde se spat. Pokud zacne vylezat, reknu, ze zamknu pokoj, pokud neprestava zamknu ze vnitr, ale zustavam tam s ni. Tim vetsinou pochopi, ze proste se litat nebude a je konecna a jde spat. Asi jsem Ti moc nepomohla, jen jsem chtela napsat, jak to delam a treba se Ti neco z toho bude hodit. Holka ma 2,5 let a taky je cislo.
@lektorka Do 2 let měl falšku to ho suprově uklidnilo, že se nacpal a většinou odpadl. Ted jak je teplo tak je super, že je od ráno 3-4 v jeslích, kde nespí pak jde se mnou do 7-8 ven nebo do bazenu a pak i občas usne v autě. U živých dětí je dostatek aktivity zaklad jak je zvládat
V jedno období jsme mu špatně naučili se večer koukat na televizi to jsme odbourali, prtožoe si u toho odpočinul a nespal. Ted večer čteme, ale on chce číst do nekonecna a řve, že to ukončíme v jeden moment. On ani většinou nezdrhá z postele to ví, že tam musí zustat, ale hraje si a nespí.
@annaei píše:
@lektorka Do 2 let měl falšku to ho suprově uklidnilo, že se nacpal a většinou odpadl. Ted jak je teplo tak je super, že je od ráno 3-4 v jeslích, kde nespí pak jde se mnou do 7-8 ven nebo do bazenu a pak i občas usne v autě. U živých dětí je dostatek aktivity zaklad jak je zvládat
V jedno období jsme mu špatně naučili se večer koukat na televizi to jsme odbourali, prtožoe si u toho odpočinul a nespal. Ted večer čteme, ale on chce číst do nekonecna a řve, že to ukončíme v jeden moment. On ani většinou nezdrhá z postele to ví, že tam musí zustat, ale hraje si a nespí.
No tak to ja taky, takovy maly clen. Asi bych zkusila nekolik dni ho si tam nechat hrat samotneho a treba se nauci. Nevim, znam to, je to tezke. Ale bude lip, ono to vse jednou prejde. Hlavne pevne nervy!
Tak jak to čtu ne že by mě těšilo cizí neštěstí ale asi budem ještě hodně hodný kluci proti tomu co tu čtu a to jsem si myslela jakýho mám lotra
my jdem v 18h večeřet, vykoupat, zuby 18:45 večerníček a jak večerda řekne dobrou noc děti tak nás obejde pro pusu a jdem lehnout tam mu ještě jednu dám, pohladím zamávám a odcházím a 19:30 většinou je už tuhoš a ráno cca.7-8h vstává
ale to máme zažitý už od těch cca. 14m
no asi člověk musí slyšet i jiné zážitky maminek aby mu došlo že může být huř
děkuji
@annaei nejspíš to řešíš až moc. Proč by se měla stát někde chyba? Děti se vztekají, tak to je a bude, nemá smysl nad tím bůhvíjak špekulovat. Já ho nechám, ať se klidně vzteká, ale dělat se bude to, co určím já.
@annaei píše:
@lektorka On neodpadne jenom začne být vzteklý a frustrovaný kvůli všemu. Občas děláme, že ho necháme v ložnici jeho osudu a on si sám tam hraje než mi jdem spát, ale nespí. Ráno když se vstává tak je vzteklej, že ho budim
Tak podle tohoto příspěvku se s ním podle mě moc mažeš. Tak ať si spát nejde, to je jeho věc. Ty si kvůli němu nenecháš ukrást celý večer tím, že ho budeš uspávat, vždyť už je velký!! V tomto věku už bych rozhodně neuspávala. V 8 bych přečetla pohádku a čau, dělej si, co chceš, ale ráno vstáváme do školky.
A že je vzteklej, že ho budíš… ať si je vzteklej, ale vstávat se bude, jde se do školky.
Jdeš na to strašně vědecky, zapoj trochu selský rozum a nějakou rodičovskou autoritu.